maandag 23 juni 2008

Van hot naar haar in de baai

Hoi allemaal! Het is alweer maandag en dat betekent dus een gloednieuwe scenariopagina van “De strijd om het goudschip”. Vandaag beginnen we met pagina 24 aan de tweede helft van ons verhaal.
Op deze pagina komt stuurman Muriloff, die zich tot nu toe aardig rustig heeft gehouden, eindelijk in actie. De trouwe stuurman ziet de drie muiters Harry, Barney terugvaren naar de Willi Waw en wil dus vanzelfsprekend weten wat er met zijn kapitein gebeurd is. Wij weten natuurlijk allang dat Kapitein Abercrombie stevig vastgebonden in de kleine salon ligt, maar Muriloff haalt zich heel wat erger dingen in zijn hoofd. Begrijpelijk, na de wildwestvertoning van Barney aan boord van de Frisco.

Ook deze pagina heb ik weer opgebouwd twee verschillende passages uit het boek. Het vervolg van de belevenissen van MacGarrigle en zijn mannen in de machinekamer en het hoe en waarom van de aftocht van de drie muiters komt van pagina 120 t/m 123 van het boek, terwijl de verwikkelingen rond Muriloff en die Bob, Jan, Jack en Hennessey te vinden zijn op bladzijde 101 t/m 104. Centraal op deze pagina is de terugtocht van de muiters naar de Willi Waw. Ze varen van de Frisco naar de Willi Waw en daarmee ook van de ene passage in het boek naar de andere.
Valt het jullie trouwens ook hoeveel afwisseling er de laatste pagina’s in de locaties zit?
In feite speelt alles zit in één en dezelfde baai af. Maar door alle verwikkelingen en doordat er op alle drie de schepen gereageerd wordt op de gebeurtenissen, krijgen we in dit geval een pagina die vanaf de machinekamer van McGarrigle via de muiters naar Muriloff en zijn Kanaken op de Annie Laurie en naar Bob, Jan, Jack en Hennessey op de Willi Waw en vandaar uit weer naar de muiters ergens tussen de Frisco en de Willi Waw in.
Voor een avonturenstrip is zoiets natuurlijk ideaal, al die afwisseling. Heel wat beter dan wanneer onze helden zes pagina’s lang plannen zouden smeden in een rokerige salon om maar wat te noemen. En het mooie is, ik hoef er eigenlijk niets voor te doen. Het zit allemaal al in de Bob Evers boeken van Willy van der Heide. Ik vraag me af, zou dat nu één van de redenen zijn waarom die Bob Evers verhalen zo geschikt zijn om avonturenstrips van te maken?
Maar goed, ook hier genoeg gekletst. Hier is pagina 24:


PAGINA 24a:

1. In de gang boven de machinekamer spuit de hete stoomstraal uit de roosters in de vloer. Mickey Mouse schrikt terug voor de stoom.
MACGARRIGLE (buiten beeld, vanuit de machinekamer): Precies!
MICKEY MOUSE: !!

2. Harry en Barney komen naar Mickey Mouse toe gelopen.
BARNEY: Al zijn leven heeft MacGarrigle de rest om hals gebracht en het goud in de machinekamer verstopt! Hoe krijgen we hem die machinekamer uit?
MICKEY MOUSE: Er is maar één ding dat we volgens mij met succes kunnen proberen…

3. Mickey Mouse, Harry en Barney dalen af in de sloep.
MICKEY MOUSE: We halen die kist rookbommen uit het ruim van de Willi Waw op en we roken ze daar mee uit!

4. Overshoulder van Muriloff, de eerste stuurman van de Annie Laurie. Hij kijkt toe hoe de muiters met de sloep in de richting van de Willi Waw vertrekt.
MURILOFF: Maar…?? Waar is de kapitein?

5. Muriloff geeft vier Kanaken het bevel een sloep uit te zetten.
MURILOFF: Er werd daarnet geschoten. Zet een sloep uit. Ik wil weten wat er met de kapitein gebeurd is.
KANAKEN: Yes, Mr. Muriloff.

6. Overshoulder van Bob die door de patrijspoort van de Willi Waw kijkt en de drie muiters terug ziet roeien.
BOB: Ik snap er niets van. Waarom komen die sufferds nu weer terug?


PAGINA 24b:

1. Hennessey controleert zijn pistool. Bob kijkt hem verwonderd aan.
HENNESSEY: Wat kan ons dat schelen? Ze spelen precies in onze kaart. We laten ze aan boord komen, wachten hier in de kajuit… en hebben ze in de val.
BOB: Ja, maar…

2. De sloep van de muiters nadert de Willi Waw.
BOB (buiten beeld, vanaf de Willi Waw): Ik neem aan dat ze Abercrombie buiten gevecht hebben gesteld, de bemanning verjaagd. Ze hadden alle kans om het goud te zoeken.
JACK (buiten beeld, vanaf de Willi Waw): Misschien hebben ze het gevonden. En komen ze nu terug om…

3. Hennessey schrikt als zijn pistool per ongeluk afgaat.
HENNESSEY: Praat niet zo hard, sukkels! Ze zijn al vlakbij, en…
GELUID VAN HET SCHOT: Pang!

4. De kogel vliegt door de kajuitwand heen en belandt met een klein fonteintje in zee tussen de Willi Waw en de sloep.
GELUID VAN DE KOGEL: Plaf!
MUITERS: !!

5. Mickey Mouse heft zijn geweer en brult bevelen tegen Harry en Barney.
MICKEY MOUSE: Er is daar een hinderlaag! Terug!


Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: