maandag 2 juni 2008

De legpuzzelpagina's


Hoi allemaal! Het is weer maandag, het weekend is weer voorbij, en hoe kunnen we de week dan beter beginnen dan met een nieuwe scenariopagina van “De strijd om het goudschip”?
Intussen zijn we al aangeland op pagina 21. Tot nu toe was het omzetten van het boek in strip eigenlijk redelijk gemakkelijk, ondanks een paar flashbacks en pagina’s lange avonturen van McGarrigle, Muriloff en Abercrombie.
Op pagina 21 van het scenario wordt dat allemaal anders. Bob, Jan, Jack en Hennessey hebben ongeveer tien minuten nodig om alle vier aan boord van de Willi Waw te komen. Maar in die tien minuten gebeurt ook van alles op de Frisco en de Annie Laurie. Gebeurtenissen waarbij de verschillende partijen als in een soort kettingreactie op elkaar reageren. Gebeurtenissen die er voor zullen zorgen dat binnen een kwartier zo ongeveer de hele bemanning van de Frisco overboord springt.

Nu kun je zoiets in een boek op twee manieren vertellen. Je verplaatst je als schrijver van het ene schip naar het andere en zorgt dat je de lezers overal mee daar naar toe neemt waar op dat moment iets belangrijks gebeurt. Of je vertelt eerst wat er op het ene schip gebeurt en daarna wat er op het andere aan de hand is.
Helaas, helaas, heeft Willy van der Heide, zich absoluut niet bewust van het feit dat 50 jaar later iemand op het idee zou komen zijn verhalen te verstrippen, gekozen voor het laatste!
En dat terwijl wij in onze strip het beste met de eerste manier uit te voeten kunnen. Althans, als je het verhaal een beetje leesbaar wilt houden voor gemiddelde striplezer, die alleen al vanwege de wetten en mogelijkheden van het medium strip automatisch al veel verder kijkt dan die ene kajuit of machinekamer.

Nou ja, waar het dus eigenlijk op neer komt, beste Bob Evers-vrienden, is dat ik vanaf hier behoorlijk in het boek op en neer heb zitten bladeren, om de gebeurtenissen zoveel mogelijk in chronologische volgorde in het scenario te krijgen.
Zo zijn we in het boek op pagina 98 aangeland als Bob, Jan, Jack en Hennessey de Willi Waw veroveren. Op dat moment vaart kapitein Abercrombie met Harry, Barney en Mickey Mouse naar de Frisco. Om de reactie van McGarrigle daarop en de aankomst van de muiters op de Frisco te weten te komen, moeten we echter naar pagina 112 en doorlezen tot pagina 118, de pagina waar bijna de hele bemanning van de Frisco overboord springt. Onze hoofdfiguur Bob ziet dat echter al gebeuren op pagina 99 en dus moeten we eerst van pagina 118 weer terug naar pagina 99 voor Bob, terwijl we op pagina 101 zien wat er op de Annie Laurie gebeurt om dan vervolgens vanaf pagina 118 en verder te lezen hoe McGarrigle het aan de stok krijgt met Mickey Mouse en zijn kornuiten.

Vanaf deze pagina begint het maken van het scenario dus verdacht veel op het maken van een legpuzzel te lijken. Je hebt een dik pak pagina’s met tekst en zoek nu de juiste passages maar bij elkaar om er logische, goedlopende stripscene’s van te maken. En zo mag je dan maar liefst 14 van die legpuzzelpagina’s bij elkaar schrijven. Bijna een derde van de hele strip dus.
Hier is de eerste in die serie, pagina 21:

PAGINA 21a:

1. MacGarrigle ziet door de patrijspoort van de machinekamer Abercrombie en de drie muiters naderen.
TEKSTBLOK: Op dat moment, op de Frisco…
MACGARRIGLE: Wel voor de drommel!

2. MacGarrigle rent de stalen trappen op.
MACGARRIGLE: Wat haalt hij nu in zijn hoofd? Om die lui hier te brengen. Maar goed, dat ik dat goud veilig heb opgeborgen.

3. MacGarrigle staat in de deuropening van de kombuis en gebaart de Chinees met hem mee te komen. MacGarrigle heeft een geweer en patronen bij zich en nog een pistool met clips. De Chinees kijkt hem verwonderd aan. De Chinees, bezig met koffiezetten, is gekleed in een blauw linnen broek en een kort geel katoenen buis, die vijf centimeter van zijn middel onbedekt laat. De ramen van de kombuis staan wijd open en op het fornuis staat een pot koffie en twee grote ketels met water.
MACGARRIGLE: Meekomen, vlug!

4. MacGarrigle rent de trappen van de machinekamer weer af en beveelt de neger de ventilatoren in te schakelen. De neger is bezig met het scheppen van kolen in de kleine donkey stoommachine.
MACGARRIGLE: Schakel de ventilatoren in. Het is hier om te stikken!
NEGER: Yes, Mr. MacGarrigle.

5. De neger zet de schakelaars om, de Chinees houdt de wacht onderaan de stalen trap. MacGarrigle sluit de toegangsdeur van de machinekamer. Die deur voert uit de machinekamer naar voren.
MACGARRIGLE: Ziezo! Hier komt niemand meer binnen!


PAGINA 21b:

1. De drie muiters volgen Abercrombie naar de binnengangen. Mickey Mouse en Harry blijven enkele passen achter.
HARRY: Zeg, die vent vertelde toch duidelijk dat MacGarrigle hier machinist was? Waar is dan de rest van de bemanning?
MICKEY MOUSE: Twee mogelijkheden: ofwel MacGarrigle heeft hen om zeep gebracht en een verbond gesloten met die Abercrombie, ofwel…

2. Close-2-shot van Mickey Mouse en Harry.
HARRY: Ze zitten ergens verstopt een houden zich koest?
MICKEY MOUSE: Precies! Let goed op mij. Ik geef wel aan wat er gebeuren moet.

3. Een nietsvermoedende Abercrombie laat de drie muiters de kleine salon van de Frisco zien. Mickey Mouse grijnst.
ABERCROMBIE: Dit is onze kleine salon. Zeg eens, drinken jullie je whisky onverdund of met sodawater?
MICKEY MOUSE: Nou…

4. Mickey Mouse slaat Abercrombie met de kop van het heft van zijn mes achter zijn oor. Abercrombie valt voorover.
MICKEY MOUSE: Liefst niet teveel water!
ABERCROMBIE: KREUN!

Geen opmerkingen: