zondag 22 juni 2008

Meer verhalen voor de vakantie

Ja, beste bloglezers, daar heeft Hans wel een punt. Die prachtig getekende en geinkte zwart-wit pagina’s kunnen we niet meer op de blog zetten als Bob eenmaal in de nieuwe Eppo staat.
De Eppo wordt volgend jaar het nieuwe podium waarin wij en andere getalenteerde stripmakers hun werk kunnen publiceren. En dus moeten we die nieuwe pagina’s van “Een overval in de lucht” toch echt wel exclusief houden voor Eppo. Zodat Eppo zoveel mogelijk lezers krijgt en we ook na 2009 door kunnen gaan met op die manier Bob Evers strips te maken.

Zonder de zwart-wit pagina’s zal deze blog dus wel iets een ander gezicht krijgen in 2009.
En intussen wordt er hieronder in het item ‘Bob in Eppo!!!” al stevig gediscussieerd hoe het dan verder moet met de blog.
Natuurlijk blijft de blog wel bestaan. Zwart-wit pagina kunnen we hier dan wel niet meer neerzetten, maar alle scenario-pagina’s en achtergrondinformatie, schetsen wellicht, dat kan natuurlijk allemaal nog wel. Uiteraard zodra de betreffende pagina’s in Eppo staan. Eigenlijk net zoals ik het nu al doe met mijn andere verhalen in andere bladen en boeken. Commentaar van mij bij de betreffende scenariopagina, commentaar van Hans bij de bijbehorende schetsen.
En wat te denken van info over nieuwe albums, signeersessies, speciale prenten, de covers van de nieuwe Eppo en wie weet zelfs Bob Evers-premiums bij Eppo. Alles is nog mogelijk.
Tegen het eind van het jaar gaan we daar zeker nog eens over brainstormen. Maar de blog blijft, dat kan haast niet anders. En voorlopig nog minstens een half album lang de Bob Evers scenario-pagina met schetsen op maandag, een geinkte pagina met commentaar van Hans op vrijdag en tussendoor ander nieuws en andere publicaties.

Zo ook vandaag weer. De afgelopen dagen zijn er maar liefst drie nieuwe publicaties verschenen met daarin stripverhalen op een van mijn scenario’s.
We beginnen met een uitgave in boekvorm. Vorige week verschenen al het Donald Duck Vakantieboek en het Tina Vakantieboek, deze week is daar ook het Disney Junior Vakantieboek bijgekomen. Een boek vol puzzels, spelletjes en verhalen, speciaal voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

(Illustratie: © Disney)


Helaas heeft het boek geen paginanummers, dus ik heb eerst alle bladzijden moeten tellen om jullie te kunnen vertellen dat het allereerste Aladdin-verhaal dat ik ooit schreef te vinden is op pagina 75 t/m 79, zeg maar halverwege het boek dus.
Ik schreef het verhaal in 1994 en het werd datzelfde jaar nog, met tekeningen van de Spaanse Disney tekenaar Valentin Doménech, gepubliceerd in Donald Duck nr 36. Helaas is ook van dit verhaal het scenario niet meer terug te vinden, zodat ik het, wat betreft de illustratie voor deze blog, voorlopig even bij de cover van Junior Vakantieboek hou.

Behalve dit inmiddels 14 jaar oude Aladdin-verhaal zijn er deze week ook nog twee nieuwe verhalen van me verschenen. En gek genoeg hebben die allebei iets met een talentenjacht te maken.
Op pagina 39 t/m 42 van de Donald Duck van deze week (nr 26-2008) vind je een verhaal waarin Willie Wortel een machine uitvindt die het programma Ei-Factor moet vervangen.
Willie meent namelijk dat deze Duckstadse variant van X Factor veel simpeler en sneller kan. Als proefpersoon voor deze machine vraagt hij Keessie.
Keessie (Herbert in het Engels) is eigenlijk de meest sympathieke creatie van Carl Barks die ik ken. Hij doet bijna niets, hij zegt bijna niets en hij doet geen vlieg kwaad. Juist omwille van dat karakter heb ik hem gekozen voor de belangrijkste bijrol in dit verhaal.
Nu is het zo dat mijn Duck- en Disney-scenario’s nog door vele handen gaan voordat ze gepubliceerd worden en ik mijn eigen verhalen terug zie. En met alle verschillende Spaanse en Nederlandse tekenaars is het dan maar afwachten hoe de iets minder gangbare karakters als bijvoorbeeld Keessie getekend worden.
Gelukkig kwam het verhaal in handen van de Nederlandse tekenaar Bas Heymans, die hier werkelijk vakwerk aflevert en Keessie precies neerzet zo als Carl Barks hem bedoeld heeft en zoals ik hem dus graag wilde zien in dit verhaal. En ook de tekstredactie heeft precies begrepen waar ik heen wilde, door wel wat tekst aan te passen, maar gelukkig niet het “Hum jum!” wat in wezen een van de weinige dingen is die Keessie ooit gezegd heeft.
Kortom, een verhaal waarvan ik al met al heel erg blij ben met de manier waarop het is uitgewerkt. Lees de nieuwe Donald Duck maar en je zult het zien, 4 pagina’s lang Willie Wortel!

(Keessie getekend door Bas Heymans, © Disney)
En dan tenslotte, als klap op de vuurpijl, een verhaal van maar liefst 16 pagina’s in de nieuwe Penny (nr 7-2008)! Ook dit verhaal gaat over een talentenjacht, maar dan een heel bijzondere: eentje voor ruiters en paarden.
Het verhaal “Top Rider” is in twee delen in Penny gepubliceerd. Het eerste deel vind je op pagina 10 t/m 17 van de nieuwe Penny, het tweede deel op pagina 24 t/m 31. En dat is nog niet alles, want op pagina 38 en 39 staat een test, waarin de lezeressen zelf kunnen testen of ze een ‘Top Rider’ zijn. Aan de inhoud van die test heb ik natuurlijk niets bedacht, dat is helemaal het werk van de redactie van Penny, maar alle wedstrijdonderdelen uit het verhaal komen er in terug. En de test is ook geïllustreerd met plaatjes uit het verhaal.

(Illustratie: © Holco Publications B.V.)

Het idee voor deze Idols-achtige wedstrijd met paarden en ruiters was overigens ook afkomstig van de Penny-redactie zelf. De verschillende personages, met uiteraard twee meisjes in de hoofdrol, de verwikkelingen en de meeste wedstrijdonderdelen zijn dan weer van mij. Behalve… de quiz!
Die is namelijk bedacht door mijn nichtje Sanne, die niet alleen precies in de doelgroep van Penny valt, maar ook nog eens ontzettend veel van paarden weet. En terecht vond ze, dat de kandidaten aan deze talentenjacht niet alleen hun kunnen maar ook hun kennis moesten laten zien. Een idee dat er uiteindelijk voor zorgde dat de verschillende wedstrijdonderdelen binnen het verhaal zich van binnen naar buiten verplaatsen en andersom. Wat erg goed werkt met betrekking de afwisseling van locaties binnen het verhaal.

(Illustratie: © Holco Publications B.V.)


Uiteindelijk markeert die quiz zelfs een belangrijke wending in het verhaal, omdat één van de deelneemsters… Maar nee, het voert allemaal veel te ver om dat uit te gaan leggen. Dat kunnen jullie tenslotte ook allemaal zelf lezen in het 16 pagina’s lange verhaal ‘Top Rider’ in de nieuwste Penny.

Tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Reuze leuk deze blog! Maar ik snap dat het anders gaat, straks, als de Eppo er is.... Maar blijf het absozekerwetenluut volgen!!! Succes, ook nu. Ook de verhalen zijn Frank zijn leuk, en afwisselend. Top!! Groetjes, -J-.

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Bedankt voor de complimenten. Ook als Bob volgend jaar in Eppo staat, proberen we hier gewoon een hartstikke leuke blog van te maken.

Hartelijke groeten,

Frank