maandag 9 juni 2008

Over Haarlemse stripdagen, de nieuwe Eppo en telepathische muiters

Groot nieuws van de Haarlemse Stripdagen! Hij heeft gisteren verschillende keren beloofd, dus let op, beste Bob Eversvrienden: deze week zet Hans de laatste penseelstreek van de laatste pagina van “De strijd om het goudschip” op papier!!!
Jazeker, aan het eind van deze week is al het teken- en inktwerk van het nieuwe Bob Eversverhaal af! En dan kunnen we aan de slag om van dit derde deel van de Zuidzee-trilogie een prachtig stripalbum te maken. Van al fases van het maken van zo’n album kunnen jullie dus binnenkort op deze blog meegenieten.

Bij velen van jullie was dit nieuws natuurlijk al bekend, want het was gisteren wel heel druk aan de stand van uitgeverij Boumaar. Tussen twee koffiepauzes door hebben we maar liefst drie-en-een-half aan één stuk Bob Evers albums gesigneerd. Vanzelfsprekend heeft Hans heel wat albums van prachtige tekeningen voorzien, variërend van losse Aries, Bobs en Jans tot aan een complete Willi Waw.
Opvallend veel belangstelling voor Bob dus en zelfs weer een aantal nieuwe lezers die meteen alle drie de albums kochten. Geweldig dat we er nog steeds nieuwe lezers bij krijgen. En ook aantal bekenden, trouwe fans en vaste bloglezers die langs kwamen om een babbeltje te maken. Erg leuk dat jullie er allemaal weer waren. Hartstikke bedankt daarvoor!

Nou ja, jullie begrijpen het al. De zondag was erg hectisch en veel meer dan de Philharmonie en het terras ernaast voor de koffie hebben we dan ook niet gezien. Gelukkig kwamen er af en toe ook mensen langs die boven een Donald Duck of Ernst en Bobbie-tekening van Piet Voordes hadden gekregen, zodat ik ook de tekeningen van mijn andere stripcharacters kon bewonderen. Wie weet, is dat omgekeerd ook gebeurd en hebben de fans aan onze stand weer aan anderen laten zien hoe mooi een tekening van Hans in een Bob Evers album kan zijn.
Zaterdag dacht ik op mijn gemak even rond te kunnen kijken, maar aangezien ik toen heel vaak heel gezellig met collegastripmakers stond te kletsen (en met sommigen helaas veel te kort) heb ik zaterdag eigenlijk ook niet meer gezien dat de stands op de Grote Markt en die in de Philharmonie.
Gelukkig heb ik nog wel de kans gehad om kennis te maken met Rob van Bavel, de initiatiefnemer van de nieuwe Eppo. En aangezien de Nederlandse kwaliteitsstrip goed vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe Eppo, ben ik diezelfde zaterdag al lid geworden.
Gelukkig was dat enthousiasme er bij veel meer stripliefhebbers. Want een blad als Eppo is in deze tijd eigenlijk onmisbaar voor de productie van een strip als Bob Evers. Lees de bijdrage van Hans hieronder maar en je snapt meteen waarom.
Rob van Bavel heeft overigens zo’n 5000 abonnees nodig heeft om de nieuwe Eppo ook na 2009 te laten voortbestaan, dus mocht je dit weekend nog geen abonnee zijn geworden, doe dat dan alsjeblieft alsnog. Steun de Nederlandse avonturenstrip!

En dan nu onze maandagse scenario-pagina en de bijbehorende schetsen van Hans. De scene op deze pagina is gelukkig vrij chronologisch in het oorspronkelijke boek te vinden, dus in dit geval geen heen en weer geblader, maar gewoon een oorzaak-gevolg-ketting die het verhaal weer een stapje verder helpt.
Kapitein Abercrombie wordt uitgeschakeld en de drie muiters gaan op zoek naar het verborgen goud van de Willi Waw.
De vaste bloglezers zal deze scene bekend voorkomen, want we hebben het er op deze blog al eerder over gehad. Mickey Mouse, Harry en Barney weten namelijk zomaar ineens waar het goud verborgen is, terwijl, voor zover wij als lezer weten, geen van de andere characters hen dat ooit verteld heeft.
Goed, het is natuurlijk ook niet echt nodig, om een hele scene te wijden aan iets dat bij de lezer allang bekend is. Immers, de oplettende lezer snapt allang dat er maar één persoon is die het hen verteld kan hebben: stuurman Warwick. Ergens ten tijde van “Avonturen in de Stille Zuidzee” in de dagen van hun gevangenschap op de Willi Waw moet Warwick loslippig zijn geworden en de andere muiters over de verborgen schat verteld hebben.
Maar om daar geen enkel misverstand over te laten ontstaan, hebben we de naam van Warwick ook opgenomen in deze scene, zodat voor iedereen duidelijk is, waar Mickey, Harry en Barney hun informatie vandaan hebben.
Afijn, hier is ie dan, pagina 22:

PAGINA 22a:

1. Mickey Mouse commandeert Harry en Barney Abercrombie vast te binden. Harry en Barney zetten Abercrombie in een stoel.
MICKEY MOUSE: Pak op en in een stoel vastbinden! Vlug wat!

2. Terwijl Harry Abercrombie vastbindt met afgesneden gordijnkoorden en hem een prop in zijn mond stoppen (enkele proppen doek met band er omheen), sluipt Mickey Mouse de gang op. Barney ziet een geweer liggen in de salon.
MICKEY MOUSE: Niks te zien. Zeg, Harry….Warwick zei toch dat hij al dat goud in het proviandhok had verborgen, hè?
HARRY: Nou en of! In grote kisten met blikjes en zakjes meel er bovenop.

3. Mickey Mouse loopt verder de gang in, richting kombuis, haalt zijn pistool te voorschijn en schuift de zekering eraf. Barney (met geweer) en Harry volgen hem.
MICKEY MOUSE: Kom mee!

4. Het drietal staat in de deuropening van de kombuis. De ramen staan wijdopen. Op het fornuis staat de pot koffie en de twee grote ketels met water, waar intussen de stoom vanaf slaat.
HARRY: Alsjeblief, er is hier een kok bezig geweest. Maar waar zit die kok nu?

5. Mickey Mouse blijft bij de kombuis deur staan met getrokken pistool. Harry en Barney lopen door naar het proviandhok.
MICKEY MOUSE: Ik hou hier de wacht. Kijken jullie het proviandhok na.


PAGINA 22b:

1. Harry en Barney kijken de kisten in het proviandhok na.
HARRY: Deze zit vol met zakkies meel…
BARNEY: En deze benne helemaal leeg…

2. Harry vindt een van de hangsloten van kisten met goud. Hij laat deze aan Barney en Mickey Mouse zien.
HARRY: Hier! We hoeven niet verder te zoeke! Is dat een van die ouwe verroeste hangslote of niet? Die kisten benne der geweest, maar ze benne der geheid nie meer.
MICKEY MOUSE (tegen Harry): Zoek extra wapens! Al zijn leve zit dat tuig ergens aan boord en houdt zich verstopt.

3. Harry komt terug met een Winchestergeweer en voldoende patronen.
TEKSTBLOK: Even later…
HARRY: Dit lag in de kapiteinshut. Het was het enige dat er stond.
MICKEY MOUSE: Okay! Neem jij het pistool en geef mij dat geweer. We zullen ze es effe uitroke, en vrage wat er met die kisten is gebeurd.

4. Mickey Mouse ligt plat op zijn buik in de stalen deuropening die naar het voordek leidt. Barney beweegt zich naar de toegang tot het vooronder.
MICKEY MOUSE (tegen Barney): Ik dek je met dit geweer. Jij gaat het voorstek over naar het vooronder en kijkt of daar iemand zit.
BARNEY: Okay!

5. Overshoulder van Barney, die in het vooronder de kaartende en slapende eilandbewoners aantreft.
BARNEY: ?!

O ja, mocht je afgelopen weekend niet Haarlem zijn geweest en toch nog graag een tekening en handtekening in een Bob Evers album willen hebben, dan zijn we woensdagmiddag vanaf 14.00 uur nog in Breda te vinden bij Stripwinkel “De Dobbelsteen” in de Boschstraat.
Later op de middag zal Hare Majesteit Koningin Beatrix officieel het nieuwe Graphic Design Museum in diezelfde Boschstraat openen. Een signeersessie met een oranje tintje, dus.
En natuurlijk is iedereen van harte welkom. Tot woensdag!

Geen opmerkingen: