maandag 16 juni 2008

Op de helft!

Hoi allemaal! We zijn op de helft! Met de publicatie van “De strijd om het goudschip” op deze blog, bedoel ik. Van de in totaal 46 pagina’s strip hebben we er inmiddels 22 gehad, vandaag publiceren we de 23e scenario-pagina met bijbehorende schetsen en eind van deze week nog eens diezelfde pagina 23 maar dan in inkt.

Op pagina 23 draait eigenlijk bijna alles om een schot dat Barney lost en waarmee hij de bijna gehele Frisco-bemanning van boord jaagt.
Of het nu gaat om Bob, Jan, Jack en Hennessey aan boord van de Willi Waw, Muriloff op de Annie Laurie of MacGarrigle en zijn mannen in de machinekamer van de Frisco, iedereen hoort het, ziet de gevolgen en neemt zijn maatregelen.
Voor deze pagina moest ik dus ook weer verschillende passages uit het boek plukken en kneden tot één en dezelfde stripscene. Bob, Jan, Jack en Hennessey trof ik op bladzijde 98 t/m 100 en op de Willi Waw aan, de schietgrage Barney op bladzijde 117 en 118 van het boek en McGarrigle en zijn mannen namen alvast hun voorzorgsmaatregelen op bladzijde 119 en 120. Alleen Muriloff en zijn Kanaken moeten nog even geduld hebben tot de volgende scenariopagina.
Zo krijgen we uiteindelijk een strippagina met een scene die zich gaandeweg over drie verschillende locaties verplaatst. We beginnen in de kajuit van de Willi Waw en gaan via Barney aan dek van de Frisco naar de machinekamer waar MacGarrigle en zijn mannen verschanst zitten.
Een scene waarin we eigenlijk wel kunnen stellen dat de muiters Harry en Barney en Mickey Mouse de Frisco al zo goed als in handen hebben, al zijn ze zichzelf daar nog niet echt van bewust. Net zo min als van het feit wie er nu precies in de machinekamer verscholen zitten of dat Bob, Jan, Jack en Hennessey intussen de Willi Waw hebben veroverd.

Afijn, beste Bob Evers-vrienden en vriendinnen, kijk en lees zelf maar. Hier is pagina 23:

PAGINA 23a:

1. Totaal van de sterk vervuilde kajuit van de Willi Waw. Hennessey, Jack, Jan en Bob kijken verbijsterd rond. De vloer bij de kaartenkast ligt vol uitgekauwde tabakspruimen. De vloer is bedekt met bruine tabakssapvlekken. Overal liggen broodresten.
TEKSTBLOK: Intussen…
HENNESSEY: Moet je dat zien. Een zwijnenstal is nog een salon, vergeleken bij de bende die hier heerst.
JACK: Ik ruimde het elke dag op. En elke ochtend was het weer een zwijnenstal.

2. Bob knielt bij een van de patrijspoorten. Jan vraagt of hij iets ziet.
JAN: Zie je niets?
BOB: Niks!

3. Close-2-shot van Bob en Jan, die schrikken van het geluid van een geweerschot.
GELUID VAN HET PISTOOLSCHOT: PANG!
BOB EN JAN: !!

4. De eilandbewoners op de Frisco springen overboord en zwemmen naar het eiland toe. Op de achtergrond de Willi Waw, waar Bob, Jan, Hennessey en Jack vanachter de patrijspoorten toekijken.
BOB: Er is iets aan de hand op de Frisco! De hele bemanning springt overboord!


PAGINA 23b:

1. Barney staat met rokend geweer op het dek.
BARNEY: Ziezo! Dat ruimt op. Nu kunnen we verder zoeken!

2. Barney voelt aan de deur van de machinekamer.
BARNEY: De machinekamer….Maar…??

3. MacGarrigle kijkt verbaasd om, als hij Barney van buitenaf hoort roepen.
BARNEY (buiten beeld, vanachter de deur): Heidaar! Doe open!

4. MacGarrigle kijkt zorgelijk naar de grote stalen roosters, die op enkele plaatsen boven hem in het plafond zitten. De roosters bestaan uit stalen staven die vrij dicht bij elkaar liggen. In de gang erboven kun je over de stalen staven lopen alsof het een vaste vloer is.
MACGARRIGLE: Dat kan ie vergeten! Maar stel dat ze nu…

5. MacGarrigle schroeft twee lange waterslangen op de aansluitkranen van de verwarmingsstoomleiding. Hij gebaart de Chinees stoomstralen in de roosters te spuiten. De neger staat bij de kraan.
MACGARRIGLE: Die bandieten zullen proberen door de roosters te schieten.
CHINEES: Aha! En wij spuiten de gloeiend hete stoom in die roosters?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Hans en Frank,
Wat is het een genot om de strip zo te zien vorderen. Daarnaast kan ik het niet vaak genoeg zeggen welk een bewondering ik heb voor het kunststukje dat jullie telkens uithalen om de oorspronkelijke Bob Evers verhalen zo mooi en 'waarheidsgetrouw' om te vormen in een stripscenario, om deze vervolgens 'verbeelden' in prachtige stijlvolle tekeningen. Petje af!! Uiteraard kan ik en alle fans met mij, haast niet wachten tot we 'De strijd om het goudschip' in handen krijgen. Anderzijds moet er natuurlijk ook brood op de plank komen, dus alle begrip dat je een lucratieve reclameklus aanpakt natuurlijk.
Ik hoop dat ik jullie 16 aug. in Kampen nog een album ter signering (en ter verfraaiing met een mooie tekening) mag voorschotelen ;-)

Anyway, ga zo door en Bedankt !

Met vriendelijke groet,

Fred

Frank Jonker zei

Ha Fred,

Hartstikke bedankt voor de complimenten. Hans en ik zijn wederom uitgenodigd door de organisatie van het Kamper Stripspektakel, dus we hopen je daar te mogen begroeten. Uiteraard met dat album. En ik weet zeker dat Hans er dan een prachtige tekening in zal maken.

Hartelijke groeten,

Frank