zondag 1 juni 2008

De schat van Kapitein Ruygsnaevel

Hoi allemaal! Ik heb niet te klagen over publicaties de laatste dagen. Hadden we donderdag al het nieuwe Ernst en Bobbie Magazine met een nieuwe Ernst en Bobbie strip, en vrijdag de wekelijkse zwart-wit pagina van “De strijd om het goudschip, diezelfde vrijdag viel ook de nieuwe Donald Duck (nr 23-2008) binnen met daarin het 13 pagina’s lange Oom Dagobert-verhaal “De schat van Kapitein Ruygsnaevel”.
Ik schreef het verhaal vorig jaar samen met mede-scenarist en tekenaar Paul Hoogma (o.a. Puck en Hocklack) en het werd getekend door de Nederlandse Donald Ducktekenaar Sander Gulien, die ons scenario van heel mooie, sfeervolle tekeningen heeft voorzien. En dat ondanks dat geen van ons drieen ooit op de Seychellen is geweest. Maar internet is een machtig medium als het om documentatie gaat.

In integenstelling tot het Katrien-verhaal van laatst is het bij dit verhaal niet zo makkelijk te zeggen wie welke scenario-pagina heeft uitgewerkt. Een verhaal van 13 pagina’s schrijf je niet in één keer, zelfs niet als je met iemand samenwerkt.
Het is een kwestie van schrijven en herschrijven, knippen en plakken, schrappen en schaven en desnoods scene’s helemaal opnieuw uitwerken. Zo ontstaan er pagina, waarbij het ene plaatje door Paul geschetst is en het volgende door mij. Of zelfs plaatjes waarvan we allebei een deel voor onze rekening hebben genomen. Hierboven bijvoorbeeld zie je op plaatje 2 een piratenschip dat door Paul getekend is, terwijl ik de rest van de pagina heb uitgewerkt.

Het verhaal zelf, dat vorige week al werd aangekondigd als “Avontuur op de Seychellen” is de Duck-variant van de legende over Olivier Levasseur, wiens piratenschat ergens op de Seychellen verborgen zou zijn, maar nooit gevonden is. In het geval van onze piraat, Kapitein Ruygsnaevel, verdwijnt niet alleen de schat maar ook de piraat zelf. En dat alles ten gevolge van een vervloeking van de hoftovenaar van Koning William de Schaetryke. Hoe dat zit? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen.
Dat mogen jullie zelf lezen in “Oom Dagobert en de schat van Kapitein Ruygsnaevel."

Geen opmerkingen: