vrijdag 27 juni 2008

Over de laatste lijn, de nieuwste pagina en Bob Evers achter de decoder


Het is gedaan. Het is af. Inkleurder Wilma heeft de laatste pagina's inmiddels binnen. Ze is er mee aan de slag. De strijd om het goudschip is gestreden.
De laatste Bob pagina is hier op de VANO-studio weer even getekend. Het werk voor de nieuwe Bob Eversstrip is klaar!!! Afgelopen zondagochtend het allerlaatste dingetje in de achtergrond van een van de plaatjes van de laatste pagina geprutst. Toch een speciaal moment, hoor. Niet alleen dit verhaal, ook de hele zuidzee trilogie in strip eindigt met die lijntjes. Geen Harry's en Barney's meer. Goddank ook even geen zeeschepen meer! Die snor en haakneus van Hennessey, ik kan ze weer vergeten. Kanaken, polynesiërs, weelderige eilandvegetaties, weg ermee! De jongens leggen hun lompen af en keren terug naar de beschaving! En deze tekenaar krijgt rust! Laat die vakantie maar komen!

Voor jouw BE-blog, trouwe lezer, niks vakantie! Het is immers het moment van de wereldpremiére van pagina 24! De pagina waar de muiters worden weggestoomd van MacGarrigles' roosters, waarop Muriloff begint te handelen en waarop Hennessey een grote klunzigheid begaat. Hier is ie:

Op deze pagina heb ik me ten opzichte van Frank's scenario weer flink wat vrijheden gepermitteerd. Alles natuurlijk weer om NOG iets meer spanning en effekt te krijgen. Benieuwd wat Frank ervan gaat vinden. Kijk je even mee?

pl1: Ik heb het woordje "stoom" van de vorige pagina meegenomen naar het eerste plaatje van deze pagina. Daarvoor moet de precieze zin op de vorige pagina natuurlijk ook wel even worden omgebouwd.
Dat overshoulder shot van Muriloff in pl 4 en 5 met : "Maar... waar is de kapitein?" en dan in het volgende plaatje "Er werd geschoten, zet een sloep uit" heb ik helemaal omgegooid. Dat achterhoofd met in de verte dat piepkleine sloepje, daar kon ik gewoon geen drama inkrijgen, Frank. Ik heb gekozen voor een overzichtje van de hele situatie en dan daarna een fatsoenlijke intro van onze Muriloff. De teksten heb ik hier dus ook even veranderd.

Hennessey's schot van 24b-pl3 heb ik verschoven naar het plaatje daarna. Het schot krijgt nu een dramatisch plaatje helemaal voor zichzelf en gaat bij mij ook nog de lucht in in plaats van naar de sloep toe. De muiterreakties worden daarmee ook opgeschoven, dus heb ik Mickey's tekst uit het laatste plaatje naar de volgende pagina getransporteerd.........
En over de nieuwe Eppo ben ik ook nog lang niet uitgegild. Dat wordt me wat straks echt wat, hoor, in januari. Dat Eppo-abonnement gaat volgens mij heel spannend worden. Speciale manifestaties, speciale aanbiedingen maar vooral ook die hele Eppo website. Daarover ben ik ook wel aan het fantaseren geslagen. Misschien helpen wij stripmakers het blad, en dus de hele Nederlandse stripwereld, wel het beste door juist ook van die Eppo-site iets heel, heel bijzonders te maken!!!
En dan alleen toegankelijk voor Eppo-abonnees! Dat zo'n Eppo abonnement je dus veel meer oplevert dan alleen dat blad in de bus! Die Eppo-pas wordt dan je toegang naar eindeloos veel schetsmateriaal, speciale prenten, blogs, tekentips, stripcursussen, masterclasses, chatrooms van en met de vaderlandse striptop. Een geweldige wisselwerking met publiek, concentratiepunt van talent, en dus professionalisering van het vak! Het lijkt me geweldig!

De Bob Evers blog dus vanaf januari integraal achter de Eppo-decoder?

8 opmerkingen:

HenriekeG zei

Fantastisch werk weer, zoals gewoonlijk! Het wordt nu toch echt wel eens tijd dat ik eindelijk die albums ga kopen, wil ik mijn gezicht hier kunnen vertonen. Maar ga ondertussen vooral door met bloggen, ik wil het schrijf- en tekenwerk hier niet missen.
Zo'n speciaal achter de schermen-stukje voor de Eppo lijkt me een prima idee, maarre... dan moet ik wel zorgen dat ik zo'n Eppo-abonnement krijg! Gaat dit blad eigenlijk ook gewoon los de verkoop in?

Anoniem zei

Hallo Frank en Hans,

Mooi werk weer! Kunnen jullie ook iets zeggen over het tijdschema van Goudschip? Als je hier één pagina per week blijft publiceren, ben je net begin december klaar. Is dat ook de bedoeling van de publicatie door Boumaar, net voor Sinterklaas?

Hans van Oudenaarden zei

Hee collega Henrieke!

Leuk je hier te treffen!
Ik geloof wel dat het de bedoeling is dat de Eppo straks bij de supermarkten en benzinestations gaat liggen. Maar moet jij dan niet gewoon een kek stripje voor Eppo ontwikkelen en zo een gratis auteursabonnementje regelen?

Hee Floris,

Dank voor je compliment. Het tijdspad voor de albumpublicatie wordt nu heel langzaam helderder. Ik schat 25% kans dat we op of vlak voor de stripdagen in Houten een boekje hebben, 50% kans dat het eind oktober wordt en 25% kans dat het begin december wordt.
We hoeven ons namelijk helemaal niks aan te trekken van de voorpublicatie-vensters op deze site. Daar gaan we met het boekje straks dwars doorheen, hoor!

Anne:) zei

heey allerliefste oom van me;),
Ik ben hartstikke trots op je.En ga je nu vakantie vieren;)?
De groetjes van je kleine zus en bij deze moet ook even vertellen dat ze trots op je is:)

Liefs xxx Je Nichtje

ps: ik ben nu officieel over naar het 2de jaar:D!

Hans van Oudenaarden zei

Hee nichtje Anne!

Gefeliciteerd, meissie!!! We zijn helemáál trots op jou!
Nu zeker snel maar es iets afspreken?

Frank Jonker zei

Ha Henrieke, Floris en Anne,

Welkom op de blog en hartstikke bedankt voor de complimenten.
Wat betreft de albumpublicatie nog even een kleine aanvulling. Op dit moment kondigt uitgeverij Boumaar het nieuwe Bob Evers album namelijk al aan voor augustus. Maar eerlijk gezegd, er is altijd wel wat vertraging bij het maken van zo'n album, dus zelf denk ik dat het pas in september, heel misschien oktober, in de winkel ligt.
We gaan jullie in elk geval via de blog op de hoogte houden van elke fase van het maken van het album.
Op het moment is dat nog de inkleuring van de laatste pagina's door Wilma.

Hartelijke groeten,

Frank

HenriekeG zei

Hoi Hans (en Frank),
Een strip voor de Eppo? Nou, dieren tekenen kan ik nog wel, maar schrijven doe ik voor geen meter, jammer genoeg. Ik heb eigenlijk geen idee hoe zo'n blad er van binnen uitziet, bestaat het enkel uit strips of zitten er ook andere rubrieken in, zoals bij de Donald Duck?

Frank Jonker zei

Hoi Henrieke,

Eppo, zoals ik me van vroeger herinner, had inderdaad een brievenrubriek, veel (goede) vervolgstrips, een paar gags en korte stripverhalen en een paar redactionele pagina's. Afijn, nog een half jaar en je kunt het met eigen ogen zien.
Enne... dat schrijven van die strips hoeft natuurlijk helemaal geen problemen te zijn. Er zijn in elk geval toch wel een paar goede stripscenaristen in Nederland en die moeten toch ook iets verdienen:-)

Hartelijke groeten,

Frank