vrijdag 6 juni 2008

De avonturenstrip is niet voor mietjes

De avonturenstrip is de onbetwiste koningin der stripdisciplines.

Echt waar. De avonturenstrip is de ultieme heilige graal in stripland. Soms kost het je een paar biertjes, maar als je ze maar lang genoeg laat doorpraten, komen ze er allemaal toch altijd weer mee, je collega-stripmakers. De jongens van de pijlsnelle, grafische stand-upping, van de harde, rake grappen in artschool formaat, maar zelfs ook de smallpress vrienden van het anti-tekenen op de vierkante centimeter. Na het derde glas beginnen ze zonder uitzondering te mijmeren over . . . hun eigen avonturenstrip.

"Dát zou toch wat wezen, Hans. M'n eigen albumvullend verhaal. En dat er dan ook niet op een paar centen of een paar maanden gekeken hoefde te worden. Grote panorama-platen met tot in detail uitgewerkte decors, geloofwaardig geconstrueerde of helemaal door-gestyleerde acteurs, die je ook nog eens pláátjes lang de tijd kan geven om hun emoties echt uit te acteren. En van die mega-lange spanningsbogen, waar je grappen ook eindelijk eens helamaal kan uitwerken. Een strip als avondvullende hoofdfilm! De absolute billiondollar topact. The main course! Daar waar de mensen voor zijn gekomen! Voorbij voorprogramma, voorbij bladvulling. Strip in cinemascope! Van kaft tot kaft je b l o e d e i g e n avonturenstrip. . . . . aaargghh"

Tja,tja. Maar dan komt het vierde glas en meteen ook de practische bezwaren. Van alle disciplines binnen het stripvak, is de avonturenstrip namelijk ook wel met afstand de zwaarste. . . .de al-ler-zwaar-ste.

Bij de avonturenstrip worden de stripmannen van de stripjongens gescheiden. De avonturenstrip is de marathon, de Tour en de triathlon in één. Niks applaus na de eerste grap, schouderklopjes na de eerste pagina. Dan ben je nog niets eens warm. Ingewikkelde perspectieven, moeilijke houdingen, subtiele emoties. Bladzijden en bladzijden en bladzijden lang. Weinig vaste patronen en houvast, maar een schier eindeloos doolhof van bijna onoplosbare grafische puzzels. En dan hebben we het nog niet eens over de griezelig onzekere inkomsten van de makers na al die mega-lange investeringen.

De avonturenstrip is een móóie discipline, vrienden, maar het is door z'n extreme eisen misschien de discipline voor de gekken en onverantwoordelijken onder de stripmakers. Het is dan ook een zeer kleine, selekte groep die het genre in Nederland vandaag de dag nog aandurft. Wie kan het zich immers nog veroorloven? De tijd. Het werk. Het geld. Hoe zal ik het zeggen . . . De avonturenstrip is niet voor mietjes.

Hier pagina 21 in inkt.

klik op de plaatjes als je ze wat groter wil zien. En zien we je zondag in Haarlem?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie plaat weer! En tot zondag in Haarlem!... straks staan jullie met deze strip ook in de nieuwe "Eppo"? Groetjes, -J-.

Frank Jonker zei

H -J-, Henk, Karel en alle anderen

Goed nieuws! Ook wij zijn benaderd in verband met de nieuwe Eppo. Hans heeft intussen al contact met Rob gehad en staat op http://www.eppostripblad.nl
al vermeld als lid van het "Eppo Team". Zelf heb ik nog niet met Rob gesproken, maar dat hoop ik dit weekend nog goed te maken.
Hopelijk hebben we na het weekend meer nieuws over het hoe, waar, wat en vooral wanneer van Bob Evers in de nieuwe Eppo.
Prettig weekend en tot zondag!

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

De avonturenstrip is niet voor mietjes:-)
Een mooie collom ,erg herkenbaar .
En na al dat werk en het stugge doorgaan hebben julie het verdiend om in de nieuwe Eppo te komen .
Hopelijk wordt dit blad een succes met veel goede strips .

gefeliciteerd ,
Henk Nijenhuis