vrijdag 1 augustus 2008

WARM!!!

Op de allerheetste dagen van de zomer wil ik nog wel es beneden in de huiskamer gaan werken. Ik pak de hele boel bij elkaar en ga, net als vroeger thuis, lekker aan de eettafel zitten. Openslaande deuren opengeslagen en markies naar beneden. Zacht briesje door de kamer. M'n zolderstudiootje-dakkapel warmde gisteren en eergisteren bijvoorbeeld op tot boven de 30 graden. Achter een stampende computer of boven een lichtbak is werken dan, zelfs schaars gekleed, nauwelijks te doen. De inkt klontert aan je kwast, je brandt je ellebogen aan de lichtbak en je moet vechten tegen de slaap! Hoe doen andere tekenaars dat? Hoe doe jij dat met je werk, beste blogvriend?

Okee, maar nu moet ik toch echt even deze vrijdagposting maken. Het is per slot vrijdag! Maar die computer staat natuurlijk hierboven in de genadeloze warmte. Even doorbijten maar en dan daarna snel weer naar beneden. Al was het alleen maar voor die stomme hond. Als ik niet uitkijk ligt ze, in haar onvoorwaardelijke trouw, de hele dag, met een bontjas van 15 cm dik, weer bij me in die warme studio!

Hier is 29 in inkt! Ik hoop dat een beetje duidelijk is dat de drie muiters, via de voorkant van het schip, naar de kogel-luwe kant van de Frisco zijn geroeid. In dit soort situaties zou ik soms wel eens een plattegrondje willen meetekenen. Uit angst dat het voor de lezer niet duidelijk genoeg is.

Hoe Muriloff en z'n kanaken er nou precies is slagen die steile scheepswand te beklimmen, heb ik een beetje weggemoffeld. Hing daar al een of ander klimtouw of hadden die lui een enterhaak mee?

En waarom gaat Barney niet gewoon even op de rug van die reuzenalbatros zitten? Is ie toch zo aan dek? Nee, flauw. Die meeuw heb ik er in een laat stadium bijverzonnen om de harde geometrie in dit plaatje een beetje te verhullen en meteen wat diepte te krijgen.

Gedaan! Je posting staat erop, blogvriend! Hond Nell en ik gaan weer beneden zitten! Morgen naar België! Stripfestival Middelkerke. Gaan we je daar ontmoeten?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Hans, in de hitte van de zon achter een beeldscherm zitten werken... ik ken het. Maar gelukkig ben ik zelfstandig ondernemer, met een aantal vaste opdrachten en kan ik mijn werktijden min of meer zelf bepalen. Dus vroeg aan de slag als de zon aan de andere kant van het huis staat, en pas als de zon mijn werkkamer binnenkomt stoppen voor een siesta!
Eventueel laat op de avond weer aan de slag, maar dan heb ik al wel, in de schaduw in de tuin, een uiltje geknapt. Vandaag is het hier bewolkt, dus aangenaam.
De pagina is weer prachtig, en ben benieuwd hoe ze er ingekleurd uitzien.

groeten, Carlos

Anoniem zei

Een wat late reactie wegens vakantie.

Hoe de kanaken aanboord komen staat beschreven op pagina 111 van de HC (Hard Cover):

Muriloff klimt via de ankerketting aan boord en hangt vervolgens een touw over de reling waarlangs de kanaken naar boven kunnen klimmen.

Nog iets anders:
Voor zover ik weet bestond de voltallige bemanning van Abercrombie uit Kanaken danwel Polynesiers. Ik vind die twee in jouw tekening er wel erg westers uitzien.

Hans van Oudenaarden zei

@ Carlos,

Gelukkig inmiddels weer wat minder warm. Dank voor het compliment. Binnenkort ga ik es wat van de inkleuringen erop zetten, denk ik.

@ Fred,

Tja, die Kanaken. Wat ik er van begrijp is dat woord "Kanaken" de aanvankelijk benaming van de oorspronkelijke bewoners van de Hawaii-eilanden, later ook van die van Polynesië, Micronesië en Melanesië. Elder lees ik dat het een soort Nieuw-Caledoniërs zijn met veel Frans bloed. Wat ik aan fotomateriaal vond vond ik ze eigenlijk tamelijk zuid-europees uitzien.
Ik wilde in ieder geval voor de strip een duidelijk contrast met de inboorling-stokers. Misschien moeten we ze in de inkleuring een beetje donker maken?