maandag 4 augustus 2008

Stripfeest in Middelkerke, Bob in Eppo en een gloednieuwe pagina

Hoi allemaal! Het Milky Way Stripfestival 2008 te Middelkerke zit er weer op. En daarmee ook onze en eerste twee signeersessies van deze maand. In het aangename gezelschap van o.a. Paul Geerts, Eddy Paape en Martin Jamar hebben we twee middagen Bob Evers albums gesigneerd met af en toe ook een Donald Duck tekening er tussendoor.
Zaterdagochtend waren onze albums nog wat schaars, maar dat probleem was gelukkig snel opgelost. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel de Bob Evers albums vanuit Oostende en Brugge naar Middelkerke kunnen komen. En weer even snel de deur uit vliegen, want na zondagmiddag hadden we enkel nog twee exemplaren van “Kabaal om een varkensleren koffer” over. En van “Avonturen in de Stille Zuidzee” weten we ondanks alles heel zeker dat we uiteindelijk toch nog een hardcover en een softcover te weinig hadden.
Want ook in Middelkerke hebben we weer aantal mensen ontmoet die in één keer alle drie de albums kochten. Iets waar we altijd erg blij mee zijn, als iemand zoveel vertrouwen in de Bob Evers serie heeft. Alleen maar een reden om nog beter ons best te doen en nog mooiere en betere albums te maken.
Al met al hebben we een heel gezellig weekend aan de Belgische kust achter de rug. Daarom nog maar eens een bedankje aan iedereen die speciaal voor ons naar Middelkerke is gekomen aan de organisatie van het Milky Way Stripfestival voor de hartelijke ontvangst, de gastvrijheid, de overheerlijke lunches en diner, de koffie, water, cola en andere drankjes tijdens het signeren, kortom de gehele verzorging op en rond het festival. Iedereen heel hartelijk bedankt.

Afgelopen vrijdagavond, de avond voor we naar Belgie vertrokken, is Rob van Bavel door ‘Met het oog op morgen’ geïnterviewd over de nieuwe Eppo. Een interview uiteraard over de terugkeer van Eppo, de avonturenstrip in Nederland, en Eppo als podium voor ‘de groten van de Nederlandse strip’. Ook Bob Evers en Hans (als ‘nieuw talent’) komen in het interview te sprake. Wie de uitzending gemist heeft, kan deze terugluisteren op:

http://portal.omroep.nl/mplayer?mpstream=wmbb&mpurl=http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/nos/methetoogopmorgen/20080801-23.wma&genre=Journaal&titel=%20NOS%20Met%20het%20Oog%20op%20Morgen&nav=xagrnCsHEbGcZtHjIfK&refered=ukdrnCsHEbGcZtHnSopBzoB

Het interview met Rob van Bavel gaat rond de 33ste minuut van de uitzending van start.
En Rob, heel hartelijk bedankt voor deze gratis publiciteit!

En intussen is het alweer maandag, dus de hoogste tijd voor een nieuwe scenariopagina. Pagina 30 alweer. Een pagina zonder Bob, Jan en Arie, maar met Muriloff, Abercrombie en de drie muiters Harry, Barney en Mickey Mouse. Deze pagina is opgebouwd uit de bladzijden 124 en 125 en 142 tot en met 144 uit het boek. Pagina 29 en 30 van onze strip geven misschien wel duidelijker dan welke pagina ook aan, waarom ik iedere keer zit te legpuzzelen met al die scene’s uit het boek. Wat er achtereenvolgens gebeurt, is: Muriloff en de Kanaken komen aan boord, de muiters komen aan boord, de Kanaken verspreiden zich over de Frisco, Muriloff bevrijdt Kapitein Abercrombie, die meteen in actie komt. Muriloff raakt zijn kapitein weer kwijt, de muiters ontdekken dat Abercrombie ontsnapt is, de muiters doorzoeken het schip te beginnen bij het achterdek, en dan gaat nog verder…
Als ik, net als Willy van der Heide, elke scene per character verteld had, en Hans had dat ook allemaal zo in beeld gebracht, hadden in elk geval degenen die de originele Bob Evers verhalen niet kennen er waarschijnlijk geen touw meer aan vast kunnen knopen. Wat gebeurt er nu wanneer en in welke volgorde? In het leesboek heb je daar geen last van, maar in een strip is de tekening letterlijk en figuurlijk beeldbepalend en daar moet je als scenarist natuurlijk wel rekening mee houden bij het vertellen van je verhaal. Vandaar dus al die kleine scene’s van verschillende pagina’s die in het stripscenario steeds aan elkaar worden gemonteerd. Nu heb je als striplezer op de vorige pagina de muiters aan boord zien komen en weet je net als Muriloff wat dat gestamp op het dek op te betekenen heeft. In wezen kijk je als striplezer in dit deel van het verhaal door de ogen van Muriloff heen en dat is ook precies wat Willy van der Heide in het boek voor elkaar krijgt met de passage over de reddingsactie van Muriloff en zijn mannen. Al is de techniek hier dus in beide media totaal verschillend, het vertelperspectief in deze scene is uiteindelijk hetzelfde.
Maar genoeg gekletst, hier is pagina 30 van ons scenario met de bijbehorende schetsen:

PAGINA 30a:

1. Muriloff maakt Abercrombies touwen los. Abercrombie staat op.
MURILOFF: In hun sloep. Schietend. Op dat nieuwe jacht.
ABERCROMBIE: Op hun eigen jacht? Je bent gek, vent!

2. Abercrombie maakt aanstalten om naar de deur te rennen, maar Muriloff grijpt hem bij zijn arm.
MURILOFF: Wacht, kapitein. Die drie mannen, zij zijn nu langsscheeps.
ABERCROMBIE: Wat? Hier?

3. Abercrombie luister met zijn hoofd opgeheven naar zware voetstappen op het dek.
GELUID VAN DE VOETSTAPPEN: Stamp! Stamp!
ABERCROMBIE: !

4. Abercrombie sluipt de gang in, terwijl hij goed om zich heen kijkt.
ABERCROMBIE: Waar is die sufferd van een MacGarrigle? Waar is mijn geweer? Nog op de brug?

5. Barney komt de kleine salon binnen en ziet tot zijn grote schrik dat de stoel waarop Abercrombie zat vastgebonden leeg is.
TEKSTBLOK: Eén minuut later…
BARNEY: Mickey, de kapitein is weg!!


PAGINA 30b:

1. Harry en Mickey Mouse komen woedend de salon in.
HARRY: Nou dat weer! Waarom hebben we ook niemand achtergelaten om de wacht te houden?
MICKEY MOUSE: Kakel niet!

2. De drie muiters kijken rond in de salon.
BARNEY: Die kapitein sluipt hier ergens rond. Het bevalt me niks, jongens.
MICKEY MOUSE: Zeur niet! We zullen eerst eens even schoon schip maken.

3. Overshoulder van Muriloff, die vanachter de deur naar de kombuis de drie muiters in formatie de salon ziet verlaten. Mickey Mouse loopt voorop, Harry en Barney achteruit achter hem aan.
MICKEY MOUSE: Ik ga voorop met mijn geweer en jullie lopen achteruit achter me aan. Snappie? Dan kunnen ze ons nooit van achteren overvallen.
HARRY: Okido! Neem de kop maar!

4. De muiterformatie marcheert via een gang en zijdeur naar het achterdek. Bob (op de voorgrond) kijkt toe vanaf de Willi Waw.
MICKEY MOUSE: Eerst naar het achterdek.

Heel veel plezier allemaal en tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: