maandag 2 maart 2009

Eppofeest in Breda!

Wat een feest dit weekend in Breda! 160 striptekenaars, duizenden bezoekers en een ik-weet-niet-hoeveel stands met stripalbums en wat al niet meer.
Zaterdagochtend kon ik nog even op mijn gemak over de beursvloer wandelen, maar niet lang genoeg om alles te bekijken. Want voor twaalven arriveerde ook Hans en Caroline en na de eerste kop koffie en een bijbehorend broodjes was het toch echt tijd om te gaan signeren. Het grootste deel van de middag waren we te gast in de stand van Eppo, waar we samen met ongeveer het hele Eppo-team bijna de hele middag hebben zitten signeren.

(Foto: Jan Magito en Karin Ceulemans)
(Foto: Henrieke Goorhuis)


(Foto's: Henk Gulikers)
Bekende gezichten aan de signeertafel, maar ook nieuwe lezers met schetsblokken, tekenboeken, Bob Evers albums en het Eppo handtekeningenboekje met daarin o.a. die fraai geschetste pin-up van Hans. En natuurlijk hebben we alles van tekeningen en handtekening voorzien voor ieder die dat maar wilde. Hans vooral de characters uit de Bob Evers strips op papier gezet en ik de teksten in de albums en af en toe een Duckfiguur.

Tussen drie en vier werd er wat van plaats gewisseld en zijn Hans en ik nog een uurtje bij onze eigen uitgever Boumaar gaan signeren, waar ook nog flink wat Bob Evers albums verkocht werden.
Na afloop van de zaterdagse stripdag nog even gezellig drankje gedronken met alle andere genodigden en toen met zijn allen naar een Bredaas hotel waar er een heerlijk tien-landen-diner op ons wachtte. Toen konden we ook eindelijk eens nader kennis maken met alle Eppo-tekenaars en schrijvers die we bij de presentatie niet meer gesproken hadden en lekker bijkletsen met al onze Eppo-collega’s. Verhalen over inkleuringen, technieken, de invloed uit je jeugd, originele strippagina’s en wat is er al niet meer tijdens besproken tijdens ons zaterdagse diner?

(Foto: Jan Magito en Karin Ceulemans)
Zondag werd een heel andere dag dan zaterdag. Geen rondwandeling op de beursvloer in de ochtend, maar meteen aan de slag gegaan met signeren, samen met tekenaar Dick Heins die als eerste en op dat moment, even na tienen, als enige tekenaar in de Eppo-stand al kinderen en volwassenen blij wist te maken met een tekening van zijn hand.(Foto's: Jan Magito en Karin Ceulemans)

Ik heb mijn handtekening zondag onder heel wat tekeningen van Kleine Napoleon en zijn makkers mogen zetten en verder heel veel Duck en Disney-characters getekend. Maar ook nog, op verzoek, een poging om Arie te tekenen. Maar ik denk dat ik dat voortaan maar weer aan Hans overlaat.

(Uit het Jeugdjournaal van 1 maart 2009, bron: http://stripsingelderland.blogspot.com/)


Iets van de signeersessie van zondag was trouwens nog te zien in het Jeugdjournaal van gisteren. Met Gerard Leever prominent op de voorgrond, Mars Gremmen eveneens goed in beeld en bescheiden op de achtergrond Ijsbrand Oost (tekenaar en schrijver van de binnenkort in Eppo te verschijnen strip Max Miller) en ikzelf. Dick valt net buiten beeld, maar de rij belangstellenden bij ons deel van de stand is nog wel goed te zien achter de Gerards rug:
http://player.omroep.nl/?aflid=9021722
Na half twee toen Dick verplichtingen had als jury bij het NK Striptekenen voor de jeugd heb ik van mijn anderhalf uur pauze gebruik gemaakt om de rest van de beurs te bezoeken. En daarna vanaf drie uur weer vrolijk verder signeren tot aan het einde van het Bredase stripfestival toe. Alle lof voor Dick trouwens, die zondags om tien uur als eerste tekenaar in de Eppostand aanwezig was en om vijf uur als enige tekenaar nog altijd druk bezig was om de allerlaatste stripbeursbezoekers van een tekening en handtekening te voorzien.

De boekenkast van die zelfde Dick Heins staat trouwens centraal in Eppo nummer 3. Op pagina 3 lees je alles over de boekenkeuze van Dick. Vooral met Dicks betoog over Uderzo en meer nog over Goscinny kan ik alleen maar van harte eens zijn. Ik ben wel blij dat Asterix in de kast heb laten staan, toen Robin Schouten van Eppo mij vroeg mijn favoriete boeken te kiezen, want anders had ik vrijwel zeker, net als Dick, ook Asterix en het 1ste legioen uit de kast getrokken.

(Illustratie: Dick Heins)Waarschijnlijk ter gelegenheid van de boekenkast van Dick vind je in de nieuwe Eppo niet één maar twee afleveringen van Kleine Napoleon, waar we dan ook meteen de laatste twee belangrijke bijfiguren aan de lezers van Eppo voorstellen.
Allereerst Joseph, de broer van Napoleon, die later inderdaad koning van Spanje werd, maar in de strip vooralsnog veel achter zijn broertje aanloopt.
(Schets: Dick Heins)De aflevering met Joseph hadden we al eerder als strookstripje uitgewerkt, maar is speciaal voor Eppo omgewerkt tot een halve pagina. En zoals je ziet is Joseph nog behoorlijk van uiterlijk veranderd in die tussentijd.
En last but not least is daar dan Josephine, de grote liefde van Nappie, ook in zijn jeugdjaren zoals nu blijkt. En misschien wel de enige die Kleine Napoleon met al zijn wilde plannen op andere gedachten kan brengen, zij het dan meestal in haar eigen voordeel.


(illustratie: Dick Heins)


Eppo nummer 3 is overigens niet het enige nieuwe tijdschrift dat op de stripbeurs in Breda.
Zo kregen we zaterdag van Kurt Morissens met een elegant gebaar het papieren Stripelmagazine nummer 11 op onze signeerdesk gezwierd (Kurt, dankjewel daarvoor!) met daarin op bladzijde 24 t/m 26 het interview van diezelfde Kurt Morissens rondom “De strijd om het goudschip” waarover vorig jaar op 23 oktober al het een en ander op deze blog te lezen was, toen het interview on-line verscheen in de digitale versie van Stripelmagazine. Nu dus in druk in Stripelmagazine nummer 11, dat je ten alle tijden kunt bestellen via http://www.stripelmagazine.be/ , en uitgebreid met een prachtige illustratie van onze kerstkaart van vorig jaar.
En tenslotte kwamen we op de stripbeurs ook nog de nieuwe Stripnieuws en de nieuwe Brabant Strip Magazine tegen. In beide stripinformatiebladen kun je nog eens alles nalezen over de officiële presentatie van de allereerste nieuwe Eppo op 28 januari van dit jaar. Stripnieuws nummer 4 (http://www.stripnieuws.nl/) doet dat op bladzijde 36 en 37 en heeft ook de gesprekken na afloop van het officiële deel op de gevoelige plaat weten vast te leggen, in een prachtige fotoreportage van Alex Odijk.

(Foto: Joop Schreurs)
Brabant Strip Magazine 165 ( http://www.brabantstrip.be/), nieuw op de beurs, maar mogelijk vertraagd in de bus door de poststaking in Belgie, besteedt op bladzijde 37 aandacht aan de terugkeer van Eppo in een artikel met foto’s, beide van de hand van Joop Schreurs (http://www.joopschreurs.nl/). En natuurlijk is in beide bladen een foto te vinden waarop we met het bijna complete Eppo-team op het podium van Paradiso stonden.
Kortom, genoeg te lezen en te doen tijdens en na het Stripweekend in Breda.
Veel plezier allemaal en tot de volgende keer!

4 opmerkingen:

HenriekeG zei

Het was weer erg gezellig! Wel pijnlijk, naar een stripbeurs gaan zonder geld...
Hier is trouwens nog een foto waarop hard wordt gewerkt!
http://img7.imageshack.us/img7/2015/dscf8457a.jpg

Frank Jonker zei

Hoi Henrieke,

Oeioei, geen geld op een stripbeurs, dat is inderdaad nogal pijnlijk! Komt dat door je rondreis door Amerika?
Hartstikke bedankt voor de foto. We zaten inderdaad nogal krap in de foto's, dus zoals je ziet, ik heb hem meteen op de blog gezet.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Indien je ook interesse hebt in een scan van de schets waaraan hard gewerkt wordt, zie http://www.xs4all.nl/~hjswarts/schets/schets01.jpg

Frank Jonker zei

Ha Huib,

Bedankt! Erg leuk om die Donald-schets weer terug te zien. Achteraf gezien had mijn Donald Duck-collega Henrieke (dezelfde Henrieke van hierboven) helemaal gelijk: ook in zijn rol als brandweerman draagt Donald gewoon zijn matrozenpak.
Nou ja, in elk geval goed om te weten voor de volgende keer. :-)

Hartelijke groeten,

Frank