donderdag 12 maart 2009

Eppo 4: Bestemming Cairo

Hoera, ook gisteren weer een nieuwe Eppo in mijn brievenbus! En wat voor eentje!
Vanaf vandaag ligt Eppo 4-2009 ook in de winkel en voor degenen die hem nog niet hebben gezien, dit is hem:
(Illustratie: Henk Kuijpers)


Met o.a. een brief over Bob Evers in Eppo Mail en in het voorwoord o.a. aandacht voor Kleine Napoleon, die wederom met twee strips in deze Eppo te vinden is, en voor mijn persoontje i.v.m. het kijkje in mijn boekenkast dat je op pagina 3 krijgt.
Over al deze items gaan we het binnenkort nog wat uitgebreider hebben, eerst vrolijk verder met de belevenissen Jan en Arie in deel 4 van “Een overval in de lucht” (al is het natuurlijk wel helemaal te gek dat we er door Eppo ook weer nieuwe lezers bij krijgen).

Terwijl het vliegtuig op pagina 7 opstijgt en richting Cairo vliegt krijgen we ook de laatste twee medepassagiers van Jan en Arie te zien: de heren Platneus en Kaalmans. Wat deze twee exemplaren betreft, ben ik het van harte met Arie eens: hun gezichten bevallen me niet!
En daar is alle reden toe, want zoals Jan al ontdekt heeft, horen deze twee tot het gezelschap van de heer Breitstein en ook diens aanwezigheid voorspelt niet veel goeds.
Afijn, voorlopig blijft alles nog even rustig en richten Jan en Arie hun aandacht weer volledig op Jeffries:

PAGINA 7a:

1. Het vliegtuig (ouder type KLM-(Boeing)-vliegtuig met vier motoren) begint te rollen.
JAN (buiten beeld, vanuit het vliegtuig): zeg, vuurbaken… ik wil je niet ongerust maken… maar er zijn dertien passagiers aan boord.
ARIE (buiten beeld, vanuit het vliegtuig): prachtig. des te meer kans dat er wat gaat gebeuren.

2. Arie kijkt vergenoegd voor zich uit naar Jeffries die links vooraan op plaats nummer 1 zit. Jan kijkt naar Breitstein op plaats nummer 9 in hun eigen rij, naast Jeffries die links vooraan op plaats nummer 1 zit. Arie kijkt naar Platneus en Kaalmans. Platneus zit een Hollandse krant te lezen en heeft zijn aktetas naast zijn neergelegd. Kaalmans maakt zijn nagels schoon. Paul zit op stoel 13,
JAN: die duitser naast jeffries heeft drie plaatskaarten genomen. en ik heb zo’n idee dat die twee kerels vlak links van ons op die twee andere kaartjes reizen.
ARIE: ik kan die lui niet plaatsen.

3. Arie kijkt nog eens naar Kaalmans en Platneus. Jan staart peinzend voor zich uit.
ARIE: handelsreiziger voor een klein zaakje?... slagersjongen met vakantie? nee, slagersjongens hebben gewoonlijk schone nagels… hoe dan ook, hun gezichten bevallen me niet.
JAN: laten we onze aandacht bepalen tot jeffries. die mag niet op buffalo hill aankomen voordat de handschoenendoos veilig in onze handen is. hoe pakken we dat aan?

4. Arie legt Jan uit wat hij van plan is. Jan kijkt hem bewonderend aan.
ARIE: weet bob niet wie jeffries opdrachtgevers zijn? dan kan hij namens hen een gefingeerd telegram versturen, met de opdracht in kaapstad niets te ondernemen zonder nadere instructies.
JAN: knal, in één woord! we verzenden het in cairo.

5. Close-up van een stuk papier waarop Jan een telegram opstelt.
TEKST VAN HET TELEGRAM: Bob Evers, Cheshire Hotel, Londen
Als je weet wie opdrachtgever Londen van onze man
Telegrafeer hem onder die naam stop boodschap moet
hem bereiken kort voor aankomst PH-XKY in
Kaapstad ter voorkoming verificatie stop ons idee is
een valse opdracht hem bevelend nadere orders
afwachten stop telegrafeer ons of je dit kunt stop
Cairo Palm Court Hotel
Prins
JAN (deels buiten beeld): wel, wat denk je hiervan?

PAGINA 7b:

1. Laat in de avond in Cairo stappen alle passagiers uit het vliegtuig. Malherbe reageert geschokt als hij hoort hoe laat het vliegtuig weer vertrekt.
TEKSTBLOK: en dus, te cairo…
STEWARD: we vertrekken weer morgenvroeg om zes uur.
MALHERBE: om zes uur?!

2. Malherbe loopt woedend naar de bus toe, gevolgd door Lalonde. Jeffries stapt als eerste in de bus en vraagt iets aan de chauffeur, een boom van een Soedanese neger. Arie en Jan luisteren belangstellend toe. Bij de bus staat ook een tengere, Egyptische hoteljongen in een wit, linnen uniform. Hij draagt een fez op zijn hoofd en een groene band om zijn arm, waarop ‘Palm Court Hotel’ staat.
MALHERBE: te lang om wakker te blijven en te kort om naar bed te gaan. welke idioot in het kwadraat heeft dit reisschema in elkaar gezet?
JEFFRIES: dat weet niemand. wil je bij het telegraafkantoor stoppen? ik vermoed, dat er een telegram voor mij gekomen is.

3. Alle passagiers zitten in de bus. Jan en Arie houden Jeffries scherp in de gaten. De hoteljongen rijdt mee voor in de bus.
JAN: hij verwacht antwoord op zijn vorige telegram.
ARIE: dat is duidelijk.

4. De bus stopt voor het postkantoor met opschriften in verschillende talen. De hoteljongen wil het telegram gaan halen voor Jeffries. Jeffries reageert geschrokken.
HOTELJONGEN: mijnheer van het telegram! welke naam, mijnheer?
JEFFRIES: ik zal het zelf in ontvangst nemen.

5. Arie en Jan overleggen wat ze verder zullen doen. Jeffries en de hoteljongen gaan het postkantoor binnen.
ARIE: zullen we ons telegram in het hotel verzenden?
JAN: ja. dit is te gevaarlijk. ze zouden zich afvragen wat wij voor dringende zaken hebben. die nieuwsgierige hoteljongen, zeker…


Op pagina zeven geen drastische wijzigingen ten opzichte van het scenario, wel het een en ander aan eye-catchers. Zoals die woest keffende Zazou, wiens humeur prima aansluit bij dat van regisseur Malherbe En dan die sigaar in de bus. Dat zou meneer Malherbe eens in het tegenwoordige openbaar vervoer moeten proberen. Maar ach, dat soort dingen moet je gewoon zien en niet erover lezen of schrijven. Dus, beste bloglezers, pak die Eppo er maar bij en bekijk ook al die plaatjes gewoon nog een keer. En nog een keer, en nog een keer....


Veel plezier en tot de volgende keer.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Hans & Frank,

Wie heeft toch bedacht om in Eppo 4 in de korte inhoud van het voorafgaande te vermelden dat Arie en Jan ene Jeffrey Jarvis volgen? Terwijl deze naam nota bene in Eppo 3 al correct vermeld stond! Worden deze teksten ook door jullie gemaakt, of komen ze van de Eppo-eindredactie?

Frank Jonker zei

Ha Simon,

Die teksten voor de 'korte inhoud van het voorafgaande' worden op de redactie van Eppo gemaakt. Wij zijn immers zo veel en zo lang met alle personages in de weer geweest dat we echt wel weten hoe ze heten :-).
We geven de correctie weer door aan de Eppo-redactie, zodat volgende keer Jeffries bij zijn juiste naam genoemd staat bij het 'wat vooraf ging'.

Hartelijke groeten,

Frank