zaterdag 7 maart 2009

Pagina 6: Fasten your seatbelts!

Wow, Bob Evers in Brazilie! Ik had nooit gedacht dat we het al zover geschopt hadden. Belgie, Duitsland, Denemarken en een klein beetje Frankrijk, dat wist ik wel. En ook dat er ergens in een Amerikaanse universiteitsbibliotheek Bob Evers albums te vinden zijn. Maar Brazilie, dat is de andere kant van de wereld. Het zuidelijk halfrond. En het enige land uit dit lijstje waar ik nog nooit op vakantie geweest ben.
Blijkt toch eens te meer dat het tekenwerk van Hans van grote internationale kwaliteit is. En dat met de Bob Evers stripserie toch echt een keer de grens over moeten. Verder met de serie in Duitsland, een presentatie van de Zuidzee-trilogie in Angouleme en wie weet staan we binnen een jaar of wat in San Diego.

Maar goed, genoeg gedroomd. Voorlopig staan we in elk geval tussen de crème de la crème van de Nederlandse stripwereld in de nieuwe Eppo. Gauw verder dus, voor alle Nederlandse en alle internationale fans, met pagina 6 van ons verhaal.

Hans is al zo aardig geweest om een portret van en een extra stukje tekst over de heer Howard Marsh bij mijn post over pagina 5 te plaatsen. Maar doordat er wat met de plaatjes geschoven is, komen we Marsh, die naar eigen zeggen gouveneursambtenaar in Zuid-Afrika is, pas tegen op het plaatje van pagina 6.
Marsh vormt inderdaad een soort duo met medepassagier Winstone. Het hoe en wat daarvan zal gaandeweg dit verhaal duidelijk worden. Wel kan ik alvast verklappen dat Marsh, net als Winstone, tot de categorie welkome hulp voor Jan en Arie behoort.

En wat de rest van deze pagina betreft, tussen de laatste versie in mijn computer en de verschijning in Eppo, vlak voor het moment dat ons vliegtuig eindelijk vertrekt, is er nog behoorlijk wat veranderd. Kijk maar even mee:

PAGINA 6a:

1. Jan treft Arie in het restaurant. Arie informeert hoe de zaken ervoor staan. In het restaurant heeft hij een aantal detectiveboekjes gekocht waaronder één met de titel ‘Moord in de 8.15’.
ARIE: Is alles in orde, Jan?
JAN: kon niet beter. een vliegtuig vol mensen. moffen, filmsterren, pekinezen, roodharige knapen met sproeten…

2. Arie bemerkt Jeffries in het restaurant en volgt hem in zijn bewegingen., Hij vertelt Jan wat er gebeurt. Jeffries neemt een formulier in ontvangst bij het postkantoor naast het boekenstalletjes.
ARIE: niet kijken! jeffries …loopt door het restaurant… gaat naar het boekenstalletje… nee, naar het postkantoor. vraagt een formulier… krijgt er een…zal wel een telegram zijn…
JAN: ik weet wat!

3. Close-up van een telegram dat Jan aan Bob wil zenden. Jan krabbelt het op de achterkant van het menu.
TEKST VAN HET TELEGRAM: Bob Evers, Cheshire Hotel, Londen.
Heb contact met jouw relatie Schiphol stop vertrek
Kaapstad via Cairo extra vliegtuig 15 uur stop alles
naar wens stop doen ons best.
Jan
JAN: wil je dit telegram direct verzenden? tracht uit te vissen naar wie jeffries telegrafeert. en zorg dat hij niet ziet wat je zelf telegrafeert.
ARIE: laat maar aan mij over.

4. Jan bestudeert zogenaamd het menu aan een ander tafeltje maar eigenlijk houdt hij Arie en Jeffries bij het postkantoor op de achtergrond in de gaten. Geen tekst.

5. Arie komt terug bij het tafeltje van Jan. Jeffries verlaat op de achtergrond het restaurant.
ARIE: geen geluk gehad. hij telegrafeerde londen. twee regels, ongeveer twaalf woorden. kreeg geen kans om iets te lezen.
JAN: dat was zijn rapport natuurlijk.


PAGINA 6b:

1. Jan en Arie stappen in het vliegtuig (een van de oudere KLM-modellen, een viermotorig (Boeing) toestel). Achter hen komt een omvangrijke dame van middelbare leeftijd een uitzonderlijk goed humeur (Tante Ginny) het vliegtuig binnen. Ze heeft een tas bij zich draagt een grote bril met benen montuur. Ze begroet Jan en Arie, terwijl de Chinese steward haar plaatsbewijs in ontvangst neemt. Het vliegtuig kan zestien passagiers vervoeren. Plaats nummer 1 t/m 8 zitten achter elkaar aan de linkerzijde van het vliegtuig (gezien vanaf de kop), nummer 9 t/m 16 aan de rechterzijde. Stoel 16 is gereserveerd voor Jan, stoel 15 voor Arie. Jeffries zit links vooraan in stoel nummer 1, Breitstein op plaats nummer 9. Op stoel nummer 7 zit een man van ongeveer 35 jaar oud (Platneus) met bloemkooloren en een gebroken neus. Hij draagt een splinternieuw colbertkostuum van goedkope stof en gloednieuwe bruine schoenen. Hij haalt een Hollandse krant uit een goedkope aktetas. Op stoel nummer 8 zit een man met een bijna geheel kaal hoofd en kleine ogen (Kaalmans) die hetzelfde gekleed is en een zelfde soort aktetas bij zich heeft als zijn collega Platneus. Het vliegtuig heeft ook een achterdeur aan dezelfde kant als de passagiersingang of cabinedeur (aan de kant van stoelen 1 t/m 8, gezien vanaf de kop). Deze twee deuren kijken na de crash uit op de woestijn. Er is nog een tweede deur tegenover de cabinedeur ergens voor stoel 9 (wordt later de bakboorddeur genoemd). Deze kijkt na de crash uit op de rots. Er is rechts van de cabinedeur (na binnenkomst) een deur naar de cockpit waar de piloten zitten. Verder zit Anderson met tas op stoel 5, Lalonde met Zazou op 4, Winstone op 3, Malherbe op 12 (naast Lalonde) en Marsh 11 (naast Winstone). Stoel 6 is gereserveerd voor Tante Ginny en stoel 13 is nog vrij (voor Paul van Rilland-Bath).
TEKSTBLOK: even later, om tien voor drie…
TANTE GINNY: hello!
JAN EN ARIE: hello!

2. Jan, Arie en tante Ginny, op weg naar hun plaatsen, als ze plots van buitenaf iemand (Paul) horen roepen. Ze kijken verbaasd naar de deur. De Chinese steward wil net de deur dichtdoen.
PAUL (buiten beeld, van buiten het vliegtuig): ho! stop! wacht!

3. Paul stormt het vliegtuig binnen en geeft zijn ticket aan de Chinese steward. Hij kijkt verbaasd naar Tante Ginny, die net het boek “Zij stond alleen” uit haar tas heeft gepakt. Tante Ginny kijkt geïrriteerd naar Paul. Jan en Arie gniffelen.
PAUL: lieve deugd! tante ginny!
TANTE GINNY: !


Ja, je ziet het goed. Die eerste tekst van Arie is in de strip weggevallen. Vandaar dat ik misschien dat ‘Kon niet beter’ van Jan in: “Kan niet beter” ga veranderen. Je begint immers niet uit je zelf in de verleden tijd te praten.
En dan de zin van Arie: ‘Geen geluk gehad’. Zowel in het boek als in het scenario bleef de lezers bij Jan aan tafel stiekem naar Arie en Jeffries. Maar in de strip lopen we toch met Arie mee en dan is het beter als hij daarna meteen begint met verslag uitbrengt over wat hij gezien heeft. Kortom, Aries tekst moet hier dus beginnen met “Hij telegrafeerde Londen…etc”. Ook dat wordt dus vrijwel zeker in het album aangepast.En dan tot slot die scene met Paul die op de valreep het vliegtuig binnen komt. Niks drie plaatjes meer in de strip. Hans heeft alles en iedereen in één prachtige overzichtsplaat neergezet. En die Paul komt meteen het vliegtuig binnen en wordt direct herkend door zijn tante Ginny.
Dit is misschien wel de belangrijkste wijziging van Hans ten opzichte van mijn scenario. Het is in elk geval de enige die consequenties heeft voor de komende pagina’s, in het bijzonder voor bepaalde teksten op pagina 9. Immers in het scenario herkent Paul zijn tante en is dus de naam van tante Ginny bekend bij Jan en Arie. In de strip is nu juist de naam van Paul bekend, althans zijn voornaam, en die van tante Ginny niet.
Het zou dus kunnen dat ik of de tekst van tante Ginny op deze pagina moet aanpassen of een tweetal teksten op pagina 9. Of wie weet heeft Hans dat inmiddels ook aangepast en hoef ik helemaal niets meer te veranderen.
Over drie weken, als Eppo nummer 5 in de winkel ligt, zullen we het weten. Maar eerst gaan we de lucht in. Volgende week in Eppo nummer 4. Eerste stop: Cairo!

Wordt vervolgd…

Geen opmerkingen: