zaterdag 21 maart 2009

Pagina 8: Arie op speurtocht

Hoera, volgende week de eerste Eppo met Bob Evers-cover. Maar in afwachting daarvan gaan we vrolijk verder met de belevenissen van Jan en Arie in “Een overval van in de lucht”. Tenslotte staat ook de vijfde aflevering van ons nieuwe Bob Evers stripverhaal in diezelfde Eppo.
We zijn hier op de blog inmiddels op pagina 8, waar Jeffries goed nieuws krijgt van zijn nog altijd onbekende opdrachtgever en Arie in het hotel op speurtocht uitgaat.
Op pagina 8 op het eerste gezicht weinig ter zake doende veranderingen ten opzichte van het scenario. Kijk en vergelijk maar met de strippagina in Eppo 4. Dit is de bijbehorende scenariopagina.


PAGINA 8a:

1. Jeffries en de hoteljongen komen het postkantoor uit. Jeffries leest glimlachend het telegram dat in ontvangst heeft genomen. Arie ziet het vanuit de bus en fluistert Jan iets in zijn oor.
ARIE: hij heeft goed nieuws.
JAN: dat is slecht nieuws voor ons. ik zou er heel wat voor over hebben, als ik dat telegram kon inkijken.

2. In de hall van het Palm Court Hotel nemen de gasten hun sleutels in ontvangst bij de receptie. Jeffries krijgt de sleutel van kamer 212. De Egyptische portiers brengen de bagage van alle gasten naar hun kamers. Arie heeft een reep chocola en de detectiveboekjes in zijn handen. Hij let op Paul en tante Ginny die hun sleutels al hebben en naar hun kamers gaan.
TEKSTBLOK: even later…
RECEPTIONIST: mr. jeffries. room 212…mr prins en roos, room 218 en 220…
JAN: !

3. Jan geeft sleutel 220 aan Arie. Hij gebaart met de tekst van hun telegram.
JAN: ga jij maar vast naar boven. ik ga het telegram verzenden.
ARIE: okido!

4. Arie neemt een hap van de reep chocolade en stapt in de lift, waar Jeffries net iets aan de liftboy vraagt. Arie krijgt meteen een idee.
JEFFRIES: kan ik ook een bad nemen?
LIFTBOY: yes, sir! er is een badkamer vlak bij uw kamer.
ARIE: !

5. Close-up van een peinzende Arie, kauwend op de reep chocolade.
ARIE: dus jeffries wil een bad nemen? hmm…
ARIES SMULGELUIDEN: smak! smul! smek!


PAGINA 8b:

1. Arie, kauwend op een reep chocolade, ziet door de kier van zijn kamerdeur Jeffries richting badkamer gaan, gewapend met handdoeken.
TEKSTBLOK: en dus…
ARIE: bingo! daar gaat ie.2. Arie voelt aan de deur van kamer 212. Hij heeft ‘Moord in de 8.15’ bij zich.
ARIE: niet op slot! wat een mazzel!

3. Arie gaat de kamer van Jeffries binnen en kijkt rond. Arie ziet de kameelharen jas van Jeffries aan de kapstok hangen. In een van de zakken zit het telegram.
ARIE: ziezo! en nu…aha!

4. Jan komt de lift uit gelopen als Arie weer oversteekt naar kamer 220. Hij duwt Jan zijn detectiveboekje, opengeslagen op de laatste bladzijde, onder de neus.
JAN: hee, arie! ik heb het telegram aan bob verzonden en…
ARIE: nou moet je dit lezen!

5. Terwijl Arie de deur van kamer 220 opent, staart Jan verbaasd naar de pagina in het detectiveboekje. Arie reageert geïrriteerd als hij de verkeerde tekst voorleest en wijst naar iets in de rand van de bladzijde.
JAN: …maar mortimer was hem te vlug af. als de weerlicht greep hij in zijn zak en hij duwde beaverstroke een automatische revolver onder zijn n…
ARIE: nee, kaffer, dat niet! wat hier in de rand staat!

En toch is er is op deze pagina iets belangrijks veranderd. Het gaat om plaatje 2,waar Arie volgens het scenario op tante Ginny en Paul let. Dat was onderdeel van een zorgvuldig opgezet plotlijntje dat begon bij het instappen in het vliegtuig. Een plotlijntje dat Willy van der Heide gebruikt om a. de medepassagiers van Jan en Arie voor te stellen en b. te laten zien dat Arie de slimste van het stel is. Arie doet op deze pagina namelijk veel meer speurwerk dan je in eerste instantie zou denken.
Maar wat gebeurt er? De oplettende lezers weten vast nog wel dat Hans op bladzijde 6 ook enigszins is afgeweken van het scenario om een prachtige grote overzichtsplaat van de vliegtuigpassagiers te kunnen tekenen. De naam van tante Ginny viel weg in die scene en in plaats daarvan maakten we kennis met ‘Neef Paul’. Tot zover niets aan de hand, als Arie op pagina 8 dit tweetal maar even in de gaten had gehouden. Zodat hij even later met Pauls volledige naam (en die van tante Ginny?) voor de dag kon komen. Zodat je als lezer een blik op de vorige bladzijde kon werpen en met eigen ogen kon zien waar Arie die kennis vandaan had. Ik geef toe, het staat niet in het boek van Willy van der Heide. Maar voor de strip is het toch een leuke achtergrondsituatie, nietwaar?
Maar ja, wat zien we daar nu op pagina 8, plaatje 2? In elk geen Tante Ginny en Paul. Wel Lalonde en Malherbe!
Kortom, ook van het tweede deel van dit plotlijntje is in de strip niet veel meer heel gebleven.
Blijft over de teksten op pagina 9, oorspronkelijk voortvloeiend uit de scene’s op pagina 6 en 8. Hoe moet het daar nu verder mee?
Tja, ook dat lees je volgende week in Eppo nummer 5. Naast de ongetwijfeld schitterende cover van die Eppo en een groot interview met Hans ook het vervolg van ons Bob Evers stripverhaal “Een overval in de lucht”. Met ergens op pagina 9, de zinderende ontknoping van dit dramatische verhaal over het veel te korte leven van een klein plotlijntje dat zelfs door de tekenaar volledig over het hoofd werd gezien…

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen: