maandag 9 maart 2009

Zelf-de-Bob-Evers-strip-tekenen-6: ANATOMIE

Hoewel druk met die Eppo-Bob-productie, hier dan TOCH weer even een levensteken van je "Zelf Bob Evers tekenen"cursus. Ben onze blog-cursus echt niet vergeten, hoor, blogvriend. De Vano-stripcursus gaat het komende jaar namelijk (en de komende jaren?), wat mij betreft, heerlijk voort. Echter wegens die produktie helaas wel ietsjes traaaaaaaaaag, dan. Zucht.

Constructie, constructie! Ik wil dit eigenlijk wel benadrukken hier, in de cursus. Probeer nou es analytisch te denken bij je eerste schetsjes, studentje van me. Probeer nou es m e t e e n in je hoofd te goochelen met die paar elementaire vormpjes tijdens het opzetten van je eerste lijnen. Buisjes, bolletjes, peertjes, ingestulpte kubusjes. Niks meer! Hou het heerlijk s i m p e l bij je eerste opzetje. Vandaag iets meer richting anatomie. En nee, niet meteen skeletten en spieren, we voltooien hier die beloofde eerste basis driepoot van het modeltekenen.

Hier wat materiaal uit de "Famous Atists Cartoon Course" uit begin jaren zestig. Indachtig de balletjes-buisjes constructie-methode uit vorige bijdrage, hier onze vertrouwde methode een stapje verder. En kijk, we komen nu voorzichtig wat in de buurt van de meer natuurlijke vormen.


Uit "The Know-How of Cartooning" van Ken Hultgren nog wat rauwe opzetjes.
En uit een van de handboeken van Loomis nog meer van die lekkere kale, schetsige opzetjes.Dit soort tekeningetjes kunnen zo on-ge-loof-e-lijk leerzaam zijn. Hier zie je een potentieel complexe tekening in z'n meest uitgeklede staat. Met wat basale vormpjes en een zich ontwikkelend timmermansoog heerlijk aan het spelen.

Timmermansoog? Jazeker. Het begint nu belangrijk worden om je gevoel voor verhoudingen te gaan ontwikkelen. Dat je al tijdens het schetsen van je eerste vormpjes voelt dat de "armpjes laqnger mogen" of het "hoofdje niet lekker op het rompje past". Bovenstaande schemaatjes van verhoudingen nemen de schedel als maat der dingen. Goed hulpje als je er net aan begint, aan dat modeltekenen.
Ik heb trouwens het label CURSUS aan deze post geplakt. En ook aan alle vorige cursus-posts. Hier ergens opzij moet je dan maar eens op dat label klikken. Zo kun je alle posts die met de cursus te maken hebben gemakkelijk bij elkaar op je scherm krijgen.

Geen opmerkingen: