donderdag 26 maart 2009

De Bob Evers Eppo

Eppo 5-2009 kunnen we bijna een Bob Evers special noemen. Heeft iedereen hem eigenlijk al? Dat zal toch wel? Of zijn er toch nog één of twee bloglezers die nog niet de tijd hebben gevonden om vandaag naar de winkel? Nou vooruit, voor die paar mensen die hem echt nog niet gezien hebben, dit is…
Eh.. nee, dit…Sorry, ogenblikje geduld nog…Bijna… momentje…
Ja, dit is hem!!!

De mooiste Eppovoorplaat tot nu toe! Met Bob, Jan en Arie gebroederlijk Eppo-lezend op de trap. Maar dat is niet het enige. Ook binnenin kom je Bob, Jan en Arie regelmatig tegen.
Het begint al met de rubriek ‘Varia’ op bladzijde 18, waar de Epporedactie onder de noemer ‘Top 3 van favoriete striplocaties’ aanhaakt bij de tussenlanding van Jan en Arie in Cairo, de hoofdstad van Egypte. De meest favoriete striplocatie in de omgeving van Cairo, de piramiden, krijgen Jan en Arie niet te zien, dit in tegenstelling tot hun stripcollega’s Suske en Wiske, Asterix en Obelix en Blake en Mortimer. Voor Jan en Arie blijft het in “Een overval in de lucht” bij een busreis van het vliegveld naar het hotel en terug.

Bladeren we door naar bladzijde 20 dan zien we zowaar een advertentie van onze uitgeverij Boumaar. Een speciale aanbieding voor Eppo-lezers van de complete Zuidzee-trilogie en de nieuw uitgebrachte hardcover van ons allereerste Bob Evers album ‘Kabaal om een varkensleren koffer.”
(Foto's: Fons Kolkman)

En nu maar duimen dat de lezers die de Bob Evers strip ontdekten door Eppo ook graag de eerder verschenen album in huis wille halen.


En dan op bladzijde 23 het grote interview met niemand minder dan onze eigen Hans van Oudenaarden. Onder de titel ‘Terug naar het echte avontuur’ een gesprek over de studie en de carriere van Hans, de samenwerking bij het maken van een Bob Evers strip, de tijd dat avontuur nog avontuur was, de slingerbeweging in de stripwereld, de echte Hans van Oudenaarden-stijl en de droom die uitkwam door Eppo. Het geheel uiteraard voorzien van een foto en enkele prachtige illustraties. Maar hier kan Hans natuurlijk beter zelf de achtergrondinformatie bij geven, voor zover dat op deze blog nog niet gebeurd is, uiteraard.

En daarna slaan we met rode wangetjes de bladzijde om en vinden de vijfde aflevering van ons Bob Evers stripverhaal ‘Een overval in de lucht’ op bladzijde 24 en 25 van de nieuwe Eppo. Bladzijde 24, de negende pagina van onze strip, waar Jan en Arie de naam van Jeffries’ opdrachtgever weten te achterhalen, er samen met Bob in Londen snode plannen worden gesmeed en ‘neef Paul’ bijna het vliegtuig mist.

En hoe zit het nu met ons plotlijntje van pagina 6 en 8. Wel, dit was twee weken geleden nog tekstvan plaatje 1 van de onderste helft van deze pagina (pagina 9b):

PAGINA 9b:

1. Jan en Arie lopen achteraan in de rij met passagiers bij de startbaan. Iedereen is aanwezig behalve Paul. Jan kijkt verbaasd rond. Arie versnippert het telegram van Bob.
JAN: hé, arie, we missen een passagier! de neef van tante ginny.
ARIE: je bedoelt jonkheer paul van rilland-bath? zo heet die kwibus.


En dit die van plaatje 4:

4. Paul kijkt geërgerd naar zijn medepassagiers. Arie reageert nogal laconiek.
PAUL: moet je dat stelletje meelbieten zien zitten! eén tante, één mallotige franse actrice en wat oude heren. dat wordt het sufste luchtreisje dat ik ooit gemaakt heb.
ARIE: probeer het volgende keer eens met een schip vol muiters…

Maar na een mailtje van mij naar Eppo-hoofdredacteur Rob van Bavel zijn de teksten (op mijn verzoek) dusdanig aangepast dat in elk geval de naam van tante Ginny niet zomaar uit de lucht komt vallen. Alleen hoe Arie nu precies achter de volledige naam van Paul is gekomen (via het kofferlabel, via de receptie?) zullen we nooit te weten komen. Kijk hier maar eens:

PAGINA 9a:

1. Close-up van de tekst in de rand van de pagina.
TEKST IN DE RAND: James Elephant bekend fokker van renpaarden stop
is voor iedere weddenschap te porren stop maak daar
gebruik van.
Angelface
JAN: is dat…?
ARIE: precies! het telegram van jeffries. je moet meteen bob telegraferen dat we weten wie jeffries opdrachtgever is.

2. Jan verzendt een nieuw telegram in het hotel.
TEKSTBLOK: en dus…
JAN: bob evers, cheshire hotel, londen. derde telegram stop zijn te weten gekomen dat instructies uit londen met angelface ondertekend worden. de twee engelen.
TELEGRAFIST: okay, sir!

3. Jan loopt terug via de hall van het hotel. Bij de receptie staat een man met een zalmkleurig overhemd en een geelzijden das. Hij draagt een dasspeld met een imitatiebriljant. Verder heeft hij heeft een tikje Indisch bloed in zijn voorkomen en heeft een zware koffer bij zich. Op de koffer zit een etiket van de Franse Stoommaatschappij van Le Havre naar New York en er zit kalk op een van de hoeken.
RECEPTIONIST: mr breitstein, zegt u? ja mijnheer, dat is kamer 228.
MAN: hij verwacht me. ik vind het wel.
JAN: ?

4. De man stapt in de lift bij de liftboy en gaat hijgend en vermoeid zitten en wist het zweet van zijn voorhoofd met een grote, roze, geborduurde en geparfumeerde zakdoek. Jan komt naar de lift toe en bestudeert de koffer.
MAN: hijg! puf!
JAN: hmm, platneus en kaalmans… deze kerel…breitstein houdt er een vreemde menagerie op na…

5. Close-up van het antwoordtelegram van Bob.
TEKSTBLOK: De volgende ochtend om kwart voor zes…
TEKST VAN HET TELEGRAM: goed werk plan prima stop zal onze man telegraferen
volgens jullie voorstel twaalf uur na vertrek vliegtuig
cairo stop succes.PAGINA 9b:

1. Jan en Arie lopen achteraan in de rij met passagiers bij de startbaan. Iedereen is aanwezig behalve Paul. Jan kijkt verbaasd rond. Arie versnippert het telegram van Bob.
JAN: hé, arie, we missen een passagier! de neef van tante ginny.
ARIE: je bedoelt jonkheer paul van rilland-bath? zo heet die kwibus.

2. Jan staat in de deuropening van het vliegtuig (passagiersingang) als hij Paul aan ziet komen. Paul staat rechtop in een rode sportwagen bestuurd door een blond meisje. De motoren van het vliegtuig draaien al en de trap wordt net in gehaald.
JAN: huh? maar hoe…
PAUL: ho! stop! wacht! geef me een poot!

3. Op het laatste nippertje weet Jan met uitgestoken hand Paul het vliegtuig binnen te trekken. Het meisje in de rode sportwagen staat nog op het vliegveld en zwaait hem uit.
PAUL: thanks, old man!

4. Paul kijkt geërgerd naar zijn medepassagiers. Arie reageert nogal laconiek.
PAUL: moet je dat stelletje meelbieten zien zitten! één tante, één mallotige franse actrice en wat oude heren. dat wordt het sufste luchtreisje dat ik ooit gemaakt heb.
ARIE: probeer het volgende keer eens met een schip vol muiters…

Dit is de bijna definitieve scenariopagina 9 geworden voor de publicatie in Eppo. Bijna, want zoals je ziet heeft Hans in het laatste plaatje nog een extra tekstballoon toegevoegd.
Dat zijn weer van die dingetjes waar ik straks als het hele verhaal klaar is nog eens goed naar ga kijken. Lopen die teksten nu ritmisch nog wel? Of moet ik er wat voeg- en vulwoorden uitgooien? En moet ik in plaatje 1 van pagina 9b toch niet die zin ‘Zo heet die kwibus” vervangen door tekst en uitleg over Pauls naam. Hmm…nee, liever niet, gaat ten koste van de humor. Extra tekstballoon dan? Hmm…nee, gaat ten koste van de tekening.
Afijn, dat is allemaal voor later zorg. Het verhaal gaat immers nog verder op bladzijde 25, waar zoals op de voorkant van Eppo al staat aangekondigd de overval van start gaat.
Maar daarover volgende week meer. Tot dan!

Geen opmerkingen: