maandag 30 maart 2009

Een post vol goed nieuws!

Na dit toch wel trieste bericht van Hans heb ik gelukkig een post met weer een beetje goed nieuws. Al een tijdje eigenlijk, maar ja, ik ken Robin ook van de bezoeken bij Hans en Caroline thuis, dus om hem dan van zijn ereplekje bovenaan de blog weg te halen…
En de primeur van een nieuwe Van Oudenaardenstrip en een nieuwe Van Oudenaarden stripheld is natuurlijk ook iets dat je als bloglezer niet mag missen.

Eigenlijk heb ik ook zoiets. Goed nieuws op het gebied van Nederlandse strip. Goed nieuws is misschien wel een beetje zwak uitgedrukt. Heel erg goed nieuws! Een mijlpaal in de geschiedenis van het Nederlandse stripverhaal, mogen we wel zeggen. De debuutstrippagina van een nieuw groot Nederlands tekentalent!!!
Waar het om gaat? Pagina 33 van de nieuwe Donald Duck, nr 14-2009. En dan heb ik het niet over het inmiddels 16 jaar oude scenario, dat al jaren spoorloos was en in mijn verbeelding aqua onderwerp en grap al een baard nog langer dan die van Methusalem had.
(Illustratie: Henrieke Goorhuis, © Disney)

Nee, het gaat om het tekenwerk van deze grap. Dat is namelijk gemaakt door onze vaste bloglezeres, Donald Duck tekenares en nieuw Nederlands superstriptekentalent Henrieke Goorhuis!
Het zijn juist deze tekeningen die de gag weer leuk maken. Getekend in een Barksachtige stijl en met alle emoties volledig uitgeacteerd, zoals ik het zelf erg graag bij mijn Duckverhalen.
(Illustratie: Henrieke Goorhuis, © Disney)

En dan te bedenken dat ze deze pagina al op 16 jarige leeftijd tekende. Pas nu, twee jaar later, is de pagina eindelijk gepubliceerd in Donald Duck. Henrieke, van harte gefeliciteerd met dit debuut. Leuk dat ik daar ook een steentje aan heb kunnen bijdragen. Voor de liefhebbers is er ook nog de scenariopagina, waarvan ik dankzij Henrieke nu ook weer een kopietje heb.
Voor de volledigheid moet ik er bij zeggen dat dit weliswaar de eerst gepubliceerd strip van Henrieke in Donald Duck is, maar niet het eerste tekenwerk. Eind 2007 was er al deze Broer Konijn-en-Mollie cover van Donald 47-2007 en ook daar kunnen we met trots zeggen: tekenwerk Henrieke Goorhuis.
Meer van Henrieke vind je overigens op haar eigen blog ’Ducks and Lemurs’: http://henriekeg.blogspot.com/
(Illustratie: Henrieke Goorhuis, © Disney)

En die cover van toen sluit dan weer heel mooi aan bij het Broer Konijnverhaal op bladzijde 35 en 36, een verhaal dat al aangekondigd stond op de achterkant van de Donald Duck van vorige week. Normaal gesproken is het eigenlijk altijd zo dat Meneer Beer de plannen van Rein Vos verprutst, zoals ook op het eerste plaatje van dit verhaal. Het leek mij nu wel eens leuk om dat om te draaien. Maar aangezien Beer dat in zijn eentje nooit voor elkaar krijgt, heeft hij daarvoor wel de hulp van Broer Konijn nodig. Zodoende helpt Broer Konijn Meneer Beer in dit verhaal met het vangen van een konijn. Uiteraard om daar zelf beter van te worden, maar dat moet je maar lezen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Disneytekenaar José Rámon Bernadó Kneff.

En alsof het nog niet genoeg is ook nog een derde verhaal in de nieuwe Donald Duck en wel het Donald Duckverhaal op bladzijde 38 t/m 42. Een verhaal waarin muntenpoetser Donald door Dagobert ontslagen wordt en aan de slag gaat als koper- en zilverpoetsverkopers. Helaas blijkt dat dat wat aan de basis van dit verhaal stond, namelijk dat zulke flesje hééééééél lang meegaan, ook in Duckstad de bittere werkelijkheid. En de enige klant die wel eens heel veel koper- en zilverpoets nodig zou kunnen hebben, is… Oom Dagobert!
Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse striptekenaar Robbert Damen (bekend van o.a. Sfinx en Snoek en Trawanten). Op Robberts blog “Damen Illustraties presenteert”,
http://damenillustraties.blogspot.com/ wordt ook aandacht aan dit verhaal besteed. Je vindt er o.a. een schets, inkt- en kleurenpagina van de tweede pagina van het verhaal.

Ook in Eppo 5 valt er nog het een ander aan publicaties te vermelden. Allereerst geeft Gerard Leever (http://www.gleever.nl/) op bladzijde 3 een kijkje in zijn boekenkast. En waar ik twee weken geleden nog het album Chlorophyl en de Spoorwegpiraten van Raymond Macherot uit mijn boekenkaste pakte, haalt Gerard voor deze Eppo-rubriek Macherot’s allereerste Chlorophylverhaal ‘Chlorophyl tegen de Zwarte Ratten’ tevoorschijn. En dan ook nog in een uitgave om werkelijk jaloers op te zijn! Waarmee Raymond Macherot en Chlorophyl inmiddels met stip op 1 staan als het gaat om favoriete auteur en favoriete stripreeks onder de Eppo-auteurs!
(Chlorophyl, getekend en geschreven door Raymond Macherot)

Nog twee interessante artikelen op bladzijde 18 en 19 in de rubriek Varia. Op bladzijde 18 een artikel over het Programmaboek Stripbeurs Breda, geïllustreerd met de sexy pin-up van Esther Verkest. Maar eerlijk is eerlijk, de pin-up van Hans van Oudenaarden mag er ook zijn. Speciaal gemaakt voor dit programmaboek. En zeg nou niet dat die niet sexy is. Wie het programmaboek met deze en al die andere schetsen en tekeningen van bijna alle Eppo-auteurs nog niet in zijn bezit, kan het altijd nog bestellen via http://www.donlawrence.nl/

Ook de prent bij ‘De jonge jaren van Napoleon’ op bladzijde 19 is door Dick Heins exclusief voor dit programmaboek gemaakt. Een leuk stukje van Meerten Welleman over de historische achtergrond van de diverse kinderen bij Nappie op school, die later (met uitzonderlijk van Alphons) uit zullen groeien tot beroemdheden uit de Franse historie. Alleen die Lodewijk Napoleon, tja.
(Illustratie: Dick Heins)
In feite moet hij in de strip nog geboren worden. En in broertje Lucien (binnenkort in Eppo) hebben we al een opgroeiende baby. Maar wie weet, als we Nappie en zijn familie een heel klein beetje ouder laten worden…

En tenslotte eindig ik deze post zoals ik hem begon. Met een goed nieuws, een gagstrip en een waar collectorsitem. De clue uit de gepubliceerde versie van de zevende aflevering van Kleine Napoleon is namelijk niet de originele clue. Die was heel wat absurder. Zie hieronder.


(Illustratie: Dick Heins)


En nu zijn er heel wat absurditeiten in Kleine Napoleon te vinden. Denk alleen maar aan alle historische figuren die in hun kindertijd ineens allemaal bij elkaar op school gezeten blijken te hebben. Maar deze grap werd te absurd bevonden door niemand minder dan Eppo-hoofdredacteur Rob van Bavel. En dus is er op een late woensdagavond, drie weken geleden, nog heel wat overleg geweest tussen Rob, Dick en mij over een andere afloop van deze grap.
Uiteindelijk, toen iedereen er een nachtje over geslapen had, bleek de uitkomst de meer ‘realistische’ variant van deze grap. Met een onverwacht gevolg, want door deze tekstwijziging blijkt dat er op Corsica ten tijde van Kleine Napoleon op lieden gejaagd werd die keizer van Frankrijk willen worden. En dat opent het perspectief van een heel nieuw thema en wie weet zelf een heel nieuwe verhaallijn voor de nog komende gags van Nappie.
We zullen zien…

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Donald Duck met henrieke er in. Die ga ik kopen dit keer.

C

Anoniem zei

Om je de waarheid te zeggen vind ik die Esther Verkest niet half zo sexy als de schets van Hans. hans is ook gewoon een veel betere tekenaar.

Frank Jonker zei

Ha C en Anoniem,

@C: Dankjewel voor de enthousiaste reactie. Maar...eh... geen abonnement?

@Anoniem: Ik ben het helemaal met je eens. Daarom moest ik deze schets van Hans echt even op de blog zetten.

Hartelijke groeten,

Frank