donderdag 2 april 2009

Pagina 10: Een overval in de lucht

Zoals op de voorpagina van de 'Bob Evers- Eppo' nr 5 al staat aangekondigd: De overval gaat van start! En wel op pagina 10 van ons verhaal. En die overval in de lucht heeft ook nog eens helemaal niets te maken met tegenstrever Jarvis Jeffries (al moet gezegd worden dat Jeffries zich nog altijd niet bewust is dat Jan en Arie achter dezelfde handschoenendoos aan zitten als hij zelf).

Nee, beste bloglezers, die overval in de lucht is een initiatief van onze vriend Breitstein en zijn twee makkers Platneus en Kaalmans. De reden? Ja, we geven niet alles weg op één pagina. Voor de motieven van Breitstein en zijn kornuiten moet je nog minstens twee Eppo's geduld hebben. Tot die tijd is hier alvast scenario-pagina 10.


PAGINA 10a:

1. Paul kijkt Arie en Jan verrast aan. Jan bevestigt wat Paul denkt.
PAUL: muiters? wacht, daar heb ik iets over gelezen. zijn jullie die jongens, die…
JAN: twee van de drie, ja. eigenlijk zouden we maar een maand wegblijven.

2. Arie en Jan vertellen hun avonturen in de Stille Zuidzee. Ze zitten om het tafeltje te lunchen. Paul en Jan zitten op een licht klapstoeltje. Arie overhandigt Paul grinnikend een van zijn detectiveboekjes (niet: Moord in de 8.15). Arie heeft zijn mond nog vol met alles wat er geserveerd is in het vliegtuig. Paul en Jan drinken thee.
TEKSTBLOK: en zo, veel later…
PAUL: muiterij, maanden op een onbewoond eiland, kogels die om je oren fluiten. fantastisch, wat een avontuur! wat zou ik graag eens midden in zo’n spannend verhaal zitten.
ARIE: ik heb nog wel een detectiveboekje.

3. Paul neemt het detectiveboekje mee en gaat teleurgesteld naar zijn plaats. Jan ziet plotseling de koffer (op de voorgrond) van Breitsteins bezoeker naast Platneus (op stoel nummer 7) staan.
PAUL: thanks! ik heb mijn kostbare jonge jaren verknoeid.
JAN (wijzend naar de koffer): hee, maar… zie je dat?

4. Jan legt Arie uit wat hij ontdekt heeft. Arie heeft zelf ‘Moord in de 8.15’ erbij gepakt.
JAN: die koffer bij nummer 7 is gisteren door breitsteins bezoeker meegebracht. dus die lui naast ons hebben inderdaad iets met breitstein te maken.
ARIE: ik geloof dat we ons beter kunnen concentreren op jeffries en de familie elephant.
hoe krijgen we die handschoenendoos in handen?

5. Close-up van Jan die opschrikt van een schril gefluit en de stem van Platneus.
JAN: Terwijl jij niets anders doet dan lezen. Ik…
GELUID VAN HET FLUITJE: TRIIIII
PLATNEUS (buiten beeld): handen omhoog, allemaal!


PAGINA 10b:

1. Platneus heeft uit de bewuste koffer een stengun gehaald, die tussen de opgevouwen kleren verborgen zat. Hij staat voorin het vliegtuig met de stengun in zijn handen. Breitstein staat naast hem. Breitstein heeft een fluitje om zijn hals en een groot automatisch pistool (parabellum) in zijn hand. Hij lost een waarschuwingsschot in de richting van Paul en Jan. De meeste passagiers staan al met hun handen omhoog. Jan en Arie nog niet. Arie staart verbijsterd naar Breitstein en zijn handlangers. Paul is in slaap gevallen boven het detectiveboekje. Jan probeert hem met een paar porren wakker te stompen.
PLATNEUS: een beetje vlug! willen jullie soms wat lood in je body hebben?
GELUID VAN HET SCHOT: Pang!
JAN: paul, je handen in de hoogte, vlug! word wakker, vent! het is een overval!
PAUL: zzz… huh?

2. Paul staat rechtop met zijn handen omhoog. De kogel is ingeslagen in de stoelleuning van stoel 14. Breitstein richt zijn pistool op Jeffries en gebaart hem naar achteren te lopen. Jeffries volgt het bevel geïrriteerd op. Hij loopt achterwaarts terug in het pad.
BREITSTEIN: jai daar… naar achteren! je staat me te dicht ien main buurt. je gezicht bevalt main niet. allo terug!

3. De marconist (Sparks) kijkt met een niet begrijpende blik om de hoek van de deur van de cockpit. Breitstein (in close-up op de voorgrond) reageert meteen.
SPARKS: hé, wat is er…
BREITSTEIN: !

4. Breitstein geeft Sparks een harde mep met zijn pistool tegen zijn slaap. Sparks zakt in elkaar.
GELUID VAN DE KLAP: BAF

5. Breitstein stapt over Sparks heen de cockpit binnen. De deur staat door Sparks val wijd open. De piloten (Gary en Peters) reageren verrast op Breitsteins bevel.
BREITSTEIN: handen omhoog!!
PETERS: Wat…

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geen 1 april grap dit jaar?

Frank Jonker zei

Ha Anoniem,

Eh...nee, sorry. Druk, druk, druk en eerlijk gezegd ook helemaal vergeten een 1-april te bedenken...

Hartelijke groeten,

Frank