vrijdag 17 april 2009

Meanwhile at the studio. . .


1. Ik ben over de helft, blogvriend!!! Het dakje zit erop. Pagina 23 is getekend. Toch een momentje om even bij stil te staan bij zo'n mega mega projekt. Potverdrie! De helft! De HELLUFT!!!
Inmiddels een paar gedaan hebbend, weet ik dat de tweede helft van zo'n stripboek vaak i e t s gemakkelijker gaat dan de eerste helft. Je krijgt die figuurtjes wellicht nu een béétje in de vingers! En hoe leuk om te doen ook, zo'n groot verhaal, voor het eerst komt aan de horizon ook weer die finish in zicht! Dat het misschien straks weer écht gedaan is! Rust! Effe geen deadlines! En weer een boekje klaar! HMMM!! Vooralsnog genoeg gemijmerd. Voort met die tweede helft, meteen maar. Buffel, buffel . . .

2. Henk Gulikers, professioneel cameraman in ruste, heeft ons benaderd met het idee voor een d o c u m e n t a i r e rondom de produktie van onze Bob Eversstrip. Zou een film van pakweg een half uur moeten worden, met daarin heel veel Frank en mijzelf, schrijvend, tekenend, diskussiërend, op beurzen en hier op de studio. Veel shots van die BE-strippagina's in volle produktie. Met ons volop aan het schrijven, schetsen, inkten, kleuren, en met dan telkens commentaar van deze makers eromheen. Interviewtjes wellicht enzo, en ook het produktieproces bij vormgever en drukker en dan tenslotte de presentatie-dag van het nieuwe album als afsluiting. Het geheel dan uiteindelijk op een DVD-tje voor een vriendelijk prijsje. Of misschien bij een luxe-editie ofzo. Lijkt Frank en mij natuurlijk GE-WEL-DIG!!! Ijdeltuiten die we zijn!
Zie je binnekort allerlei grote camera's om ons heen, dan weet je er nu alvast van! We gaan je op deze plek van alles op de hoogte houden, blogvriend.

3. Ansichtje gekrgen van Jaco en Hetty van Heijst, de ouders van Koen van het Hilversumse Stripsmagazijn . Van de Cook Islands! Met Groeten vanuit de ECHTE Stille Zuidzee! Ik las dat ze Bob nog niet getroffen hadden, maar al wel die varkens! Leuk toch, Bob Evers rules op alle halfronden!!

4. Ze hebben me weten te strikken voor een forumdiskussie over strip. MIJ, de man die per dag nooit meer dan twaalf woorden hardop spreekt! En dan ook nog zo verlegen! Over de Graphic Novel, notabene. Niet dat ik daar speciaal iets vanaf weet, hoor, over die "Graphic Novels", maar ze hebben mij, geloof ik, dan gecast in de rol van "tradionele stripmaker".
Hmmm. dat klinkt gelijk wel super oubollig, zeg. En dan straks tegenover een paar van die überhippe, grachtengordeliaanse Graphic Novel-uitgevers met malle brillen, natuurlijk. . . . Hmmmm . . . Ben nu al zenuwachtig.

Als je trouwens zin hebt om te komen. Zie de details hieronder.

Forumdiscussie over Strips
Met medewerking van Hans van Oudenaarden

Wilde je de nieuwe openbare bibliotheek in Amsterdam toch al eens komen bekijken, Heb je donderdag 28 mei van 17.00 uur – 18.30 uur tijd en houd je wel van een goede discussie.
Kom dan naar de boekensalon met het thema:

Is de ‘graphic novel’ de redding voor de strip?

Dat de strip een kwijnend bestaan leidt, is een veelgehoorde klacht. Vervolgstrips verdwijnen uit de kranten, die alleen nog cartoons en gagstrips publiceren, als ze dat al doen. Veel boekhandelsketens bieden nauwelijks meer strips aan, landelijke media hebben geen aandacht voor strips.

Maar klopt dat beeld wel? De ontwikkeling van de ‘graphic novel’, het literaire beeldverhaal, lijkt het tegendeel te bewijzen. Dit stripgenre staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling: literaire uitgevers storten zich op dit marktsegment en er is een speciaal tijdschrift voor dit genre opgericht. Is de ‘graphic novel’ een succesformule? Hoe nieuw is het genre eigenlijk? Is het inderdaad geschikt voor een ander publiek dan de ‘gewone’ striplezer? Of ontstaat er zelfs een nieuw soort striplezer?

Over deze en andere vragen zal een panel van deskundigen zich buigen in de boekensalon van 28 mei van 17.00 tot 18.30 uur in het Museumcafé van de bibliotheek van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam.

Deelnemers aan het panel zijn tekenaars, journalisten, uitgevers, striphandelaren : Ward Wijndelts (eindredacteur de Eisner), Hans van Oudenaarden (tekenaar Bob Evers), Jean-Marc van Tol (tekenaar Fokke en Sukke, onder voorbehoud), Ger van Wulften (Uitgeverij Xtra, onder voorbehoud)

De discussie zal geleid worden door Jos van Waterschoot, adjunct-conservator bij de Bijzondere Collecties en verantwoordelijk voor de stripcollectie. Hij is tevens secretaris van het Stripschap.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hé, waarom niet gelijk een reallife soap op het blog van de maaking of Bob Evers.

Anoniem zei

.... ik heb de DVD-speler aangezet..... nu alleen dat schijfje nog!

Succes Hans, hou een goed betoog. Je kunt het!

Carlos

Henkus Schumacher zei

Hoi Mannen, wat een super-idee, die documentaire! Lijkt me fantastisch!
De opzet bevat precies de elementen waar ik zo nieuwsgierig naar ben, waar ik graag naast zou zitten.
Als fervent 3D-er heb ik een video-instructie site gevonden (3Dbuzz.com) waar je filmpjes kan bekijken die in realtime afleveringen laten zien hoe een 3D model wordt gemaakt. Super! Misschien kan Hans zo'n filmpje maken over het inkleuren van een pagina of zo (met Camtasia).
Wordt er nog een opname gemaakt van die forumdiscussie? Het zou voor ons leuk zijn om te kunnen horen wat over en weer de argumenten zijn.
Voor een Limburger is Amsterdam toch wat te ver weg voor zo'n forum.

Groetjes, Henkus

Anoniem zei

GEFELICITEEEEEEERD Frank met je verjaardag gisteren :) Groetjes, -J-.

Frank Jonker zei

Ha J,

Dankjewel voor de felicitaties en voor de kaart! Hij was er vrijdag al!

Hartelijke groeten,

Frank