zondag 26 april 2009

Nappie, erger je niet!

De vaste bloglezers is het vast al opgevallen, april is wel een erg rustige maand geweest als het gaat om de publicatie van niet-Eppo-stripverhalen. Het lijkt een soort vakantiemaand voor striphelden. Naast Bob Evers duikt alleen Kleine Napoleon elke twee weken weer op in diezelfde Eppo waar ook Bob, Jan en Arie in te vinden te zijn.
In Eppo 7 op bladzijde 16 vind je alweer de negende gag van Kleine Napoleon. En met deze halve pagina heeft ook het karakter van Nappies broer Joseph zijn definitieve vorm gekregen.

(Illustratie: Dick Heins)

Na lezing van deze gag moge het duidelijk zijn dat Joseph nooit aan de verwachtingen van zijn broer zal voldoen. Het is bij Joseph vooral ‘Leve de lol!’ en veel verder denkt Nappies grote broer niet na. Ook in deze gag is er trouwens weer sprake van een anachronisme, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ganzenbord bestond het spel Mens-erger-je-niet ten tijde van Napoleon nog niet. Er bestond wel een oerversie, het Indiase Pachisi, maar de westerse vorm daarvan werd pas in 1896 geintroduceerd.
Nu niet allemaal gelijk brieven gaan schrijven naar Eppo Mail, dat anachronisme is namelijk opzet! Op de een of andere manier is het toch net iets leuker als Joseph aan Mens-erger-je-nieten is met die Franse soldaten. Zeker als je let op het gezicht van Nappie in het laatste plaatje. Vandaar dus…

Geen opmerkingen: