donderdag 9 april 2009

Eppo 6: Noodlanding!

Dank je wel, Hans, voor dat voorproefje! Gelukkig viel de nieuwe Eppo ook deze keer weer op woensdag in de brievenbus. En vanaf vandaag is Eppo 6 ook weer in de winkel verkrijgbaar. Voor wie hem nog niet heeft, de winkels zijn al anderhalf uur open, de verkoopsters hebben Eppo 6 in de rekken gezet, dus ren of rij naar die winkel en koop die Eppo! Dit is hem:
(Illustratie: Carry Brugman)

Als je Eppo 5 nog niet hebt, die met de eerste Bob Evers cover en het grote interview met Hans, vraag daar dan ook even naar. Je weet het nooit. En anders kun je die Eppo in elk geval nog bestellen via http://www.donlawrence.nl/ zoals je in de advertentie op bladzijde 19 van Eppo 6 kan zien. Alleen de cover daar herinnert nog aan de ‘Bob Evers-Eppo’.

Verder deze keer boekenkasten of interviews rond één van ons tweeen, zelfs geen items in de rubriek Varia die we aan Bob Evers kunnen linken. Alleen de teaser op cover: Bob Evers, gecrashed! En dat slaat natuurlijk op het vervolg van ons nieuwe Bob Evers stripavontuur ‘Een overval in de lucht’ . En die overval is op bladzijde 24 en 25 van Eppo 6 in volle gang. Breitstein gaat behoorlijk tekeer in de cockpit. Piloten uitgeschakeld en dan pas tot de conclusie komen dat je geen vliegtuig kunt besturen. Niet bijster slim als je kilometers hoog in de lucht zit. Afijn, hier is scenariopagina 11, nog zonder plastic houdertje aan het vliegtuig en met een aanloop naar de crash:

PAGINA 11a:

1. Close-2-shot van Arie en Jan die geschrokken twee schoten horen.
GELUID VAN DE SCHOTEN: PANG! PANG!
JAN: !
ARIE: !

2. Het vliegtuig helt over naar voren en verschillende passagiers verliezen hun evenwicht. Lalonde gilt en Zazou keft. Kaalmans schuift door het middenpad naar voren langs de stoel van Jan heen. Hij heeft een pistool in zijn hand.
LALALONDE: iiiiiiiiiii!
ZAZOU: kef! kef! kef!
KAALMANS: aaagh! we vallen! die idioot! we slaan te pletter!

3. Breitstein verschijnt met vertrokken gezicht in het gangetje naar de cockpit. Platneus kijkt hem verbijsterd aan. Kaalmans heeft zich met één hand vastgegrepen aan een stoel.
BREITSTEIN: jemand hier der fliegen kann? anyone here who can fly a plane?
PLATNEUS: !

4. Paul schuift naar voren in de richting van de cockpit.
PAUL: ja, ik! ich kan fliegen, you fool!
BREITSTEIN: mitkommen, jai!

5. De voorruit van het vliegtuig is kapot door een kogelinslag, Gary ligt op de grond en is zijn arm geschoten, Peters is neergeslagen op dezelfde manier als Sparks. De pistolen van de piloten (beiden Smith and Wesson) liggen op de vloer. Paul kijkt verbijsterd naar de toestand in de cabine.
PAUL: grote goden! wat is hier gebeurd?
BREITSTEIN: zai probierden mai te ontwaffenen. heb jai niets mee te maken. graip die stuurknupfel.


PAGINA 11b:

1. Totaal van het vliegtuig. Vijf meter boven de grond weet Paul het vliegtuig recht te trekken. Het landinggestel is uit.
PAUL: pfft! gelukt!

2. Breitstein gooit de pistolen van de piloten door het kapotte raam naar buiten. Hij kijkt verrast om als er iets knapt.
BREITSTEIN: zieso, und nu… was ist das?
GELUID VAN HET KNAPPEND HOOGTEROER: KNAP

3. De neus van het vliegtuig duikt meteen omlaag. Onder hen niets dan rotsige woestijngrond.
PAUL: het hoogteroer, you fool! je kunt niet zomaar in een vliegtuig gaan rondknallen zonder iets te beschadigen.

4. Paul weet het vliegtuig aan de grond te zetten. Het rolt vooruit over de rotsige woestijnbodem heen.
PAUL: ik zal doen wat ik kan. als we maar niet over de kop slaan, dan…


M-maar…wat is dat?! Wat is dat voor een tekst in het laatste plaatje, Hans? Hoezo, of ze over kop gaat slaan of niet? Met dertien passagiers, twee piloten, een marconist, een steward en een hond aan boord?! Liever niet, zou ik zeggen! En hoezo, ik moet die kist hier aan de grond zetten? Waar anders? Dat ding gaat in volle duikvlucht naar beneden. Honderd kilometer verderop gaat echt niet meer lukken!
Okee, ik snap het. In het scenario rolt dat vliegtuig op plaatje 4 al over grond, en in Eppo nog niet. Meer plaatjes voor de crash, dus. Prima, maar dat maakt voor de tekst toch niet uit? Of dat vliegtuig nu over de grond rolt of nog naar beneden duikt, die angst voor over de kop slaan blijft toch wel. In het laatste geval nog wel meer, zou ik zeggen!
Dus, beste bloglezers, bewaar deze Eppo maar goed, want het wordt een collectors item! In het album komt echt weer de originele tekst te staan, of iets wat daar op lijkt. Anders krijgen we volgende keer nog minder uitroeptekens van ‘KR’ in Stripschrift.
En die naam van Marsh op plaatje 4 van pagina 12 wordt dan echt weer met een ‘s’ geschreven! Maar dat, en meer over pagina 12 en de rest van de crash, is iets voor volgende week! Tot dan!

Geen opmerkingen: