donderdag 26 februari 2009

Eppo 3: De medepassagiers van Jan en Arie

Joepie, deze keer weer de Eppo op woensdag in mijn bus! Gisteravond lekker op mijn gemak de hele Eppo van voor naar achteren uitgelezen en nu alweer een stukje over Eppo nummer 3 op deze blog. Vanaf vandaag ligt Eppo nr 3 ook in de winkel, dus voor wie nog geen abonnement heeft: dit is hem!(Illustratie: Eric Heuvel)


Geen Hans in de rubriek Varia deze keer, maar natuurlijk wel het vervolg van ons nieuwe Bob Evers stripverhaal ‘Een overval in de lucht’. Op bladzijde 24 en 25 lees je alweer de derde aflevering van dit avontuur.
Op het eerste plaatje maken al meteen kennis met de inmiddels berucht Jarvis K. Jeffries, de man die net als Jan en Arie uit is op de waardevolle handschoenendoos van Mrs. Judy Elephant in Kaapstad. Dé tegenstander voor Bob, Jan en Arie in de komende drie albums.
De man die achter de erfenis van John en Lois Bennett aanzit en er alles aan zal doen om te verhinderen dat de Bennetts deze erfenis in handen krijgen. Kortom, de schurk van dienst voor deze nieuwe Bob Evers trilogie.
Behalve met Jeffries maken we op pagina 5 van ons stripverhaal ook nader kennis met regisseur Malherbe, die zoals al eerder gezegd, niet bepaald nuttig gezelschap is voor Jan en Arie tijdens hun verdere avonturen.
Ook de Duitser Breitstein is iemand die Jan en Arie op hun reis naar Kaapstad hadden kunnen missen als kiespijn. Maar ja, hij is er nu eenmaal en hij zal nog een belangrijke rol gaan spelen bij de dingen die komen gaan. Enne... het uiterlijk dat hij van Hans heeft meegekregen voorspelt niet veel goeds...

Ttenslotte stormt onderaan pagina 5 ook Arthur Winstone het kaartbureau nog binnen.
Romanschrijver Winstone is een van die passagiers die juist wel als welkome hulp tijdens de komende avonturen gezien mag worden. Goed gezelschap voor de vlucht naar Kaapstad, dus.
En dan die Mr. Marsh nog. Vreemde snuiter met blijkbaar een oogje op Winstone.

Tot zover de introductie van alle bijfiguren op pagina 5. En hieronder dan de betreffende scenariopagina:

PAGINA 5a:

1. Jeffries stapt uit het vliegtuig met zijn handen in de zakken van zijn kameelharen jas. Tussen hem en Lalou Lalonde zijn nog een aantal mensen uitgestapt, die hier niet allemaal in beeld hoeven . Na Lalonde volgt een echtpaar met twee kinderen, nog een echtpaar, een man met uniform, een verpleegster en nog een heer van middelbare leeftijd (Marsh). Marsh loopt vlak voor Jeffries. Marsh tuurt voor zich uit naar iets of iemand buiten beeld (Winstone).
Jan (buiten beeld): jeffries! ♫!

2. Jan loopt naar het hoofdgebouw gevolgd door Arie.
JAN: ik kon hem er direct uitpakken. tien tegen één dat hij direct naar het plaatsbureau gaat. ik houd hem in de gaten. ga jij maar naar het restaurant.
ARIE: geen slecht idee. laat ons eten, drinken en vrolijk zijn, want morgen…

3. Jan opent de glazen deur van het kaartenbureau en kijkt verbaasd naar het tafereel dat zich daarbinnen (buiten beeld) afspeelt. De klerk vertelt de Duitser Breitstein wanneer het extra vliegtuig vertrekt.
JAN: …vliegen we te pl…?
KLERK (buiten beeld): het wordt omgeroepen door de luidsprekers, herr breitstein. het extra vliegtuig vertrekt precies om drie uur.

4. Jan rekent de tickets van hem en Arie af met een aantal bankbiljetten. Het blonde meisje kijkt nog eens belangstellend naar Jan. Breitstein loopt het kaartenbureau uit.
BREISTEIN: danke!
KLERK: nog een reiziger voor johannesburg met twee allerbeminnelijkste reisgenoten. u hebt het gehoord: vertrek om drie uur.

5. Als Jan klaar is met afrekenen komt Jeffries binnen, gevolgd door Malherbe. Jan en de klerk kijken hem verbaasd aan.
MALHERBE: gaat er een extra vliegtuig naar kaapstad, ja of neen? weet hier dan niemand iets?
JAN: ?
KLERK: ?


PAGINA 5b:

1. De klerk staat de ongeduldige Malherbe meteen te woord. Jan neemt plaats op een bank met zijn tickets in de hand. Jeffries kijkt geïrriteerd naar de voordringende Malherbe.
KLERK: Het extra vliegtuig vertrekt om drie uur precies naar Johannesburg. Hoeveel kaartjes heeft u nodig, mijnheer?
MALHERBE: lalou lalonde en ik, p. h. l. malherbe, regisseur. en laat ik je vertellen dat juffrouw lalonde heel wat geregisseerd moet worden!

2. Winstone, met aluminium handkoffer, komt gehaast het kaartenbureau binnen, dringt min of meer voor en struikelt bijna over Malherbe en Jeffries. Beiden kijken hem furieus aan.
WINSTONE: heeft u nog een plaats in de extra vlucht naar kaapstad?
MALHERBE: mijnheer, ik was eerst!

3. De klerk maant de aanwezigen tot kalmte. Het blonde meisje is geamuseerd door alle toestanden. Tegelijkertijd komt Marsh het kaartenbureau binnen.
JEFFRIES: mag ik even uw aandacht er op vestigen dat ík hier het eerst binnenkwam?
KLERK: heren, er is plaats genoeg. ik stel voor mejuffrouw lalou het eerst te helpen. anders stormt ze straks hier binnen en mogen we blij zijn als ze is uitgerateld voor het vliegtuig vertrekt.

4. De klerk geeft Malherbe zijn ticket en informeert naar Jeffries naam.
KLERK: alstublieft! en u bent…
JEFFRIES: hmpf! jarvis k. jeffries uit manchester. bestemming kaapstad. geen bagage.

5. Jeffries loopt (op de voorgrond) met zijn tickets het kaartenbureau uit. Jan volgt hem met zijn ogen, maar blijft wel op de bank zitten. Op de achtergrond helpt de klerk Winstone. Marsh geeft meteen ook zijn naam op.
WINSTONE: arthur winstone. beroep: schrijver. romanschrijver…
MARSH: en ik ben howard marsh, kaapstad, gouverneursambtenaar zuid-afrika.

Zoals je ziet, heeft Hans zich hier een aantal vrijheden gepermitterd ten opzichte van het scenario. Het vijfde plaatje is doorgeschoven naar de tweede helft van de pagina en daarmee schuiven alle plaatjes daarna ook een positie door.
Het eerste plaatje op de laatste strook is in wezen een samentrekking van plaatje 7 en 8, ofwel plaatje 2 en 3 van pagina 5b, zoals ze in het scenario vermeld staan. En het middelste van de laatste strook is dan juist weer een afsplitsing daarvan.
In tegenstelling tot het scenario en het oorspronkelijke verhaal van Willy van der Heide zien we hier een klerk die zijn gedachten over filmster Lalou Lalonde niet recht in het gezicht van de aanwezige heren meedeelt, maar ze alleen fluistert tegen zichzelf zegt. Waarmee de stripklerk wel weer voldoet aan zijn air van onkreukbaarheid.
Tenslotte zijn op het laatste plaatje van pagina 5 niet de klerk en Jeffries in beeld, maar een spiedende Jan verscholen achter een Robbedoes, die ook niet in het scenario stond, maar wel een erg leuke gimmick is voor dit verhaal.
Je ziet, Hans neemt af en toe flink de vrijheid t.o.v. het scenario dat hij van me krijgt, maar die veranderingen komen altijd ten goede aan het verhaal en dan in het bijzonder aan de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht.
Soms verander ik later dan nog wel een iets aan de teksten om het allemaal nog net iets lekkerder te laten lopen, maar dat is op pagina 5 niet nodig.

Op pagina 6 wordt dat anders. Daar heeft Hans nog meer vrijheid genomen en daar ga ik vrijwel zeker een drietal tekstjes aanpassen voor het album. Zodat de Eppo-abonnees met deze Eppo alweer een collectors-item in handen hebben. Maar daarover volgende week meer.
Tot dan of tot ziens in Breda!

3 opmerkingen:

HenriekeG zei

Zo, die post is plotseling een heel stuk opgefleurd met die foto's! Ik heb de Eppo gisterochtend al kunnen lezen, en het was weer genieten geblazen. Al moet ik wel een beetje wennen aan vervolgverhalen van twee pagina's per keer.

Trouwens, dat Schoelershammerpapier, wordt dat nog verkocht? Of ligt er ergens een geheime voorraad?

Hans van Oudenaarden zei

Hee Henrieke!

Wat zie je dat toch meteen scherp, dat dit SchoellersHammer (trouwens 4G- glad- 250 gr)is!

Van Jippes kreeg ik deze site:
http://www.europel.nl/

Laat me even weten of het lukt daar te bestellen, want mijn voorraad moet ook weer aangevuld.

Anoniem zei

Hoi Hans,
Mooie post weer. Wat me deze keer vooral trof waren de scans van de eerste inktuitwerkingen.
Vooral de grote plaatjes (als je er op geklikt hebt) zijn superb!
Je kan perfect de penseelvoering zien en de beschadigingen van het papier (opzettelijk lijnen weggekrast?).
Ik vind het heerlijk om die op 100% op mijn computer te bestuderen.
En me te verlustigen aan de rake penseelstreken.
Ga zo door met ons te verwennen, zou ik zeggen!!!

Groetjes,
Henkus