donderdag 12 februari 2009

De tweede Eppo en het vervolg van de avonturen van Bob, Jan en Arie

Hoera, een nieuwe Eppo in de bus! Weliswaar één dag later dan ik had gedacht, maar dat mag de pret niet drukken. Voor iedereen die nog geen abonnement heeft, dit is hem:


(Illustratie: Martin Lodewijk)

Vanaf vandaag ligt de nieuwe Eppo ook in de winkel, dus mis hem niet, want behalve het vervolg van het nieuwe Bob Evers stripavontuur ‘Een overval in de lucht’ vind je ook o.a. een klein verslag van de feestelijke presentatie van de allereerste Eppo. Een verslag waardoor Hans nu al voor de tweede keer te vinden is in de rubriek Varia.
Hou vol, Hans. Op naar de 25, zou ik zeggen.

Maar natuurlijk gaat vandaag de meeste aandacht op deze blog uit naar pagina 3 en 4 van ons nieuwe Bob Evers avontuur ofwel pagina 24 en 25 van Eppo nummer 2.
In de titelbalk zijn met ingang van dit nummer een paar dingetjes gewijzigd. Zo staat het lidwoord ‘Een’ nu ook in de titel van de strip, zodat de strip en het boek vanaf nu weer precies dezelfde titel hebben. En ook Willy van der Heide staat vanaf nu vermeld als de schrijver van de oorspronkelijke Bob Evers verhalen. En tenslotte is ook de ‘s’ uit mijn achternaam geschrapt. Rob, bedankt daarvoor. De titelbalk is helemaal perfect, zo!

En hier is dan pagina 3 van ons scenario:

PAGINA 3a:

1. Bob staart door het raam van zijn hotelkamer naar buiten, terwijl hij de zaak verder uitlegt.
BOB: nee, het maakt iets compleet dat geen cent waard is zonder dat ontbrekende stuk. er staat één woord opgeschreven, één nummer en hathaway’s handtekening. dat is alles.

2. Arie en Jan raken meer en meer geïnteresseerd in Bobs verhaal.
BOB (buiten beeld, via de telefoon): je hebt twee dingen te doen: zorg dat jeffries die doos niet bemachtigt, en zorg dat je hem zelf wél in handen krijgt. de politie kun je er niet in mengen.
JAN: wacht even! hoe kunnen we jou bereiken? wat is je telefoonnummer?

3. Het London Cheshire hotel van buiten gezien met een blik op Bobs hotelkamer. In Londen is het droog weer. (Het adres van het hotel is (London) Mayfair 3975)
BOB (vanuit zijn hotelkamer): vergat ik bijna: cheshire hotel, londen. als ik er niet ben, kun je de boodschap geven aan miss lois bennett of mr. john bennett. veel succes!

4. Totaal van vliegveld Schiphol. Arie en Jan arriveren per taxi op Schiphol. Over het vliegveld hangt een grijze nevel. De startbanen zijn bijna geheel verlaten.
TEKSTBLOK: En zo…
ARIE: wie zou dat een half uur geleden gedacht hebben? daar moet je amerikaan voor zijn om op zo’n manier leven in de brouwerij te maken.
JAN: ik hoop voor bob, dat we succes hebben. als we nog maar op tijd zijn…Eh…dat wil zeggen, de eerste helft van pagina 3. Want ik moet hier helaas even onderbreken, voor een belangrijke mededeling voor de echte Bob Evers fans. Dat wil zeggen, de fans van de fysieke verschijning van Bob. Degenen die Bob de knapste vinden en zo.
Hoe zal ik dit nu uitleggen? Eh…tja… kijk, laten we er maar niet omheen draaien: dit was het!
Dit was het hele fysieke optreden van Bob in de eerste jaargang van Eppo! Het verhaal gaat vanaf hier verder met de belevenissen van Jan en Arie.
Maak jullie niet ongerust, we zullen nog genoeg van Bob horen. Bob is vanaf nu de spin in het web tussen John en Lois Bennett enerzijds en Arie en Jan anderzijds. Er wordt nog heel wat afgetelegrafeerd tussen de drie helden en we zullen dus heel wat van Bob horen. Alleen, we krijgen hem niet meer te zien. De reden? Willy van der Heide gebruikt die telegrammen in het volgende deel van de Briefjesjacht-trilogie ‘De jacht op het koperen kanon’ om de lezers op de hoogte te stellen van wat er tot dan toe zoal gebeurd is. En daarbij laat hij de gebeurtenissen zien door de ogen van Bob. En omdat een prima manier is om overvolle tekstblokken aan het begin van een nieuw verhaal te voorkomen, hebben we die oplossing met beide handen aangegrepen.
Vanaf het begin van ‘De jacht op het koperen kanon’ maak je de avonturen van Bob vanaf dit ogenblik aan den lijve mee, maar voor nu gaan we verder met de avonturen van Jan en Arie in Eppo.


PAGINA 3b:
1. Op Schiphol horen Arie en Jan een bericht over het toestel uit Londen. Jan gebaart Arie mee te komen naar het kaartenbureau (met glazen deur). Arie stopt de laatste pinda’s in zijn mond.
OMROEPBERICHT: de b.o.a.c uit londen zal met een half uur vertraging binnenkomen.
arie: hm, nog tijd genoeg, dus.
JAN: kom, laten we wat doen. kijken of er nog plaatsen zijn voor johannesburg.

2. De klerk van de passages bekijkt de passen van Arie en Jan vertelt hen tot hun grote teleurstelling dat de vlucht naar Johannesburg is volgeboekt. Op de achtergrond zit een blond meisje op een typmachine te tikken, dat belangstellend naar Arie en Jan kijkt.
KLERK: jullie hebt pech, jongens. het lijntoestel was twee dagen geleden al volgeboekt.
JAN: nee toch? wanneer gaat de volgende?

3. De klerk vertelt de jongens dat er een kans is dat er een extra vliegtuig wordt ingezet. Arie kijkt naar de witte lijst die voor de klerk ligt. Het blonde meisje (op de achtergrond) barst in lachen uit.
KLERK: overmorgen. maar als er genoeg passagiers voor zijn, is er kans op een extra vliegtuig. zal ik jullie namen noteren?
ARIE: hm, ik geloof niet dat er bepaald queue wordt gemaakt voor dat extra vliegtuig.
MEISJE: hihihihi!

4. De klerk vertelt de jongens met een minzame glimlach hoe het precies werkt met de inzet van extra toestellen. Op dat moment komt op de voorgrond een grote man binnen, die eruit ziet alsof hij gewend is te commanderen (Anderson). Hij draagt een uitpuilende aktetas van geel varkensleer. De tas is versterkt met twee stevige riemen met koperen gespen. Het blonde meisje staat op als ze de naam van de man hoort.
KLERK: gewoonlijk komen er uit londen passagiers die daar het toestel naar johannesburg gemist hebben. of liever per klm reizen. de ingelaste toestellen gaan over cairo en…
ANDERSON: goedendag! mijn naam is anderson, gilbert anderson…
MEISJE: !

O ja, je ziet wel, he. Hier hebben we al een meisje in beeld. En op de volgende pagina doet ook filmactrice Lalou Lalonde haar intrede.
En die meeuwen van Hans heb ik intussen ook gevonden. Allemaal op Schiphol…

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha heren, net voor sluitingstijd nog even het nieuwste nummer van EPPO gekocht. Prachtig weer!
De baliemedewerker is linkshandig viel me op, en heeft een echt jaren 50 kapsel. Ik vraag me af hoe en wie de research doet. Hoe zag schiphol er toen uit.. en auto's bussen en kleding? Onderwerp van gesprek op de 28e? Ik hoop het.

Verder de meeuwen ontdekte, maar ook Nell staat op pagina 24, .... en nog geen fout kunnen vinden.

wordt vervolgd, Carlos

Anoniem zei

He het ziet er weer prachtig uit. Net als de rest van de Eppo. Maarik heeb wel een foutje ontdekt. In de introtekst wordt gesproken over een hoedendoos. Dat moet natuurlijk een handschoenendoos zijn.

Maarten

Frank Jonker zei

Ha Carlos en Maarten,

Dank jullie voor de complimenten!

@Carlos, de eer voor de research voor dit verhaal gaat tot nu toe helemaal naar Hans.
In Breda kunnen er we er vast wel verder over kletsen. Ben zelf ook wel benieuwd waar Hans het allemaal vandaan gehaald heeft.
Als ik het goed gezien heb in het signeervak hiernaast, signeren we blijkbaar alleen op zondag 1 maart.
Tot dan!

@Maarten, je hebt helemaal gelijk. Ik ga je reactie meteen doormailen naar Rob. En dan komt die introtekst in Eppo 3 vast ook helemaal goed.

Hartelijke groeten,

Frank

Frank Jonker zei

Ha Carlos,

En intussen is het weer de 28e geworden, zie ik.
Tot dan!

Hartelijke groeten,

Frank