zondag 1 februari 2009

Meer publicaties in Eppo... en in Donald Duck

Het gaat goed met Eppo nummer 1. Stripwinkels die in één dag door al hun exemplaren heen zijn, Brunawinkels die in één middag 40% van alle geleverde exemplaren verkopen en vele positieve reacties op de inhoud van het eerste nummer. Laten we hopen dat dat enthousiasme ook de komende 24 nummers zo blijft, want ik hoorde Rob van Bavel bij Tijd voor Max al zeggen dat Eppo volgend jaar dan misschien wel weer een weekblad zou worden.
Aan ons zal het in elk geval niet liggen. De makers van de Bob Evers strip zijn behoorlijk goed vertegenwoordigd in het eerste nummer van Eppo. Wie het blad van het begin tot het eind leest komt als eerste item in de eerste aflevering van de rubriek Varia meteen Hans al tegen en deze voor de fans welbekende jongedame.
Ergens wel jammer dat we nog geen 25 van zulke prentjes hebben, want elke week een van de vrouwen van Hans in Eppo zou natuurlijk helemaal te gek zijn. Overigens, in het nieuwe Bob Evers verhaal komen wel meer vrouwen voor dan in de Zuidzee-trilogie. Vanaf Eppo nummer 2 zelfs al. Voor de vrouwen-in-strips-liefhebbers nog anderhalve week geduld dus. Voorlopig moeten jullie het nog even doen met huishoudster Marianne op bladzijde 24 van de nieuwe Eppo, maar voor nummer 2 beloven we alvast een knap blond meisje en een bloedmooie Franse actrice.
Over pagina 25 van de nieuwe Eppo, ofwel pagina 2 van ons nieuwe Bob Evers verhaal ‘Een overval in de lucht’ gaan we het later deze week nog hebben, want daar valt nog wel zodanig het een en ander over te vertellen, dat het een aparte post waard is.
Bladeren we door naar bladzijde 27: Kleine Napoleon. Een gagstrip die ik samen met tekenaar Dick Heins maak, met wie ik al eerder een aantal Mooie Keetje afleveringen voor Het Kanton maakte.
Kleine Napoleon of ‘Nappie’ zoals ik hem eigenlijk oorspronkelijk genoemd had, was eigenlijk opgezet als strookstripje om de kranten en bladen mee af te struinen.
(Schets: Dick Heins)


Van Eppo was op dat moment nog geen sprake. Maar vrij snel daarna wel en aangezien Rob toch liever afleveringen van halve pagina in Eppo wilde, hebben we de eerste introductie-aflevering omgewerkt van een strookje naar een halve pagina. De schets van de strookstrip hierboven is dus een waar collectors item en zal waarschijnlijk nooit ergens anders gepubliceerd worden dan hier en op de site van Dick Heins (http://www.dickheins.nl/)
De volgende aflevering van Kleine Napoleon is wel meteen als halve pagina geschreven, maar daarover meer bij Eppo 2.

En behalve de twee strips in Eppo waarvoor ik het scenario mocht verzorgen zijn er ook nog twee publicaties in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 6-2009).
We pakken meteen goed uit met het Jonge Woudlopers verhaal ‘Tuinieren op de Noordpool’ op bladzijde 5 t/m 14. Na het lezen van een artikel over de klimaatveranderingen en de ‘voor- en nadelen’ daarvan volgens de schrijver en de geïnterviewden, kwam ik op het idee voor een verhaal in de klassieke Jonge Woudlopers-trant, zoals Carl Barks die in de jaren 70 al maakte.
Dwz met Dagobert als geldbeluste milieuvernieler, die na de inmenging van de Woudlopers meestal wel weer tot inkeer komt. Zelfs de pagina-layout die Carl Barks daarbij aanhield, afwisselend twee plaatjes op een strook en één lange plaat op de volgende, heb ik bij dit verhaal ook zoveel mogelijk toegepast.
De titel ‘Tuinieren op de Noordpool’ is door de redactie bedacht en klopt eigenlijk niet helemaal, omdat het verhaal zich niet op maar vlakbij de Noordpool afspeelt. In feite op de grens van het landijs en het pakijs. Maar wie weet ook wel op de magnetische Noordpool.

Het grote Boze Wolf verhaal op bladzijde 32 t/m 35 is een poging om een van de aloude Boze Wolf thema’s terug in de strip te brengen. In de allereerste Donald Duck in 1952 blijkt Midas namelijk het beroep van kippendief te hebben. En dat beroep is de laatste decennia behoorlijk ondergesneeuwd door zijn activiteiten op het gebied van biggen-jagen of de booswicht uithangen. Hoog tijd dus om de drie biggetjes op vakantie te sturen en Midas weer eens ouderwets op kippen te laten jagen. Maar misschien had ik daar beter een ander moment voor kunnen uitzoeken, want nu krijgt Midas het aan de stok met de kampioensvechthaan van Meneer Beer.
Met het op-twee-na laatste plaatje wilde ik een soort uitzoom-effect bereiken, door Midas op de achtergrond te laten roepen dat het allemaal niet eerlijk was en dat hij die kippen en haan allang gevangen had, maar doordat nu Meneer Beer op de voorgrond tekst heeft gekregen is dat jammer genoeg een beetje teniet gedaan. Voor de rest is het thema zeker voor herhaling vatbaar binnen het Wolf-universum.

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: