donderdag 29 januari 2009

Eppo nr 1...de start van 'Een overval in de lucht'


Wat een feest gisteren in het Amsterdamse Paradiso! Iedereen was er. Alle tekenaars en scenaristen van de nieuwe Eppo waren er. Het Stripschap, de stripinfobladen, uitgevers, redacties, stripwinkeliers en heel wat fotografen en andere mediamensen die allemaal naar Paradiso waren gekomen voor de presentatie en uitreiking van Eppo nr 1.

Om half drie was het woord aan Jan Pieter Glerum voor de officiële presentatie en een prachtige verhandeling over het geluid van de stripblad dat vanaf nu weer regelmatig bij de abonnees op de mat valt.


Daarna was het de beurt aan Rob van Bavel, de hoofdredacteur van de nieuwe Eppo, die Eppo nr 1 uitreikte aan Frits van der Heide, de hoofdredacteur van de oude Eppo. En Frits van der Heide die op zijn beurt weer even stilstond bij de comeback van Eppo. Vooral de Eppo-feesten van vroeger schijnen legendarisch geweest te zijn. We houden jullie op de hoogte van de komende feesten…

Daarna was het onze beurt. Alle tekenaars en scenaristen uit het Eppo-team kregen op hun beurt Eppo nr 1 uitgedeeld en mochten op het podium poseren voor de aanwezige fotografen, uiteraard met de Eppo in onze handen.

En dit is hem dan. De allereerste Eppo van 2009. Gisteren al bij vele abonnees in de brievenbus en vandaag te koop bij zo’n winkels, tankstations ,warenhuizen en andere verkooppunten. Als je nog geen abonnee bent, ren dan vandaag naar de winkel en koop die Eppo!

(Eppo nr 1, illustratie: Uco Egmond)


En op bladzijde 24 en 25 vind je dan de allereerste aflevering van het gloednieuwe Bob Evers verhaal “Een overval in de lucht”. Met die prachtige openingsplaat en een drijfnatte Arie in hartje Amsterdam maar nu helemaal in kleur. En meteen ook de volgende anderhalve pagina van dit nieuwe avontuur. Hans en Caroline hadden deze pagina’s natuurlijk al veel eerder gezien, maar voor mij waren ze gistermiddag net zo nieuw als voor jullie. Behalve dan dat ik in elk geval wist wat er ongeveer op de pagina zou moeten staan.
Ook dit scenario is oorspronkelijk trouwens nog geschreven met het idee dat het met halve pagina’s per dag in de krant zou komen. En dat zul je komende maanden ook wel zien als je op de cliffhanger. Vorige zomer ben ik nog een keer helemaal door het scenario heen gegaan en heb nog het een en ander aangepast. Je ontwikkelt jezelf immers ook door de jaren heen, en dus kon een finishing touch, vlak voordat Hans ‘Een overval in de lucht’ zou gaan tekenen, geen kwaad. En ook nieuwe speciale verzoeken van Hans zijn toen nog in het scenario verwerkt.
Al heeft Hans natuurlijk ook tijdens het tekenen wel weer zelf het een en andere aangepast, als dat beter uitkwam voor de strip of voor de pagina-layout. Zoals ook bij de vorige verhalen is gebeurd. Maar daar gaan we het nog uitgebreid over hebben, als die scene’s en plaatjes eenmaal in de Eppo staan.

Hier is, speciaal voor jullie, onze vaste bloglezers, pagina 1 van het scenario van “Bob Evers, Een overval in de lucht”. O ja, dat ik alle hoofdletters in de balloons en tekstblokken zou weglaten, was ook een verzoekje van Hans, dat, zoals je hieronder kunt zien, natuurlijk zonder problemen gehonoreerd kon worden.

PAGINA 1a:

1. Totaal. Arie (in regenjas) draaft in de stromende regen via de Amsterdamse Leidsestraat de Prinsengracht op. Achter hem in de Leidsestraat vertrekt tramlijn 2. Hij draagt geen pet of hoed en zijn rode haren zijn drijfnat.
ARIE: wat een pech! wat een miserabel weer en dat voor augustus!


PAGINA 1b:

1. Arie staat bovenaan de trap van een oud herenhuis (het huis van Jan en kolonel Prins, nummer 2238) en trekt aan de bel. Hij kijkt verbaasd naar boven als hij een stem hoort.
JAN (van boven, buiten beeld): heidaar, rood gevaar! zet iets op je kop. alle kleur regent uit je haren!
ARIE: ?

2. Jan kijkt vanuit een raam op de tweede verdieping naar beneden, naar Arie.
ARIE: hé jan! heb je iets van bob gehoord?
JAN: geen stom woord, geen telegram, geen briefkaart, niets!

3. Marianne (oude huishoudster, lange magere vrouw met stomp neusje en één wenkbrauw hoger dan de andere) doet de deur open en Arie stormt langs haar heen naar binnen in de richting van de trap.
ARIE: ha, die marianne!
ARIE (aparte tekstballoon): bob zou vanuit londen zaterdag hier zijn. vandaag is dinsdag. vier dagen. raar!

4. Boven in zijn kamer zit Jan in de vensterbank pinda’s uit een zak te eten. Arie trekt zijn natte regenjas uit.
JAN: arie, denk je dat er iets gebeurd is?
ARIE: bob loopt niet in zeven sloten tegelijk. maar hij zit vast in een of ander avontuur verstrikt. mijn kop eraf!

5. Marianne opent de deur van Jans kamer. Arie (met mond vol pinda’s) en Jan kijken haar verrast aan.
MARIANNE: jan, londen aan de lijn voor je. het is dringend ook nog!
ARIE EN JAN: dat is bob!!


Hou deze post trouwens vandaag en de komende dagen even in de gaten, want Hans gaat als vanouds weer plaatjes bij mijn scenariopagina’s zetten. Geen hele pagina’s meer, want daarvoor moet je nu echt de Eppo lezen, maar één of twee plaatjes per pagina willen we jullie natuurlijk niet onthouden.
En Joop Schreurs heeft ons foto’s beloofd van de Eppo-presentatie van gistermiddag, dus ook die komen later bij dit stukje op het blog te staan.

Ook gisteravond op televisie was er aandacht voor de nieuwe Eppo. Rob van Bavel was zelf te gast in Tijd voor Max. Mocht je die uitzending gemist hebben, dan kun je hem terugkijken als je deze link volgt: http://player.omroep.nl/?aflID=8790367
En dan was er nog aandacht voor Eppo in Editie NL met alle auteurs in beeld. En ook dat is terug te zien op Internet als je deze link volgt: http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/miMedia/2009/week05/wo18.8121032.public.Editie_NL_28-01-2009.xml

Behalve de eerste aflevering van het nieuwe Bob Evers verhaal op bladzijde 24 en 25 van Eppo nummer 1-2009, vind je op bladzijde 18 in de rubriek “Varia” een stukje over de vrouwen van Hans van Oudenaarden en een afbeelding van het allereerste Bob Evers prentje.
En dan is er nog de gagstrip “Kleine Napoleon” op bladzijde 27, maar daarover later meer.
Mijn lunchpauze is nu om en na alle feestelijkheden moet ik nu echt weer aan het werk.
Tot de volgende keer!
(Meeste foto's in deze post van Joop Schreurs. Dank, Joop!)

1 opmerking:

Anoniem zei

Mag ik jullie als eerste feliciteren met dit heuglijke feit!?! Weer een mijlpaal bereikt met de BE-strip.
Ik kan niet wachten om pagina 24 en 25 te lezen,
en lees graag alles over de vrouw(en) van Hans.

succes, Carlos