woensdag 10 september 2008

Keetjes blues en Katriens herhaling

Hoi allemaal! Het is feest in Oosterhout. Vrijdag gaat het jaarlijkse Blues & Roots Festival daar van start. Volop aandacht daarvoor in de 75ste (jawel!) Mooie Keetje strip van Dick Heins (en pas mijn derde scenario in deze reeks). Ook een heel klein beetje aandacht in deze strip voor het feit dat de optredens van Acda en De Munnik in Theater De Bussel niet doorgaan. Hoe dat nou precies zit, kan iedereen in Oosterhout en omgeving de komende dagen lezen als het nieuwe Kanton (met als datum: woensdag 10 september 2008) gratis en voor niets in de brievenbus valt.

(Illustratie: Dick Heins)

Ook nieuw is Katrien nr 5-2008, die sinds afgelopen maandag in de winkels ligt. Dat geldt echter niet voor de twee verhalen van me die in dit nummer te vinden zijn. Beide verhalen werden namelijk al eerder gepubliceerd in Katrien nr 5-2002.
Op bladzijde 19 t/m 23 een 11 jaar oud Oma Duckverhaal, waarin Oma noodgedwongen opnieuw rijlessen moet nemen, omdat haar rijbewijs verlopen is. De beste rijschoolhouder van Duckstad, ene Donald Duck, biedt aan haar die rijlessen te geven. Maar dan blijkt dat Oma een van de meest lastige en eigenwijze klanten is die deze rijschoolhouder ooit heeft gehad.
Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Jaap Stavenuiter.

Op bladzijde 31 t/m 34 een verhaal uit Katrien’s dagboek, dat ik samen met collega Paul Hoogma schreef. Het werd getekend door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans. In dit verhaal doet Willie een uitvinding die de eeuwige kemphanen Donald en Guus tot de beste vrienden maakt. Zulke goede vrienden zelfs, dat ze Katrien niet meer zien staan. En als Katrien vervolgens de uitwerking van de vredesstraal ongedaan wil maken, blijkt dat Willie daar nou juist geen rekening mee had gehouden. Wie wil er nou geen vrede, toch?
Hoe een en ander afloopt kun je lezen in de nieuwe Katrien. Heel veel plezier allemaal en tot de volgende keer.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat doen al die suffe mededelingen over Keetje, Ernst en Bobbie en die Donald Duck dingen toch telkens op deze BE-blog???? Kan Frank geen aparte blog openen hiervoor? Het is hier toch de Bob Evers blog? Ik vind het zulk stom materiaal telkens tussen die mooie Oudenaarden schetsen. Misschien moeten jullie de titel van de blog maar veranderen: "Frank's scenariohoekje" ofzo...

Anoniem zei

Die stukjes van Frank moeten blijven! Ik ben fan van Donald Duck en die s tukjes staan ook op roddelflop. En zo kwam ik hier en nou heb ik de Bob Evers albums ook.
En ik ga ook lid worden van de Eppo omdat Bob Evers daar in komt. Maar als Frank die stukje niet schrijft dan wist ik nou nog niks van Bob Evers.

Frank Jonker zei

Ha Anoniem 1 en Anoniem 2,

Eigenlijk hoef ik de vraag van Anoniem 1 niet meer te beantwoorden, want dat heeft Anoniem 2 eigenlijk al min of meer voor me gedaan.
Maar toch voor de volledigheid: de blog heet natuurlijk The Making of... the Bob Evers Strip. En dat heeft dus te maken met de manier waarop de strip gemaakt wordt, maar ook met dat werk wat de makers, Hans en ik dus, verder nog doen om deze strip te kunnen maken. Zo heeft Hans het tekenwerk van De strijd om het Goudschip meerdere malen onderbroken voor een reclameklus die voor zijn inkomen zorgde. En ik heb strips als Donald Duck, Ernst en Bobbie, en Mooie Keetje echt wel nodig om rond te komen. En dus ook Bob Evers te kunnen maken. Sterker nog, zonder Donald Duck zou er waarschijnlijk helemaal geen Bob Evers strip zijn. Hans en ik hebben als het ware het vak geleerd bij Donald Duck en de eerste gezamenlijke strips die we ooit gemaakt hebben (Hans tekeningen, ik het scenario) waren ook Duckstrips.
Wil Hans ooit echt kunnen rondkomen van Bob Evers dan moeten er minstens 20000 albums per jaar verkocht worden, zoals bijvoorbeeld bij Franka of Storm. En het gaat goed met Bob, maar zover zijn we nog niet.
Volgens insiders duurt dat bij veel reeksen zeker aan het zevende album.
Dat is meteen de tweede reden dat ik die stukjes plaats. Zo komen ook bijvoorbeeld de Duckliefhebbers aan hun trekken en die kunnen dan meteen even een kijkje in de keuken van Bob Evers nemen. Daarnaast is het zo dat een aantal sites, zoals Roddelflop DisneyNieuws, waar Anoniem 2 het over heeft, juist die berichtjes overnemen en daar weer een link naar deze blog bij plaatsen.
En dat levert dus af en toe ook een nieuwe lezer voor Bob Evers op, zoals in de post van Anoniem 2 te lezen valt.
Daarom, Anoniem 2, heel hartelijk bedankt. Echt te gek dat je nu naast Donald Duck ook Bob Evers in de kast hebt staan.
Jullie allebei in elk geval heel hartelijk bedankt voor je reactie en we hopen jullie natuurlijk ook allebei op de Stripdagen te zien als we daar het nieuwe album bij ons hebben.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Heel goed, Frank! Op deze manier weet je ook wat de makers van Bob nog meer doen en dat is echt leuk om te lezen! En ik weet op deze manier ook wanneer wat uitkomt. En dus wanneer ik weet naar de boekwinkel moet lopen :) Dus... vooral zo doorgaan :) Groetjes, -J-.

Anoniem zei

Graag wil ik ook een duit in het zakje van deze discussie doen. Ik heb niet zoveel bezwwaar tegen de berichtjes van Frank over Donald Duck en Keetje ea. Het is best interessant om te weten wat schrijver en tekenaar van Bob Evers nog meer doen. Wel zou ik het boeiender vinden als wat meer de link met Bob Evers werd gelegd. Bijvoorbeeld: pak je zo'n reclameklus nu heel anders aan dan Bob Evers en hoe beinvloed het Duckverleden het werk van de Bob Evers auteurs.
Wat me wel stort is het veelvuldige tekenwerk van andere tekenaars op de Bob Eversblog tekenaars. De tekenaars van Ernst en Bobbie en Keetje zijn aardige tekenaars, maar niet bijzonder. Hans van Oudneaarden is echter briljant en behoort tot de top van Nederland (wordt het niet eens tijd voor De Stripschapprijs). Het werk van de andere goden doet echt afbreuk aan de blog. Een snelle bezoeker zou bovendien de indruk kunnen krijgen dat dit(ook) het werk van Van Oudenaarden is en daarmee doe je hem te kort. Deze bezoekeers zouden daardoor Bob Evers misschien juist weer niet kopen.
Conclusie: berichten over ander werk van Frank en Hans is okee, maar graag meer in relatie tot Bob Evers, maar tekeningen van andere tekenaars liever niet en slechts heel sporadisch.(wel interessant zou bijvoorbeeld werk zijn van tekenaars die Van Oudenaarden hebben geinspireerd).

Een vriendelijke groet van Karel P.
PS Ik woon in het buitenland en ben dus nooit bij het signeren, maar laat de nieuwe boeken wel altijd opsturen.

Frank Jonker zei

Ha -J- en Karel,

Ook bedankt voor jullie reacties. --J-, leuk om te weten dat er ook mensen zijn die naar aanleiding van deze blog naar de winkel gaan om een en ander te komen. Veel plezier met alle nieuwe uitgaven.
Karel, als illustratie bij de stukjes over mijn andere scenario's gebruik ik als het even kan het scenario zelf als illustratie. Voor Donald Duck en andere Disneystrips worden de scenario's nog steeds uitgeschetst, zodat er meestal wel een stukje scenario voor handen is als illustratiemateriaal. Maar voor de rest wordt in het huidige computertijdperk bijna ieder scenario geschreven. En dan ben ik voor de blogillustratie aangewezen op een plaatje uit de strip als illustratie voor de blog. Ik plaats het tekenwerk van anderen dus pas op deze blog als er echt niets anders is, maar ik probeer het ook altijd te te beperken tot één plaatje per strip. Maar heel zelden twee of drie als ik iets in figuurlijke zin wil illustreren. De credits staan er wel altijd bij, zij het tot nu toe in het allerkleinste lettertype. Naar aanleiding van jouw reactie heb ik het lettertype in mijn post van vandaag iets omhoog gezet (zie de foto van Nell, gemaakt door Saskia Janssen)
Overigens hebben de illustraties van Ernst en Bobbie er al voor gezorgd dat er ook weer link naar deze blog op een Belgische site terecht kwam.
Jammer genoeg valt er ook niet bij iedere nieuwe publicatie een link met Bob Evers te ontdekken, al denk ik wel dat heel veel wat Hans en ik nu met Bob Evers doen valt terug te voeren op onze beginperiode en het leerproces bij Donald Duck. Ik heb daar op 12 mei al eens een groot stuk aan gewijd onder het kopje 'Het kan altijd beter..." En zijdelings op 24 augustus onder het kopje "Het Zware Jongens perspectief" over de niet-titelfiguren met sterke karakters, waar een parallel met Arie valt te ontdekken. En als er zich weer zo'n gelegenheid voordoet, zal ik daar zeker gebruik van maken.
Over het reclamewerk van Hans en de visie van Hans op zijn Duckverleden en de huidige Bob Evers strip zou ik ook best graag meer op deze blog willen lezen.
Afijn, Hans heeft al bepaalde plannen voor de blog na het verschijnen van De Strijd om het Goudschip, dus wie weet...
Tja, en wat betreft die Stripschapprijs ben ik het helemaal met je eens: het wordt echt hoog tijd dat Hans die krijgt. Maar jammer genoeg dacht de Stripschapcommissie daar dit jaar anders over. Die geven de Stripschapprijs dit jaar aan.... Erik Kriek! Ik kon het eerst ook niet geloven, maar het schijnt toch echt waar te zijn. Tja...
Jammer dat je er niet bij bent op de presentatie en de signeersessie van het nieuwe album, maar als dat opsturen via De Boekenhalte gaat is er nog wel een kans dat we toch een album voor je kunnen signeren.

Hartelijke groeten,

Frank