dinsdag 16 september 2008

De strijd om het goudschip in Stripnieuws en andere publicaties

Wauw! Eindelijk weer eens een lekker lange bijdrage van Hans op deze blog. En dat tussen het maken van 100 tekeningen door, beste bloglezers. En als klap op de vuurpijl dan ook nog het hele interview op deze blog. Wat een prestatie! Applaus daarvoor!
En zoals altijd wordt het beste zo ongeveer tot het laatst bewaard, want dat stukje tekst onder het kopje ‘Promotie’ in de vrijdagse bijdrage herbergt natuurlijk dé publicatie van deze week, beste Bob Evers vrienden en vriendinnen. Pagina 25 t/m 35 van Stripnieuws, jaargang 6 nummer 2. Een vijf pagina’s lang Bob Evers interview door Saskia Janssen met unieke foto’s en illustraties, het interview dat jullie allemaal hieronder kunnen lezen, en daarna 6 gloednieuwe pagina’s van “De strijd om het goudschip” in kleur in de nieuwe Stripnieuws. Nog nergens eerder gepubliceerd. Zelfs niet op deze blog, want hier zijn ze alleen in zwart-wit te vinden.
Een mooi voorproefje ook van hoe Bob er volgend jaar in Eppo uit gaat zien. Twee strippagina’s van “Een overval in de lucht” naast elkaar en dan ‘wordt vervolgd’ eronder. De Strijd van het Goudschip kun je in Stripnieuws gelukkig nog doorlezen tot pagina 6, maar ook dan is het echt ‘wordt vervolgd’. En wel in het nieuwe album op de Stripdagen in Houten.
Het gekke is dat ik de pagina’s die nu in Stripnieuws staan nog nooit van enig commentaar voorzien heb. Hans heeft deze pagina’s op de blog gezet toen ik nog een welverdiende kerstvakantie aan het houden was en Hans al het blogwerk nog in zijn uppie deed. Op 22 december verscheen de schets van pagina 1 op deze blog onder de titel De e e r s t e pagina. en een week later, op 29 december de eerste geinkte pagina onder het kopje Naar het mooie papier.
Hoogste tijd dus om deze pagina’s alsnog van enig commentaar te voorzien. En na alle discussies over hoe het nu verder moet met deze blog als Bob Evers eenmaal in Eppo staat, is dit misschien een mooie gelegenheid om eens het een en ander uit te proberen.
We waren het er al over eens dat een hele pagina in zwart-wit of kleur dan niet meer op de blog kan. Maar een stukje scenario is natuurlijk geen enkel probleem:

PAGINA 1a:

1. Totaal. Over het fluweelzwarte, rustig golvende water van de Stille Zuidzee glijdt de sloep met Jan en Arie aan de riemen en Bob aan het roer. De nacht is maanloos met heldere sterren. Arie grinnikt. Jan kijkt op zijn horloge. Op de achtergrond een zwarte streep land (het eiland waar de jongens vandaan komen) De drie jongens werpen een laatste blik op hun eiland.
TEKSTBLOK: Ergens op de Stille Zuidzee, midden tussen twee eilanden, vaart een sloep met daarin… Bob, Jan en Arie.
Beladen met wapens, voedsel en andere bruikbare spullen van een halfgezonken schip hebben ze een gewaagd plan opgevat: hun Amerikaanse vrienden Joe, Jack en Hennessey bevrijden uit de klauwen van de drie muiters Harry, Barney en Mickey Mouse!
ARIE: Wie had ooit kunnen denken dat wij nog eens, met pistolen en geweren, gewapend, met zijn drietjes een invasie zouden beginnen op een eiland in de Stille Zuidzee?
JAN: En dat we maandenlang op dat eiland achter ons hebben gewoond…

Een fraaie schets van Hans zou ook kunnen.


En eén plaatje uit de strip vast ook wel. Dat plaats ik immers ook als illustratie bij andere strips met een geschreven scenario.

Is het jullie trouwens opgevallen dat zowel “Drie Jongens op een onbewoond eiland” als “De strijd om het goudschip” beginnen waar het vorige album geëindigd is? Willy van der Heide doet dat in feite ook in het Zuidzee-avontuur. Toch had ik eerst het idee om De strijd om het goudschip te beginnen met de Frisco in de baai van het atoleiland. Zoals de vaste bloglezers al weten, heb ik daar na overleg met Hans vanaf gezien. En pas nu besef ik eigenlijk dat dat een heel goede beslissing is geweest. Want daar kun sluiten de drie stripalbums naadloos op elkaar aan en kun je ze naadloos achter elkaar doorlezen alsof het één groot stripverhaal van 132 pagina’s is.

Na de landing van ons heldentrio op pagina 2 en Arie die de eerste aanwezigheid van muiters meent te ruiken, gaan Bob en Arie op zoek naar het muiterkamp. Onderstaand plaatje zorgde hier op de blog voor enige verwarring omdat het links en rechts niet klopte met de tekening.
Om aan alle verwarring een eind te maken, en vooral om te zorgen dat de albumlezers hier niet in verwarring zouden raken, hebben we dit probleem op een eenvoudige manier opgelost, zoals je hier, maar ook in Stripnieuws kunt zien:

Ook onderaan op pagina 2 is iets gewijzigd in de tekst. Maar dan iets heel kleins. Kijk, vergelijk en zoek het verschil.


Het verhaal gaat onderaan pagina 3 verder met de ontdekking van Bob dat het vuur niet door de muiters, maar door Hennessey gemaakt is. De volgende pagina laat de hereniging van Bob met zijn Amerikaanse vrienden Joe, Jack en Hennessey. Maar dan blijkt dat Arie vermist wordt.
Het is op dit punt in het verhaal dat Willy van der Heide de drie helden voor het eerst van elkaar scheidt op het eiland. Maar gelukkig vertelt hij meteen na deze scene wat er met Arie gebeurd is. We komen erachter hoe de Amerikanen en daarmee ook de muiters het met de voedselvoorziening aangepakt hebben, Arie zelfs op een nogal hardhandige manier. Het centrale thema van de Bob Evers reeks is volop aanwezig op de deze pagina’s: de volwassenen die het er op alle fronten stukken slechter af brengen dan de drie jongens. Wie het album “Drie jongens op een onbewoond eiland” gelezen heeft, zal moeten toegeven dat de voedselvoorziening van onze helden een stuk professioneler werd aangepakt dan die op het muitereiland. En verder hoef je natuurlijk alleen maar naar de toestand van onze Amerikanen te kijken op het moment dat Bob ze terugvindt. Zonder Bob, Jan en Arie hadden ze daar nog maandenlang zo gezeten.

Op pagina 6 tenslotte de laatste kleine tekstwijziging voor het album. Wederom, kijk en vergelijk. Je ziet, het zijn meestal heel kleine verschillen tussen de publicatie op de blog en die in het nieuwe album en nu dan dus in Stripnieuws:

De zes pagina’s in Stripnieuws worden op deze zelfde pagina 6 afgesloten met een mooie cliffhanger. Ondanks dat er geen publicatiemogelijkheid in het AD meer was voor het slot van de Zuidzee-trilogie hebben we toch alle cliffhangers, twee per pagina, intact gelaten. En dat betaalt zich nu, in elk geval in figuurlijk zin, uit voor de publicatie in Stripnieuws. Alleen de vaste lezers van onze blog weten wat Arie hier ziet. De anderen zullen moeten wachten tot de Stripdagen om verder te kunnen lezen in het Bob Evers album 4 “De strijd om het goudschip”

Pfft! Wat een lap tekst, zeg! En ik ben er nog niet. Want ook over het interview valt nog wat te vermelden. Het lijkt misschien alsof Saskia Janssen ons zeer recent geïnterviewd heeft, maar niets is minder waar. In werkelijkheid is het interview al afgenomen bij het verschijnen van “Drie jongens op een onbewoond eiland”. Daarna is het bijna een jaar ongepubliceerd op de plank blijven liggen en toen uiteindelijk dan toch de publicatie van het album “De strijd om het goudschip” in zicht kwam volledig geupdate door Saskia, Hans, Caroline en mijzelf.
De originele oerversie van dit interview, waar niets aan geschrapt, geschaafd of geupdated is, kun je lezen op de nog zeer prille site van Saskia Janssen: http://www.stripkat.nl/ (binnenkort ook interviews met o.a. Marc Verhaegen en Daan Jippes).
Of volg de Stripkat-link hiernaast onder de BE-links en je zit meteen op het Bob Evers gedeelte van de site, waar je een knop “Interview” vindt.
En daar blijft het niet bij, want, zoals jullie hieronder in de reacties bij de vrijdagse bijdrage van Hans al kunnen lezen, volgt er binnenkort nog een interview rond De strijd om het goudschip. Joop Schreurs (http://www.joopschreurs.nl/) interviewde ons voor Brabant Strip Magazine over het nieuwe album en alles wat daarna nog komt. Binnenkort meer op deze blog en in Brabant Strip Magazine (http://www.brabantstrip.be/)

Goed, en wat doe je nu als scenarist, als je net de nieuwe Stripnieuws met daarin maar liefst elf pagina’s Bob Evers hebt ontvangen? Nee, je gaat niet meteen door met schrijven, want daarvoor gaat er teveel door je heen. Je gaat dus even boodschappen doen. Je wandelt een welbekend warenhuis binnen, bladert diverse tijdschriften door die je daarnet niet in je brievenbus hebt gevonden en ziet in Tina een verhaal waarvan je denkt: “Hee, dat is van mij!”
En op hetzelfde moment realiseer je je dat het een herdruk is, waar je niets van af wist en waar ook nog eens totaal verkeerde credits bij staan.
Niks A. Davie, sodegloeiende ratelkleppen!, dat verhaal is van mij!
Echt waar, beste bloglezers, het verhaal ‘Spooknacht” op bladzijde 4 t/m 11 van Tina nr. 38-2008 is van mij. Het is eerder gepubliceerd in Tina 17-1999, en daar stonden wel de goede credits bij. Hoe moeilijk kan het dan zijn om er nu weer de goede namen bij te zetten? Hierboven het bewijs: de vierde pagina van het scenario, die in de strip de vijfde werd, omdat de tekenaar, ene Balcells (en dus niet: Freixas!) in het begin van het verhaal wat meer ruimte nam en zich niet precies aan de pagina-indeling hield.
Ik heb zelfs getuigen, want het verhaal is grotendeels autobiografisch en speelt zich eigenlijk af om en rond het Franse huisje hoog in de bergen van Donald Duck tekenaar Bas Heymans, waar ik midden jaren 90 een paar keer vakantie heb gehouden.
Okee, Gerard Leever vertelde me in Valkenswaard dat er allerlei wisselingen op komst waren bij de Tina-redactie en daar heeft deze blunder ongetwijfeld wat mee te maken. Maar desondanks is er natuurlijk nog wel een mailtje richting Tina over dit verhaal de deur uit gegaan, al was het maar om te voorkomen dat er straks ene A. Davie op een terrasje in de zon zit te boemelen van mijn auteursrechten. En een scenarist moet tenslotte ook eten…

Eén dag eerder nog een verrassing, maar dan in positieve zin: Het Jonge Woudlopers Avonturenboek nr 1! Geen advertentie, geen persberichtje, niets. Opeens was het er: gewoon in de winkel. Het was Brabant Strip-journalist Joop Schreurs ( jazeker, diezelfde Joop van het aankomende interview in Brabant Strip Magazine), die het 64 pagina’s tellende boekje op pocketformaat als eerste ontdekte en vervolgens mij belde met de vraag of ik daar iets van wist. Niet dus. Althans niet op dat moment. Intussen wel. Volgens de tijdschriftensite Zester (http://www.zester.nl/) is dit boekje gebaseerd op het beroemde Jonge Woudlopershandboek, ooit bedacht door niemand minder dan Carl Barks. Om die reden staan er niet alleen strips in dit boek, maar allerlei handige tips en trucs. En op pagina 32 t/m 35 een Jonge Woudlopersverhaal op scenario van mij, getekend door de Deense Ducktekenaar Freddy Milton. Een verhaal dat al eerder werd gepubliceerd in Donald Duck 37-2001 en dat laat zien hoe je een bedreigd natuurgebied van de ondergang zou kunnen reden.
Men neme: één goudhamster, één pot zwarte inkt en een hypnotiseerbril. Men gooit de inktpot om, men laat de goudhamster per ongeluk met zijn buik door de zwarte inkt lopen en men hypnotiseert hem daarna zodanig dat hij denkt dat hij een korenwolf is. Vervolgens zet men de als korenwolf vermomde goudhamster uit in het natuurgebied en geen projectontwikkelaar of vastgoedbaron, in dit geval de heer Dagobert Duck, kan er nog een industrieterrein aanleggen.
Een waterdicht plan van de Jonge Woudlopers Kwik, Kwek en Kwak Duck. Althans, zo lijkt het. Want zoals Johan Cruyff al zei: “Elk voordeel heb ze nadeel.” En dat geldt dus ook voor dit fraaie plan van de drie Jonge Woudlopertjes. Afijn, lees het vervolg zelf maar in het eerste Jonge Woudlopers Avonturenboek.

Tot zover alle nieuwe, geherpubliceerde en in boekvorm verschenen strips van de afgelopen dagen waarvoor ik ooit het scenario schreef.
O ja, en er is nu vast iemand die wil weten waarom er nog steeds geen nieuwe scenariopagina van De strijd om het goudschip op deze blog staat. Gisteren niet, vandaag niet, wanneer dan wel? Het antwoord is simpel: morgen! Zelfde tijd, zelfde blog. Ik wilde eerst alle nog liggende info over het Stripnieuws-interview van Saskia Janssen en de bijbehorende publicatie van de eerste zes Goudschip-pagina’s in Stripnieuws op deze blog plaatsen.
Maar morgen gaan we verder met pagina 36 van De strijd om het goudschip. Tot dan!


(Nell, foto: Saskia Janssen)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Frank,

Dank voor je antwoorden op mijn reacties. Graag even over die Stripschapprijs. Ik vind het zeer onterecht dat deze prijs niet naar jou en Hans gaat maar naar Erik wie???? En doe hierbij een oproep aan alle fans van Bob Evers en van de mooie strip om tijdens De Stripdagen een alternatieve prijs uit te reiken. Die zouden we 'De Echte Stripprijs' kunnen noemen. Een blijk van waardering van de Bob Evers, Frank Jonker en Hans van Oudenaarden fans. Ik stel alvast € 100,- beschikbaar. Daarmee is deze prijs gelijk al meer waard dan De Stripschapprijs.

Karel P.

Anoniem zei

Helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -J-.

Frank Jonker zei

Ha Karel en ook -J-,

Leuk idee! Mocht die prijs er echt komen, dan sta ik het geldbedrag volledig af aan Hans. Die heeft tenslotte anderhalf jaar lang gratis en voor niets aan dit album zitten tekenen en dat mag eens beloond worden! :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Hans van Oudenaarden zei

"Prices are like hemorrhoids . . . in the end every arsehole gets them!"

Dank allen! En stop hier onmiddellijk mee!!! Ik wordt er gewoon verlegen van!
Wees ervan overtuigd dat ik in m'n werk op geen enkele manier, echt niet, ooit bezig ben, of was, of zal zijn, met de vaderlandse strip-oorkondes en die vetleren schap-medailles! Ik gun Erik die beeldjes en penningen en de handjes en de saaie jury-toespraken straks méér dan van harte! Echt!