zondag 28 september 2008

Bob Evers op de Stripdagen deel 1: zaterdag 27 september

Zaterdagochtend 27 september, iets voor 10.00 uur. Buiten voor de gesloten deuren van het Euretco Expo Center staat een grote rij stripliefhebbers. Maar binnen beweegt zich een gehaaste figuur vanaf de medewerkersingang door de nog bezoekerloze zalen naar het uitgeversgedeelte. Hij kijkt niet op of om, maar stevent regelrecht op de stand van uitgeverij Boumaar af. Daar aangekomen staat hij stil, en pakt met rode wangen en glinsterende ogen het wijnrode album op dat daar in grote stapels in de stand ligt en begint het pagina voor pagina door te bladeren.

(Foto: Jim Bella)
Zo ongeveer, beste bloglezers, moet mijn binnenkomst op de Stripdagen gisteren op de argeloze omstanders zijn overgekomen. Drie dagen had ik er op moeten wachten, maar eindelijk, eindelijk had ik het dan echt in mijn handen: het gloednieuwe Bob Evers album De Strijd om het Goudschip. En niks handen schudden en goedemorgen zeggen tegen Ron, Fons en Mario die al dat moois al hadden klaar gelegd in de stand van uitgeverij Boumaar. Nee, eerst dat album doorbladeren, pagina voor pagina, en met je eigen ogen, zonder blog, computerscherm, pdf-file of wat dan ook er tussen, zien hoe mooi het allemaal is geworden.
Tja, het is en blijft een bijzonder moment, om dat wat je geschreven hebt, voor het eerst in druk te zien. Dat wat ooit begon als een scenario van 46 pagina’s met niets dan beschrijvende tekst en dialogen is nu een volwaardig stripalbum met prachtige gekleurde strippagina's geworden, uitgeven in harde en zachte kaft.
En dan, als je eenmaal al die pagina’s stuk voor stuk bekeken hebt, en datzelfde nog eens herhaald hebt met de heruitgave van het allereerste album in hardcover is het tijd voor alle begroetingen en vooral voor veel complimenten aan het adres van Ron, onze uitgever, en Mario, onze layoutman, omdat ze er alweer in geslaagd zijn om een prachtig mooi album van onze strip te maken.

(Foto: Jim Bella)

Vlak daarna duikt ook Hans, die achteraf al een uur op de Stripdagen blijkt rond te lopen, op bij de stand van uitgeverij Boumaar en is het de hoogste tijd voor een kop koffie. Of beter gezegd twee, die we in alle rust opdrinken in een nog rustig restaurant, terwijl we het album kritisch pagina voor pagina doorbladeren. Waar zat die reclameopdracht van Hans er ook alweer tussen en kun je zien dat de tekenaar één plaatje de tijd nodig had om weer terug in het verhaal te komen en waar had er toch nog een plaatje extra in het scenario gemoeten? Al snel loopt het tegen elven en moeten we terug naar de stand van uitgeverij Boumaar voor het grote moment: het signeren van de eerste exemplaren van Bob Evers, De Strijd om het Goudschip.


(Foto: Saskia Janssen)

Vanaf dan gaat het hard. Vanaf 11.00 uur ’s ochtends komt album na album na album voorbij. Ze gaan van koper naar schrijver, van schrijver naar tekenaar en dan weer terug naar de gelukkig eigenaar of naar de tafel achter de stand, waar de prachtige inkttekening van Hans op zijn gemak kan drogen tot de nieuwe eigenaar of eigenares van onze albums ze weer op komt halen. Zo wordt elk album voorzien van een toepasselijke tekst en tekening en alles natuurlijk voorzien van de datum van die dag en onze handtekeningen.


(Foto's: Saskia Janssen)
Het zijn voornamelijk de harde en zachte kaft-editie van het gloednieuwe Bob Evers album De Strijd om het Goudschip die zien we passeren, maar ook de nieuwe hardcover van Kabaal om een Varkensleren Koffer blijkt heel gewild. Zo gewild zelfs dat de voorraad albums die Ron had meegenomen na anderhalf uur zijn uitverkocht voor de rest van de zaterdag. En ook de stapels slappe en harde kaft-editie van ons nieuwe, vierde Bob Evers albums moeten om de zoveel tijd worden bijgevuld met nieuwe stapels albums, die in dozen klaarstaan achter de stand van uitgeverij Boumaar.
(Foto: Henrieke Goorhuis)

Met uitzondering van een koffie/lunchpauze van twintig minuten signeren we door, album na album, uur na uur. Van twee tot drie uur bij Eppo Stripblad, in het gezelschap van o.a. Pieter Hogenbirk, Carry Brugman en Dick Heins. Bij Eppo wisselen de handtekeningenboekjes, de gloednieuwe Bob Evers albums maar ook de eerder delen en het prachtige stripalbum Eppo Forever (met daarin o.a. de speciale Bob Evers prent behorende bij de speciale edities van “Drie jongens op een onbewoond eiland” en dat als enige niet-klassieke Eppo-strip in dit album!) elkaar af. We worden zeer gastvrij ontvangen bij Eppo en maken ook kennis met diverse leden van de Eppo-crew.
(Foto: Saskia Janssen)

Net als bij onze eigen stand is het hier heel erg druk en Eppo heeft er tijdens de Stripdagen vast en zeker heel wat nieuwe leden bij gekregen. 5000 moeten het er worden om dit aankomende podium voor de Nederlandse avonturenstrip ook de jaren daarna te laten voortbestaan. Rob van Bavel is er in elk geval na dit weekend weer een stapje dichterbij en Hans en ik zijn erg blij dat we daar dit weekend ook een kleine bijdrage aan hebben kunnen leveren.
Na drieen gaan we weer terug naar de stand van uitgeverij Boumaar, waar opnieuw een stapel hardcovers en softcovers van “De Strijd om het Goudschip” op ons ligt te wachten. Een stapel die we pas om kwart voor vijf weggewerkt hebben. De laatste Bob Evers klant aan de stand van Boumaar gaat er tevreden met zijn gesigneerde album vandoor. Dan zit het er voor ons op voor de zaterdag. Van de nachtmerrie van Hans is gelukkig niets uitgekomen. Ze waren er allemaal, Carlos, Joop, Henrieke en Kurt, maar ook vele andere vaste bloglezers en bekenden en zelfs heel wat nieuwe lezers, die meteen de hele Zuidzee-trilogie of zelfs alle vier de albums in harde of zachte kaft kochten en door ons lieten signeren.

(Foto: Henrieke Goorhuis)

En dan was er natuurlijk de bijna-primeur van het Bob Evers interview in Brabant Strip Magazine 160 op de Stripdagen. In dit geval was ik Hans nu eens voor en heb ik het interview vrijdag al helemaal kunnen lezen. Hans zag het pas zaterdag voor het eerst.
Maar liefst vijf pagina’s lang besteedt Joop Schreurs aandacht aan het nieuwe Bob Evers album. Over de populariteit van Bob Evers in Belgie, de voorpublicatie van De strijd om het Goudschip op onze blog, de aanpassingen voor het album en de toekomst in Eppo, waar volgend jaar de tweede Bob Evers trilogie van start gaat met het verhaal “Een overval in de lucht”. En goed nieuws op dat gebied: Hans heeft de Bob Evers aflevering voor de allereerste Eppo van volgend jaar al helemaal klaar!
Behalve uniek illustratiemateriaal, zoals de schetsen van pagina 39, die nog niet eens op deze blog zijn gepubliceerd, is er ook nog een Bob Evers prijsvraag bij dit artikel in Brabant Strip Magazine te vinden. Slechts twee vragen hoef je goed te beantwoorden en je maakt kans op een gesigneerde softcover of hardcover van De Strijd om het Goudschip.

Eerlijk gezegd, aan het signeren van de winnende albums zijn we op de Stripdagen nog niet toegekomen en gelukkig heeft Joop ons ook niet gevraagd om de albums meteen al op dit superdrukke weekend te signeren, maar binnenkort gaan we dat zeker wel doen voor alle winnende leden van Brabant Strip (http://www.brabantstrip.be/).

(Foto: Saskia Janssen)
Veel collega’s hebben niet gesproken op deze Stripdagen, behalve tekenaar en verteller Marc Verhaegen die slechts twee tafels van ons vandaan bij Stichting Eureducation eveneens heel druk was met signeren van o.a. zijn albums Michel de Ruyter en De Vliegende Hollander en van wie volgende maand een gloednieuw album verschijnt: V-bommen boven Antwerpen.
Over de nieuwe en komende album, de tijd die je aan een strippagina besteed, de werkwijze en het perfectionisme van beide tekenaars, interviews en nog wat andere dingen die met het vak van stripmaker te maken hebben. En zoals altijd, is zo’n gesprek weer veel te kort, want er staan immers weer nieuwe mensen voor de stand die graag een tekening van Marc of Hans willen hebben.
Op 12 mei j.l. besteedde Marc Verhaegen op zijn eigen blog
http://marcverhaegen.blogspot.com/ al eens ruim aandacht aan Bob Evers en aan het tekenwerk van Hans. En vandaag, op de zondag van de Stripdagen, schrijft Marc opnieuw een stukje op zijn blog over Bob Evers: http://marcverhaegen.blogspot.com/2008/09/bob-evers-swingt-de-pan-uit.html
Marc, wederom van harte bedankt voor de aandacht voor onze Bob Evers strip en namens Hans en mij natuurlijk eveneens heel veel succes met het aankomende nieuwe album en de vele prachtige strips die daarna ongetwijfeld nog zullen volgen.
Veel fotomateriaal van de Stripdagen heb ik op het moment dat ik dit stukje schrijf nog niet, maar ik wil jullie de tekening die Hans speciaal voor Marc maakte in ‘De Strijd om het Goudschip” zeker niet onthouden:Inmiddels is het half elf ’s avonds en begin ik na dit drukke weekend behoorlijk naar mijn bed te verlangen. Nog een klein stukje in m’n nieuwe stripalbum lezen en dan: oogjes dicht en snaveltjes toe. Morgen vertel ik jullie alles over de zondag van de Stripdagen en dan hoop ik intussen ook meer foto’s van de Stripdagen op deze blog te kunnen plaatsen. (Die foto's staan er intussen bij, met grote dank aan Jim Bella (alias Jim on the road), Henrieke Goorhuis en Saskia Janssen)
Vandaar dat ik dit bericht maar eens afsluit met de woorden waarmee volgend jaar in Eppo 22 nummers lang de aflevering van Bob Evers 'Een overval in de lucht' zal worden besloten:

Wordt vervolgd

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En ik heb het nieuwe album meteen uitgelezen! Bedankt weer voor dat uurtje leesgenot!

Frank Jonker zei

Ha Kurt,

Dank je wel voor de complimenten.
Kom nu maar op met die vragen, zou ik zeggen :-)
We zien je hopelijk weer zo snel mogelijk. Tot gauw!

Hartelijke groeten,

Frank