maandag 1 juni 2015

Stripnieuws 59

Hadden we vrijdag nog de nieuwe BKStrips, zaterdag lag ook de nieuwe Stripnieuws, nr 59, in de bus. En natuurlijk vind je ook in dit nummer  van Stripnieuws weer nieuwe afleveringen van Puppy from Hell, dit maal verdeeld over twee pagina's en in een nieuw formaat. Waar de afleveringen van Puppy from Hell tot nu toe opgebouwd waren uit stroken, waar dan meestal ook een langer verhaal doorheen liep, nu bestaan beide afleveringen uit halve pagina's. Op pagina 29 vind je de afsluiter van de cyclus rond Nell's gele kip. Een aflevering waarin Nell haar conclusies trekt uit alles wat er gebeurd is en een belofte doet aan haar gele kip, die weer even snel gebroken wordt. Hoewel?


En dan, op pagina 48, een losse gag, de start van een nieuwe cyclus? Wie zal het zeggen? In elk geval draait in deze aflevering alles om het gedrag van de mensen in huis. En dan in het bijzonder het zoeken naar schoenen, sleutels, tas enzovoorts en het gedrag dat daar bij hoort. En dat alles natuurlijk onder het toeziend oog van Robin en Nell. Wordt vervolgd?

Meer aandacht voor het werk van Hans vind je op pagina 4 in de rubriek 'Krabbels', waar aandacht wordt besteedt aan de geschiedenis en uitgaven van Uitgeverij BDMust in Brussel. De uitgeverij die onder andere Franka en January Jones in het Frans uitbrengt en sinds vorig jaar al twee dossier-edities van het eerste Rhonda-album 'Help me, Rhonda!' op de markt bracht. Dat belooft wat voor Rhonda 2: Rebecca.

Daarnaast, in dezelfde rubriek en op dezelfde pagina, is er ook aandacht voor winnaars van de Stripschapprijzen van dit jaar en in het bijzonder voor de albumprijzen, te weten de Stripschappenningen en de Peter de Smet-speld waarbij uiteraard ook 'Nieuwe vrienden', winnaar van de Peter de Smet-speld in de categorie 'Avontuur en vermaak' en 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44' , winnaar van beide prijzen in de categorie 'Jeugd' voorbij komen.

In de rubriek Schapnieuws op bladzijde 49 wordt nog eens extra aandacht besteedt aan de Peter de Smet speld.

(Foto's: Cindy Horevoorts)

De geschiedenis van deze publieksprijs, het ontwerp en zelfs die juwelier die deze prijs vervaardigde. En natuurlijk ontbreekt ook de officiele uitslag niet. Hoeveel stemmen ieder genomineerd album van het publiek lees je aan het eind van dit artikel. En wat betreft de foto's bij dit artikel komt 'Nieuwe vrienden' heel goed uit de verf.

(Illustratie: Arjan Wilschut)

Verder staan in deze nieuwe Stripnieuws maar liefst drie tekenaars in de schijnwerpers: Gerben Valkema, Ben Westervoorde, die tegenwoordig hoge ogen gooit met onder andere Amorfati en Arme Rijk in Eppo en Yvonne de Amazone in Tina, en Arjan Wilschut van wie onder andere het derde deel van de stripopera De Lombarden op de eerste kruistocht in dit nummer wordt gepubliceerd.
In het artikel over Arjan wordt veel aandacht besteedt aan zijn filmwerk en de verschillen en overeenkomsten tussen film en strip. Uiteraard is er ook aandacht voor het stripwerk van Arjan, zoals de totstandkoming van de De Lombarden op Kruistocht en de strip die daaraan voorafging, Arjan eerste strip, De tuinman en de apen, gepubliceerd in GRNVLD 5-2011.

(Illustratie: Gerben Valkema)

Het interview met Gerben Valkema door Jos van Waterschoot en Cok Jouvenaar (die ook het interview met Ben Westervoorde voor zijn rekening nam) vormt het hoofdartikel van deze nieuwe Stripnieuws. En hoe kan het ook anders met de veelzijdigheid en de veelheid aan stijlen die Gerben in zijn vingers heeft. Met natuurlijk Elsje, maar ook Jan, Jans en de kinderen, Tommy, Kik, het werk voor Disney (met een prachtige hommage aan Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band), Leif de Viking, Tom Poes en Heer Bommel en een strip van lang geleden, Luuk en Lotte, die blijkbaar, zonder dat ik het wist, de eerste strip was waar Gerbens naam bij vermeld stond. Verder alles over 'leermeesters' Daan Jippes en Rob Phielix, studio Jan Kruis, de samenwerking met collega-scenarist  Eric Herculus, het verschil tussen Elsje in de krant en Elsje in Eppo en een prachtige slotzin over de  werkethiek van een stripmaker in het slot van het interview.

Kortom, een nieuw nummer van Stripnieuws dat zeer de moeite waard is. Mis het niet!

Geen opmerkingen: