dinsdag 16 juni 2015

De Vakantieboeken top 18

Het is bijna zomer, het schooljaar loopt op zijn einde en het vakantiegevoel begint te kriebelen. En als je dan je koffers gaat pakken, wat neem je dan zoal mee? Hier zijn onze tips in de traditionele Vakantie top... 18!

18 De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


17. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

 
Een genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 4th wave Liger T-shirts. Thema: 'oldskool gaming' pin-up. Exclusief verkrijgbaar bij Liger:
http://www.thisisliger.com/hans-van-oudenaarden-liger-x-hans-van-oudenaarden.html


16. De Max Miller prenten
(Illustraties: IJsbrand Oost)

'Van tweede Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen'  zijn er tot nu toe twee prenten verschenen. Tijdens het Stripfestival Breda 2013 beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En eerder dat jaar, tijdens de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle kwam de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Van beide prenten zijn er nog een aantal in voorraad. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze twee prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


15. De Jonge Woudlopers Vakantieboek 2015
(Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder, © Disney)

Vers van de pers, het De Jonge Woudlopers Vakantieboek 2015, met daarin vele strips, puzzels en zelfs een pagina uit het handboek van De Jonge Woudlopers. Met onder andere twee Jonge Woudlopers-verhalen van Carl Barks met tekening van Daan Jippes en, op bladzijde 27 t/m 30 van dit Vakantieboek het Jonge Woudlopersverhaal 'Vervuild meertje', waarvoor ik in 2003 het scenario schreef en waarin De Jonge Woudlopers ontdekken dat het bosmeertje waarin ze elke zomer gaan zwemmen vervuild is met een slijmerige substantie. Uiteraard gaan de Jonge Woudlopers op zoek naar de dader van deze sluikstort. Het verhaal werd getekend door Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2005.


14. Disney Vakantieboek 2015
(Illustratie: © Disney)

Ook nieuw verschenen deze week, het Disney Vakantieboek 2015. Vol met strips, puzzels en verhalen, waaronder, op bladzijde 61 t/m 65, de allereerste Aladdin-strip waarvoor ik ooit het scenario schreef.


(Illustratie: Valentin Doménech, © Disney)

Een verhaal waarin Jafar dankbaar misbruik maakt van Aladdins wens om prinses Jasmine weer eens te zien en hem met de hulp van Iago een valse uitnodiging stuurt. Zogenaamd wordt Aladdin uitnodigt op het paleis door Jasmine, maar in werkelijkheid is alles opgezet spel van Jafar om de wonderlamp in handen te krijgen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Valentin Doménech en eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1994 en het Disney Junior Vakantieboek 2008.


13. STAD Magazine

In samenwerking met 's Amuse Cateraar zijn IJsbrand en ik gestart met een serie strips voor het Groningse STAD Magazine waarin diverse Groningse horecagelegenheid centraal.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

De eerste strip, 'Promotieborrel in Café de Sleutel' werd gepubliceerd in STAD Magazine nr 7-2015, het nummer van april/mei. Een dezer dagen zal ook de tweede strip verschijnen in STAD Magazine nr 8. Uiteraard lees je daar dan binnenkort ook meer over op deze blog en op de Max Miller Strips blog http://maxmillercomics.blogspot.nl/) Ook in de komende nummers zal deze stripserie, die voorlopig zes afleveringen zal tellen, te vinden zijn in STAD Magazine. Meer info over dit Groningse magazine vind je op: http://www.stadmagazine.nl.


12. Tina Vakantieboek 2015

Ook het nieuwe Tina Vakantieboek rolde  deze week van deze persen. Met daarin op bladzijde 90 t/m 97 het verhaal 'Spooknacht' waarvoor ik de inspiratie vond tijdens een vakantie midden jaren 90 in en om het Franse huisje, hoog in de bergen, van tekenaar Bas Heymans. Een aantal dingen uit dit verhaal, waarin hoofdpersoon Cindy samen met haar vriendin Sasja, op doorreis naar de Middellandse Zee, overnacht in een zelfde soort huisje. Alleen aan dit huisje zit een legende vast en tijdens een heftige onweersnacht lijkt die legende bewaarheid te worden. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Balcells en eerder gepubliceerd in Tina 17-1999 en Tina 38-2008.


11. Donald Duck Vakantieboek 2015

(Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder, © Disney)
 
Een vaste waarde in deze lijst is natuurlijk het jaarlijkse Donald Duck Vakantieboek. Met dit jaar drie verhalen waarvoor ik in de jaren 90, al dan niet samen met een van mijn collega's het scenario schreef. Als eerste, op bladzijde 64 t/m 67 het Dagobert Duck verhaal 'Úraniummijn'.

(Schetsen onderste helft: Remco Polman)

Een verhaal dat ik samen schreef met Remco Polman en waarin Dagobert een weddenschap afsluit met Govert Goudglans, namelijk dat hij de komende 24 uur geen zakelijke blunder zal begaan. Goudglans doet er natuurlijk alles aan om er voor te zorgen dat Dagobert die wel begaat. Het verhaal werd getekend door de Deense tekenaar Freddy Milton en eerder gepubliceerd in Donald Duck 13-2001.

Vervolgens op bladzijde 106 t/m 108 het Broer Konijnverhaal 'Bokswedstrijd'.

(Illustratie: Oscar Martin, © Disney)

Een verhaal waarin een ogenschijnlijk geblesseerde Barend Buizerd het in een bokswedstrijd op moet nemen tegen Vittorio Wezel. Niemand in het bos gelooft dat Barend ook maar enige kans heeft die wedstrijd te winnen, behalve Barend zelf. Die lijkt vastbesloten een rekening te vereffenen met Vittorio. Tot Broer Konijn ontdekt dat er meer aan de hand is. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Oscar Martin en eerder gepubliceer in Donald Duck 36-1997.

Op bladzijde 124 t/m 127 tenslotte een verhaal waarin Panchito vastbesloten is een beloning te verdienen door El Furio gevangen te nemen.

(Illustratie: José Colomer Fonts, ©  Disney)

Nee, El Furio is geen bandito, maar een gevaarlijke bergleeuw die nietsvermoedende reizigers aanvalt. En hoewel Panchito zich daar eigenlijk niet druk om maakt, is grote vraag in dit verhaal toch: waarom eigenlijk? Want ook El Furio heeft zo haar redenen. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1998.


10. De spannendste avonturen van Donald Duck nr 4
(Illustratie: Gerben Valkema en Michel Nadorp, © Disney)

Een paar weken geleden verscheen dit gloednieuwe deel uit de serie 'De spannendste avonturen van Donald Duck'. In dit vierde album in de reeks staat tekenaar Bas Heymans centraal. En voor vier van de verhalen uit dit album, die allen door Bas getekend werden, schreef ik, al dan niet in samenwerking met anderen, het scenario. Met op bladzijde 3 t/m 12 de coverstory 'Het goud van Gekke Gerrit, een verhaal dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma en waarin zowel de Ducks als de Zware Jongens op jacht gaan naar een lading goud die verborgen ligt onder de Duckstadse bank. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 12-2004.

Dan op bladzijde 48 t/m 51 het verhaal 'Katrien's dating'.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Een verhaal waarin Katrien genoeg heeft van de ruzies van Guus en Donald en via het relatiebureau van een van de leden van de  Damesclub op zoek gaat naar een  nieuwe vriend. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 1-1995.

Op bladzijde 63 t/m 66 krijgt buurman Bolderbast genoeg van de jarenlange burenruzies met Donald. Tijdens de zoveelste burenruzie knapt er iets bij Bolderbast en hij vertrekt! En hoewel Donald eerst dolblij is dat Bolderbast vertrekt, wordt hij gaandeweg steeds onzekerder. Zo erg zelfs dat hij tenslotte samen met Loebas midden in de nacht Bolderbast gaat opsporen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 21-2002.

Tenslotte nog een co-productie op pagina 77 t/m 84. In dit verhaal dat ik samen schreef met Mau Heymans, Kirsten de Graaff en Remco Polman, krijgt Donald een baan als concierge op de school van Kwik, Kwek en Kwak. Natuurlijk doen Kwik, Kwek en Kwak er alles aan om zo spoedig mogelijk Donalds ontslag te bewerkstelligen. Het bezoek van de schoolinspecteur biedt daarvoor vele mogelijkheden. En dan is er nog Keessie, die voortdurend op het verkeerde moment op de verkeerde plek is en van Donald zo'n beetje van alles de schuld krijgt wat Kwik, Kwek en Kwak uithalen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 10-2002.


9. De Zware Jongens Vakantieboek 2015
(Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder, © Disney)
 
Ook het gloednieuwe De Zware Jongens Vakantieboek bevat vier verhalen van de makers van de Bob Evers strip. Als eerste kom je op bladzijde 38 t/m 41 het Donald Duck verhaal 'In de zoeker' tegen, een verhaal van begin jaren 90 met tekenwerk van niemand minder dan... Hans van Oudenaarden.

(Illustraties: Hans van Oudenaarden/tekst: Evert Geradts, © Disney)

Een verhaal waarin de Zware Jongens dankbaar misbruik maken van het feit dat Donald zichzelf als een groot acteur ziet en hem in die rol voor hun criminele karretje weten te spannen. Het verhaal werd geschreven door Evert Gerardts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 22-1993.

Vervolgens op bladzijde 93 t/m 97 het verhaal 'Ontvoering' uit Katrien's dagboek, een verhaal waarin Katrien als secretaresse in wezen het geheugen van Oom Dagobert is en in de rol dan ook de interesse van de Zware Jongens wekt. Vooral omdat zij, in tegenstelling tot Dagobert zelf, de code van Dagoberts kluis van buiten weet. Kortom, Katrien wordt ontvoerd en de Zware Jongens zetten alle mogelijke middelen in om haar die code te ontfutselen. Dit verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 32-2005.

Daarna, op bladzijde 115 t/m 118 een verhaal met Willie Wortel in de hoofdrol, waarin alles draait om een zogenaamd waarheidsgas dat Willie heeft uitgevonden.

(Illustratie: Euclides Kiyoto Miyaura, © Disney)

Door toedoen van de Zware Jongens ontsnapt een grote wolk van dat waarheidsgas uit Willie's werkplaats, met als gevolg dat heel Duckstad de waarheid gaat spreken. En meer dan ze lief is. Dit verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Euclides Kiyoto Miyaura en eerder gepubliceerd in Donald Duck 32-2003.Tenslotte op bladzijde 128 t/m 132 nog een Willie Wortel-verhaal, waar Willie zelf niet de hoofdrol speelt, maar zijn uitvindersbrein des te meer.

(Illustratie: Freddy Milton, © Disney)

Willie gaat namelijk met vakantie, net als Dagobert zijn hulp nodig heeft bij een bijna onmogelijke expeditie: het bergen van een lading goud uit de Marianentrog. Gelukkig maakt Willie een kopie van zijn uitvinderskwaliteiten in het zogenaamde Mini-Brein dat hij heeft uitgevonden. En dat Mini-Brein zal Dagobert helpen bij zijn bergingswerk. Hoewel...? Het verhaal werd getekend door de Deense tekenaar Freddy Milton en eerder gepubliceerd in Donald Duck 30-1998 en de digitale Donald Duck 8-2013.


8. Stripnieuws

Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd.  In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start, inmiddels een vaste waarde in Stripnieuws.
En dan was er vorig jaar nog Stripnieuws 57 veel aandacht voor mijn 25-jarig jubileum als scenarist. In het nieuwste nummer 59 staat onder andere Gerben Valkema centraal en sluiten Hans en Caroline hun Puppy from Hell-cyclus rond Nell's gele kip, om een paar pagina's verder meteen met een nieuwe gag te komen, die wellicht de start vormt van een nieuwe cyclus van Puppy from Hell. Alle reden dus om ook de komende nummers Stripnieuws te blijven volgen. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


7. Nieuwe vrienden


                                                                 (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin vorig jaar verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


6. Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen
                                             

Het album waarin IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties vertellen over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'De Orde van de Blauwe Steen'

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Bij het boek krijg je ook de speciaal genummerde prent Librije en een speciaal getekend bewijs van reservering. Er zijn op dit moment nog slechts 10 exemplaren van de 150 beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben voor dit boek, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand: maxmillerstrips[at]xs4all.nl en je ontvangt alle info over Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.

 
5. De Max Miller stripreeks
                                                                  (Illustraties: IJsbrand Oost)

Ongeveer een jaar geleden verscheen het nieuwste Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen Een verhaal waarin Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek gaan naar de vindplaats van de Blauwe Steen. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr naar de vindplaats van de Blauwe Steen speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk. En ook daar is het album te koop. Vergeet ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende: Moordkunsten.


 4. De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Een dubbeldik album met tien Donald Duckverhalen uit mijn eerste tien jaar als Donald Duck-scenarist.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Inclusief twee verhalen die ik samen schreef met twee collega-scenaristen, respectievelijk Paul Hoogma en Remco Polman. Zoals in de biografie te lezen valt, begon het destijds allemaal met een scenario van 1 pagina voor de scenariowedstrijd van Donald Duck en Het Stripschap in 1989. Die bewuste gag werd eerder dit jaar nog gepubliceerd in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck’. De verhalen uit “De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34”, allen uit de periode 1990-1999 zijn in feite een logisch vervolg daarop.
Ze laten de eerste wankele schreden op het scenariopad zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het eind van de vorige eeuw. De cover, getekend door Gerben Valkema en Michel Nadorp, verwijst naar het openingsverhaal “Een papegaai met apenstreken” met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.


3. Rhonda 1: Help me, Rhonda!

Het allereerste album van Rhonda en meteen ook het eerste deel van de Rhonda-trilogie, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze. Op de California Zephyr ontmoet ze agent en make-up artiest Edgar Villafranca die meteen Rhonda's gelijkenis met de verdwenen filmster Dana Dane. Villafranca doet Rhonda een voorstel en heeft plannen met Rhonda. Rhonda op haar beurt heeft zo haar eigen plannen, en dan zijn er ook nog lieden die plannen hebben met Dana Dane. Rhonda 1: Help me, Rhonda! is verschenen is drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie met daarin ook de meer 20 pagina's van Rhonda 1.0, en twee Franstalige special editions, één in zwart-wit en één in kleur, beiden met een eigen dossiergedeelte.


2. Eppo 2015
 Het tweede Rhonda-verhaal, getiteld Rebecca, wordt op dit moment voorgepubliceerd in Eppo Stripblad. Het verhaal tot nu toe speelt zich grotendeels af in de villa van Dana Dane, die verschrikkelijke geheimen herbergt. Cagman probeert Rhonda in Dana Dane te veranderen, maar bij Rhonda slaat de twijfel toe. En ook buiten de villa zijn inmiddels een aantal bekenden weer in beweging. Bekenden, op zoek naar Rhonda of Dana Dane. Hoe dit allemaal verder gaat, lees je de komende maanden in Eppo.

En inmiddels wordt er ook hard gewerkt aan het volgende verhaal van Max Miller, getiteld Schaduwspel.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

IJsbrand heeft al een begin gemaakt met het tekenwerk en wellicht dat de eerste afleveringen van 'Schaduwspel' nog voor het einde van dit jaar in Eppo zullen worden voorgepubliceerd. Meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl

1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: