woensdag 3 juni 2015

100 jaar Willy van der Heide

Vandaag, 3 juni 2015, is het precies 100 jaar geleden dat Willem van den Hout werd geboren. Willem van den Hout, beter bekend als Willy van der Heide, de schrijver van de Bob Eversboeken en vele andere verhalen onder evenzovele pseudoniemen zou vandaag 100 jaar geworden zijn.
Helaas overleed Willy van der Heide in 1985, maar gelukkig leeft zijn werk, en zeker de Bob Evers-reeks, nog steeds voort. Het eerste Bob Evers boek, Een overval in de lucht, verscheen in 1949, maar zes jaar eerder schreef Van der Heide al het feuilleton 'De avonturen van drie jongens in de Stille Zuidzee', een verhaal dat in 1950 ook als trilogie in de boekenreeks werd uitgegeven en sinds 1965 officieel het eerste verhaal in de reeks is.
In totaal schreef Willy van der Heide 36 verhalen van Bob Evers, waarvan er twee, de delen 33 en 36, voltooid werden en twee, de delen 34 en 35, werd bewerkten door Peter  de Zwaan, alvorens het tot een boekuitgave kwam.
Vanaf deel 37 nam Peter de Zwaan het stokje over en voegde nog eens 14 delen aan de Bob Evers reeks toe. Deel 50, Rumoer in een rustgebied, leek lange tijd het laatste deel in de reeks te zijn.

Maar net voordat dat boek verscheen was tekenaar Hans van Oudenaarden begonnen met het bewerken van de Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide tot strip. De eerste stripbewerking werd Een vliegtuigsmokkel met verrassingen, op scenario van Koen Wynkoop, werd voorgepubliceerd in het AD.

Voor het verhaal Kabaal om een varkensleren koffer, werd ik door Hans en Comic House gevraagd om het scenario voor mijn rekening te nemen. Ook dit verhaal werd voorgepubliceerd in het AD. Na deze strip mocht ik zelf kiezen welke Bob Evers verhalen van Willy van der Heide we zouden verstrippen en besloot ik gewoon bij het begin te beginnen. Kortom, met Avonturen in de Stille Zuidzee dus, gevolgd door Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip.

De voorpublicatie van die  laatste strip vormde de start van deze blog, simpelweg omdat de toenmalige redactie van het AD, ineens geen vervolgstrips meer in de krant wilden hebben, zodat de lezers van het AD nooit geweten hebben hoe de avonturen van Bob, Jan en Arie in de Stille Zuidzee afliepen. Tenzij ze onze albums gekocht hebben.

In 2009 richtte Rob van Bavel opnieuw het stripblad Eppo op en daarin werd datzelfde jaar onze voorlopig laatste stripbewerking 'Een overval in de lucht'. Daarna lastte Hans de roemruchte Bob Evers pauze in en stortte zich op Puppy from Hell en de inmiddels internationaal bekende strip Rhonda.
Maar met de scenario's voor de Bob Evers-strip ben ik heel wat verder gekomen. Alle verhalen tot en met 'Tumult in een toeristenhotel' zijn in elk geval verstript als scenario. En ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Willy van der Heide lijkt het me een goed idee om weer een scenariopagina uit 'De jacht op het koperen kanon' op deze blog voor te publiceren.


PAGINA 29a:

1. Jan rent met zijn handen op zijn hoofd de straat op, terwijl een vrouw met ochtendhumeur hem van vier hoog bekogelt met vazen en pannen.

TEKSTBLOK: En dus..
VROUW: Ja, ik ben mevrouw Jansen! En jij bent een spion van de personele belasting, oplichter! Daar!! Koperen kanonnen, het mocht wat!
JAN: Lieve help! Als ik het er vandaag maar levend afbreng.

 
2. Arie staat voor de deur bij Inspecteur Jansen van Bureau Marnixstraat, die in een rode en groene pyjama met ingehouden woede aan Arie uitlegt wie hij is.

INSPECTEUR JANSEN: Ja, ik heet Jansen. En nee, ik heb geen Engelse vrouw. En nee, ik bezit ook geen aluminium slagschepen, marsepeinen pantserauto’s of koperen kanonnen.

 
3. Inspecteur Jansen vertelt Arie wat hij in het dagelijks leven doet. Arie gaat er vriendelijk groetend vandoor.

INSPECTEUR JANSEN: Maar ik ben wel inspecteur van politie. Om precies te zijn eentje overuren heeft gemaakt en weinig heeft geslapen, dus…
ARIE: Goed, dank u wel, inspecteur!

 
4. Bob sleurt een jonge taxichauffeur het huis uit van ene mevrouw Jansen met een aantrekkelijke dochter, waarvoor de chauffeur veel belangstelling heeft.

BOB: Kom nou, we moeten verder. Ik heb geen uren de tijd.
TAXICHAUFFEUR: Waarom niet? Voor een mooie meid heb ik altijd tijd.

 
5. De taxichauffeur keert zich naar de dochter van mevrouw Jansen en negeert Bob volkomen. Bob windt zich op de voorgrond behoorlijk op.

TAXICHAUFFEUR: En anders zoek je toch lekker zelf al die mevrouw Jansens? Zo slecht als jij Hollands spreekt, ben je net zoveel tijd kwijt. Nietwaar, schatje?
BOB: GRRR!

 
PAGINA 29b:

 1. Op de Kloveniersburgwal loopt een man met een koperen kanon bij zich. Arie stormt uit zijn taxi recht op de man af.

ARIE: Een koperen kanon! Waar heeft u dat vandaan? Verkoop het mij!
MAN: Huh? Wat?!

 
2. Arie trekt de man aan de jas van zijn mouw. De man protesteert heftig en wordt steeds bozer.

MAN: Niks ervan! Ik heb het net gekocht! Laat me met rust!
ARIE: Ik bied het dubbele! Het driedubbele!

 
3. Kolonel Prins werkt samen met een dik meisje met grote bril de kaarten bakken op het Bevolkingsregister door.  Op de achtergrond is de chef van het Bevolkingsregister te zien. Naast de kolonel op tafel staat een telefoon.

MEISJE: En vorige week vrijdag zijn we naar de film geweest. Nou, dat had u moeten zien.
Die was spannend, niet normaal…
KOLONEL PRINS: Dit schiet niet op. En intussen kan Jeffries al honderd keer op dat adres langs geweest zijn. Wie weet wat hij intussen allemaal uitspookt…

 
4. Mediumshot van een peinzende kolonel Prins die zijn oog op de telefoon laat vallen.

KOLONEL PRINS: Hmm, er is natuurlijk wel een manier om hem dwars te zitten…

 
5. Jeffries is op Schiphol en loopt naar het zojuist gelande toestel uit Londen. Hij begroet Barnett die van de vliegtuigtrap afkomt. Barnett is meer dan zes voet lang, mager, maar met een vierkant, zwaar hoofd met daarop een zwarte Eden-hoed. Hij draagt een donkergrijs pak en een zwarte, leren actetas. Barnett kijkt Jeffries met ijzige blik aan.

TEKSTBLOK: Op datzelfde moment…
JEFFRIES: Hello, Angelface!

 Rond de tijd dat ons album 'Een overval in de lucht' verscheen, pakte Peter de Zwaan de draad van de Bob Evers reeks weer op en voegde tot op heden vijf nieuwe delen aan de boekenreeks toe, waarvan deel 54: Dollemansrit met een Mighty Mike en deel 55: De perikelen van Kolonel Prins pas geleden nieuw zijn verschenen. Voor 2016 staan deel 56: Spektakelspel van Fons de Schilder  en deel 57: Het smokkelspoor van meneer Maik aangekondigd.

Aanstaande zaterdag 6 juni is er in het kader van 100 jaar Willy van der Heide een grootscheepse herdenkingsbijeenkomst in Den Bosch. Meer info daarover vind je in de nieuwe Bob Evers Nieuwsbrief van februari j.l.(http://nieuwsbrief.apriana.nl/NB044.html) in het artikel '2015: Het Willem W.  Watermanjaar!

Meer over Willy van der Heide en zijn werk kun je o.a vinden op http://www.bobevers.nl/ en de Waterman-site ‘Page of Wood’ (http://waterman.mine.nu/~wood/index.php). Meer info over de nieuwe Bob Evers boeken van Peter de Zwaan vind je op www.peterdezwaan.nl en meer info over de Bob Evers strips uiteraard op deze blog.

Geen opmerkingen: