maandag 22 juni 2015

De soundtrack van RHONDA

De laatste weken opeens weer veel muziek tijdens het tekenen in de Vano-Rhonda stripstudio. De soundtrack van Rhonda, zeg maar.
Traditioneel staat hier altijd heeeeel zachtjes NPO Radio 1 aan tijdens het stripwerk. Gebabbel in de verte en een constante dreutel van actualiteiten op de achtergrond. Het beetje kinderlijke nivo van de discussies en analyses van deze zender blijft natuurlijk wel wat hinderlijk, maar ik luister gelukkig toch altijd maar half.

Maar nu opeens de laatste weken weer met muziek dus. Hier de VANO playlist van de laatste tijd met daarbij details van inktwerk dat ik tijdens het afspelen van onderstaande muziek maakte.
Bestaat het dat er dan iets doorsijpelt van deze muziek naar m'n werk? Juist inkten is immers een abstract spelletje, een soort dansje, met boogjes, vlakjes, ritme en de constante motoriek van dat natte kwastje. Niet zozeer WAT je tekent, maar HOE je tekent, dus. Je kunt je voorstellen dat nivo, intensiteit en kwaliteit van omgevingsgeluid daarop invloed heeft.


Kijkend naar deze VANO-lijst? Melancholie? Harmonie? Verstilling? Tragiek? Of toch gewoon fijne melodieuze, impuls-arme werkmuziek? Of zit alles vantevoren eigenlijk al ingebakken in de samenstelling van zo'n lijst?  Samensteller en tekenaar zijn immers dezelfde. Wat de tekenaar in muziek zoekt, stopt ie ook in dat werk.
Misschien moet iemand anders m'n playlist dan een keer maken. Oostblok-disco ! Volendam ! Renaissance ! Skandinavische hardrock en oldskool techno! Kijken wat dát met het delicate VANO lijnenspel doet!

PS: Als je Spotify hebt en de lijst even wil afspelen, tik even "Hans van Oudenaarden" in het zoekvakje linksboven. Ik heb de playlist openbaar gemaakt en "Rhonda" genoemd.

Geen opmerkingen: