vrijdag 13 oktober 2017

De strippublicaties van deze week

Behalve de bekendmaking  van de Stripmakers des Vaderlands gisteravond kent deze week natuurlijk nog een aantal hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld het Stripfestival Breda dit weekend en de diverse tijdschriftpublicaties. Ook nu is het weer vooral de week van Hans en Caroline. Om te beginnen is er de 5e aflevering van Rhonda 'Route 66', te vinden op pagina 32 t/m 34 van de nieuwe Eppo (nr 21-2017). En dit is wat Hans er op de Help me, Rhonda-blog over schreef:

WAS ze het nou, of was ze het TOCH niet?

Eppo dinsdag ! Vanmiddag weer drie gloednieuwe Rhonda pagina's de wereld in!
En niet zomaar pagina's.  Vanmiddag WEET je het, qua Rhonda en Dana Dane! Hoe het zat enzo! Nouja, het eerste, meest belangrijke stukje van de Rhonda-puzzel geef ik prijs, tenminste.
Let op! Spoilers in onderstaande posting!

Tja, hoe serveer je zoiets, verhaaltechnisch, uit? Zo'n plot?  Als een soort klassieke twist op het eind ? De lezer alllllllllle tijd te geven mee te puzzelen? Klassieke kopstaart plot? Konijn uit de hoed? Daarmee krijgt dit stukje plot dan wel ook extreem veel gewicht. Als de clou van een mop.
Ohof de lezer op een of andere manier vóór zijn? De pas afsnijden. Hem juist géén tijd geven dit zelf te ontdekken? Alwetende verteller.  Dilemma!
Ik besloot niet wachten tot de één na laatste pagina. Dit stukje plotverrassing moest volgens mij plotseling, en anders getimed dan de klassieker. Daarna komt de focus dan gelijk weer mooi te liggen op de uitwerking der karakters.
De lezer heeft immers al twee albums, net als die arme Rhonda, een gruwelijke informatie-achterstand. Wie IS ze nou? Hoe zit het toch! Dat wilde ik uit de weg hebben. Vanaf vanmiddag wordt alles anders. Vanaf pagina veertien krijgt de trouwe Rhondalezer voor het eerst een voorsprong op onze gekwelde heldin.
Ga het zien: Op pagina veertien van deel drie van de Rh-trilogie vertel ik het: of er al die tijd nou TWEE meisjes waren, of dat Rhonda het, op een of andere manier,  al die tijd gewoon toch zèlf was. . .

Voor de connaisseurs, hier nog even wat schetsen. Als je ze naast de uiteindelijk pagina's legt, zul je zien dat het nog even een puzzeltje moet zijn geweest om het te krijgen zoals ik het hebben wilde. Ik heb, zo je ziet, voor het inkten nog een heleboel omgegooid.
Tenslotte nog wat fotoreferenties. Deze wonderschone, Spaanse stijl, Californische villa heb ik vrijwel letterlijk gebruikt in het plaatje. Van onderstaande foto's van de sixties huiskamer en de californische buitenwijk heb ik elementen verwerkt.
 
 
In diezelfde Eppo vind je op pagina 47 in de rubriek Eppo Mail een brief van een Eppo-lezer die heel wat compliment uitdeelt aan diverse Eppo-strips. Een brief die overigens ook uitgekozen is door Kenny Rubenis voor Rubenesk. Bij Rhonda worden onder andere de vaart en actie in de tekeningen geroemd en het sexy gehalte van Rhonda zelf. En over Hel wordt als klassiek verhaal met puike tekeningen omschreven.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
De betreffende brief is door Kenny Rubenis ook uitgekozen voor Rubenesk. Olaf, van harte gefeliciteerd en dank je wel voor de complimenten!
Ook Puppy from Hell alias Puppy Love wordt deze week vervolgd in Metro. Het nachtelijke gehuil van de kleine Nell is zowel voor Robin als de menselijke bewoners van het huis bijna niet uit te houden. Maar Robins gezelschap maakt veel goed voor Nell. Robin zelf ontwaakt de volgende ochtend met een behoorlijk ochtendhumeur. Zal zijn huis ooit nog hetzelfde zijn? Wordt volgende week weer vervolgd.
En dan verscheen deze week ook de nieuwe Donald Duck (nr 42-2017) met daarin op pagina 34 en 35 een Oma Duck-verhaal waarin Willie probeert Oma aan het internetbankieren te krijgen. Helaas heeft de vooruitgaan zowel voor- als nadelen en Willies demonstratie is dan ook niet bepaald overtuigend, zeker niet als je weet waarom Oma een bezoek aan de Duckstadbank wilde brengen. Ook internetbankieren kent zijn grenzen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.
En op pagina 44 kondigt Donald Duck zoals gebruikelijk het volgende nummer aan.
(Illustratie: © Disney)
En daarin wordt het 65-jarig bestaan van Donald Duck Weekblad gevierd. Speciaal voor dit nummer schreef ik samen met Paul Hoogma het jubileumverhaal waarin Donald feest viert met heel wat herinneringen aan zijn leukste en spannendste avonturen van de afgelopen 65 jaar. Volgende week meer over dit Donald Duck Jubileumverhaal.
Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: