maandag 23 oktober 2017

De avonturen van Hel, Max, Bob, Donald en andere strips in Breda

(Foto: Harry Fluks)
Zaterdag 14 en zondag 15, Stripfestival Breda. Maar IJsbrand en mij ons het al eerder. Vrijdagmiddag bouwden we een begin van onze stand op en signeerden we vervolgens 150 prenten, bedoeld voor de set die bij het boek 'Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Van het boek zelf waren maar een paar exemplaren goedgekeurd door IJsbrand, waarvan er tijdens het Stripfestival Breda eentje als inkijkexemplaar in onze stand te vinden was.
(Foto: Erwin Suvaal)

Zaterdag was IJsbrand als eerste aanwezig in het Chasse Theater. Het Max Miller deel van onze stand was dus al vrijwel klaar toen Cindy en ik ongeveer tegelijk met Danker Jan arriveerde. Daarna natuurlijk de gebruikelijke kop koffie en intussen ook het andere deel van onze Hel/Max Millerstand inrichten.

(Foto: Alex Odijk)
IJsbrand aan de ene kant met Max Miller, Danker Jan aan de andere kant met de verschillende edities van Hel en onder andere Publiek Geheim, de Brabant strip en daartussen in Cindy, die de administratie voor haar rekening nam en ik met onder andere Bob Evers, Nieuwe vrienden en Donald Duck.

(Foto: Harry Fluks)
Heel veel tijd voor het gebruikelijke rondje over de beursvloer was er niet meer want nadat onze stand compleet was ingericht en de beschikbare ruimte zo goed mogelijk over alle boeken andere items verdeeld was, gingen de deuren van het Chassé Theater open en al snel meldden zich de eerste bezoekers aan onze stand.

Van af dat moment kwamen van de ene kant de diverse editie van De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex, softcover, Dossier Editie en af en toe een Beurs Editie, van de kant van Danker Jan naar me toe, terwijl ik van de kant van IJsbrand de Max Miller-albums 'De Orde van de Blauwe Steen' en 'Schaduwspel' toegeschoven kreeg.
(Foto's: Cindy Horevoorts)
Albums die IJsbrand voorzag van een tekening van Max, Eva of van hen beiden, terwijl Danker Jan heel wat keren Hel, Julia of Toy in album vereeuwigde.

(Foto: Wouter, Bron: De Getekende Reep)
Meteen toen het Stripfestival Breda van start ging, meldden zich ook de eerste intekenaars voor Achter de Schermen hun set ophalen. Voor degenen die het boek betaalden, bood IJsbrand de mogelijkheid om het te laten verzenden, tzt op te halen bij Stripwinkel Akim in Groningen of op 25 november bij De Stripspecialist in Breda.

Speciaal voor de Achter de Schermen-sets maakte IJsbrand ook heel wat tekeningen op het signeervel dat als extraatje aan het boek is toegevoegd. Intussen zorgde Cindy voor de Max Miller-administratie en signeerde Danker Jan heel wat exemplaren van het eerste deel van De Avonturen van Hel: 'De koffers van Raz Fadraz', net als het Hel Schetsboek, Publiek Geheim en een aantal exemplaren van Brabant, daar brandt nog licht.


Tussen alle Hel  en Max Miller-albums door mocht ik ook een exemplaar van Bob Evers 3: Drie jongens op een onbewoond eiland signeren en af en toe een Donald Duckalbum. Tussendoor haalde een van ons broodjes of koffie, thee en cola, maar veel meer zagen we niet van het Stripfestival Breda.


Om 14.00 uur was het tijd voor de presentatie van het album 'Agent 327, Hulde aan de jubilaris', waar ook Danker Jan verwacht werd.
(Foto: Alex Odijk)

Alle zeventien auteurs kregen een persoonlijk auteursexemplaar van dit felicitatie-album voor de jarige Agent 327. De Beurs Editie van dit speciale Agent 327 album kon vooraf via intekening reserveren en bleek op zaterdagochtend al volledig uitverkocht te zijn.

Terwijl Danker Jan op het podium stond voor de presentatie van Agent 327 ging bij ons in de stand alles gewoon door. Niet alleen bij Max Miller, waar vele intekenaars langskwamen om hun Achter  de Schermen-set op te halen en te laten signeren, maar ook de verkoop van Hel-albums ging gewoon door. Al moesten mensen natuurlijk wel even wachten tot na de Agent 327-presentatie voor ze ook een tekening door Danker Jan in hun album konden laten zetten.  Ook de laatste paar uren van de zaterdag ging alles gewoon zo door, waarbij ik in alle drukte per ongeluk ook nog een album van 'De koffers van Raz Fadraz heb gesigneerd. Maar even goed ben ik blij als mensen ook het eerste deel van Hel kopen, want dat betekent toch dat we er weer lezers bij hebben.

Rond half vijf slaagde ik er toch nog in een klein rondje door de De Jongh-zaal, waar ook onze stand zich bevond, te maken en een bezoek te brengen aan de stand van Uitgeverij Cliché waar Henrieke Goorhuis en Tim Artz onder andere het nieuwe album 'Tom Poes en het toverboekje'  signeerden, om daarna toch weer plaats te nemen achter de Hel/Max Miller-stand waar zich nog steeds nieuwe bezoekers melden. Uiteindelijk verlieten we met zijn allen rond kwart voor zes het Stripfestival om even een hapje te eten en uiteindelijk de volgende ochtend weer terug te keren naar het Chassé Theater.

Ook op zondag was IJsbrand weer als eerste van ons aanwezig. Maar dit keer scheelde het maar een paar minuten. En omdat we nu niet alle boeken hoefden uit te stallen, konden we gelukkig wel even een rondje op de beursvloer maken om onder andere onze collega's bij Eppo gedag te zeggen en bij de Franka-stand Henks nieuwe boek 'Grand Adventure deel 2' te bekijken. In de De Jonghzaal bracht ik ook nog een bezoek aan de stand van Arboris waar Peter Nuyten zijn nieuwe boek Apache Junction 3 signeerde.

Daarna werd het hoog tijd om weer plaats te nemen in de Hel/Max Miller-stand, want de deuren ging open en de eerste bezoekers meldden zich al gauw bij onze stand. Opnieuw veel intekenaars van Achter de Schermen die hun set met prenten en schetsen op kwamen halen en al gauw werden me van de ene kant de Max Miller-albums toegeschoven en van de andere kant de diverse edities van De Sibylle-codex.


De Beurs Edities van De Sibylle-codex, die Danker Jan bij zich had, raakten zelfs op zondagochtend uitverkocht.

Ook Donald Duck bleek een populair karakter op zondag en ik heb dan ook een flink aantal keer Donald, Dagobert of Kwik, Kwek en Kwak in album mogen tekenen.


En intussen had Hans plaats genomen in de Eppo-stand waar veel belangstelling was voor een tekening met handtekening in een of meer van de edities van de beide Rhonda-albums en voor het derde en laatste deel  van de trilogie 'Route 66' dat momenteel in Eppo wordt voorgepubliceerd.

(Bron foto's: De Getekende Reep)

Door alle drukte bij de Hel/Max Millerstand kwam er pas 's middags iets van om even met Hans bij te kletsen. 


En 's middags wisselde ook het laatste exemplaar van Danker Jan's Hel Schetsboek van eigenaar. En tja, dat moment moesten we natuurlijk wel vereeuwigen.

Rond drie uur werd het iets rustiger, al hadden Danker Jan en IJsbrand nog steeds genoeg te signeren.
Maar Cindy en ik hadden we even de tijd om voor iedereen iets te drinken te halen en ook even een kijkje te nemen in de andere zalen bij onder andere de stand van de Stripspecialist, waar we 25 november met z'n drieen komen signeren. Even later was er ook even tijd om bij te praten met collega's als Wilma van den Bosch, Pascal Oost, Hans en Caroline en Seb van der Kaaden van Uitgeverij Personalia.

 Daarna toch weer terug naar onze stand waar ik nog verschillende Hel, Max  Miller en Donald Duck-albums mocht signeren. En zo werd het uiteindelijk vijf uur en tijd om de overgebleven boeken in te pakken, in opvallend minder dozen dan die we zaterdagochtend hadden uitgepakt, en daarna huiswaarts te keren.
(Foto's: Cindy Horevoorts)
Kortom, twee hele drukke, enerverende en vruchtbare tijdens het Stripfestival Breda. Daarom wil allereerst IJsbrand en Danker Jan bedanken voor het idee van de gecombineerde Hel/Max Miller-stand. Rob voor het mogelijk maken daarvan. En Rob, Dirk, Fons en alle andere medewerkers van het Stripfestivall Breda hartelijk bedankt voor de uitnodiging, de gastvrijheid in Breda  Cindy, Harry, Alex en Erwin bedankt voor de foto's bij deze blogpost. Henk, Ruud en Rob, bedankt voor de cadeautjes, Connie en Henrieke voor het langsbrengen van de gesigneerde albums en Cindy, Danker Jan, IJsbrand, Henk, Marlous, Carolien, Joop, Herman, Frank, Chantal, Guido, Anco, Hans, Hans, Carolien, Eric, Eric, Eric, Fons, Fons, Harry, Henrieke Henry, Peter, Connie, , Ine, Martin, Mario, Ferry en Willem voor de gezelligheid in en om de diverse stands. En vooral iedereen die dat weekend speciaal voor ons naar Breda is gekomen. Dank jullie wel allemaal!

Geen opmerkingen: