donderdag 12 juli 2012

Eppo's Varia

Niet alleen de stripinformatiebladen berichten regelmatig over de (neven)activiteiten van de stripmakers, ook sommige stripbladen kunnen er wat van. Zoals de nieuwe Eppo (nr 14-2012), die vanaf vandaag in de winkels ligt. Natuurlijk is Eppo in eerste instantie het blad dat de Nederlandse stripmaker en ook sommige buitenlandse stripmakers een podium biedt voor de voorpublicatie van hun nieuwste verhaal. Voor de bekendheid van een stripserie is zo'n voorpublicatie uitermate belangrijk, iets wat IJsbrand bijvoorbeeld ook al aangeeft in het interview met BS Magazine ten aanzien van de voorpublicatie van Max Miller in Eppo. Maar ook voor Bob Evers geldt dat we er zeker lezers bij hebben gekregen door de voorpublicatie in Eppo. En wie weet wat straks de publicatie van Rhonda gaat losmaken bij de Eppo-lezers.

In de rubriek Varia op bladzijde 24 en 25 van de nieuwe Eppo is deze keer uitermate veel aandacht voor de nevenactiviteiten van de diverse Eppo-stripmakers. De naam van Hans kom je zelfs meerdere malen in de Varia tegen en ook Rhonda is van de partij. In het artikel 'Een kijkje achter de schermen' wordt aandacht besteedt aan de blogs die veel stripmakers bijhouden, bijvoorbeeld over de totstandkoming van hun nieuwste projecten, en een en ander wordt letterlijk en figuurlijk geillustreerd aan de hand van de Help me, Rhonda-blog (http://hmrcomic.blogspot.nl/)  van Hans, waar je alles kunt lezen over de totstandkoming van de Rhonda-strip en af en toe ook over de activiteiten van Hans daarnaast. En dan wordt een en ander ook nog geillustreerde met deze fraaie Rhonda-plaat.

De tweede keer dat de naam van Hans valt, is in het artikel 'Stadsjager' over het nieuwste nummer van GRNVLD, al is dat slechts als link naar GRNVLD-hoofdredacteur Caroline.

(Illustratie: Willem Vleeschouwer)

Het artikel zelf gaat vooral over het strip- en stripgerelateerde werk in GRNVLD 10, waarbij extra aandacht is voor de illustraties die Gerben Valkema voor deze GRNVLD maakte. Maar ook de stripfabel 'Anansi en de Dood', die ik samen met tekenaar Willem Vleeschouwer wordt in het artikel vermeld. En dat is natuurlijk een prima reden om die prachtige openingsplaat van Willem nog eens een keertje op deze blog te zetten.

Het zijn overigens niet alleen de items in Eppo's Varia die deze Eppo zeer de moeite waard maken. Buiten het slot van het Storm-verhaal De Wisselwachters en de vervolgen van strips als Haas, Rick Turpin en Blueberry, heeft deze Eppo ook de primeur van het nieuwste Lucky Luke-verhaal 'Cavalier Seul' van Achdé op scenario van Daniel Pennac en Tonino Benacquista, dat in Nederland voorgepubliceerd wordt onder de titel 'Ieder voor zich'. En geloof me, met een ijzersterke eerste vier pagina's. Kortom, mis 'm niet, deze Eppo!

Geen opmerkingen: