dinsdag 3 juli 2012

De slag om Fort Drakeburg

Vorige week al aangekondigd, deze week wordt het Donald Duckverhaal 'De Slag om Fort Drakeburg' dan werkelijk gepubliceerd op bladzijde 5 t/m 15 van de nieuwe Donald Duck (nr 27-2012). De oorsprong van dit verhaal gaat een eind terug in de geschiedenis, al is het niet zover als het verhaal zelf, dat maar liefst teruggaat naar 1818. De eerste versie van het verhaal dateert uit 1993, maar in die versie zouden de Duck nog verder terug in de tijd gaan, namelijk naar de Mookerheide en dan uiteraard precies rond het tijdstip dat daar de beruchte Slag op de Mookerheide plaatsvond. De redactie merkte echter op dat Duckstad zelf ook een interessant stuk geschiedenis had wat betreft een Spaanse bezetting. En inderdaad, eind 1992 was in de Nederlandse Donald Duck Extra het verhaal 'Zijne Majesteit Dagobert' verschenen, dat een deel van de Duckstadse geschiedenis uit de doeken deed. Vanwege de Nederlandse titel verwarde ik dit verhaal eerst nog met 'King Scrooge the First' een voor mij op dat moment nog onbekend Barks-verhaal waarover ik in het boek 'Carl Barks en de mythe van Walt Disney's Donald Duck' van Wim van Helden gelezen had. Tja, we hebben het immers nog steeds over 1993. Internet nooit van gehoord en van het raadplegen van een site als I.n.d.u.ck.s. (http://coa.inducks.org/index.php) dus ook niet. Pas een aantal maanden later vertelde Donald Duck-redacteur Jos Beekman me dat het betreffende verhaal getekend en geschreven was door Keno Don Rosa, die een paar jaar later heel beroemd zou worden met zijn reconstructie van het levensverhaal van Dagobert Duck. En, zoals voor een deel al uit 'His Majesty, McDuck' bleek, ook met de geschiedenis van het ontstaan van Duckstad. 
Nog later kreeg ik overigens dankzij collega Paul Hoogma het echte 'King Scrooge the First' te lezen in een beduimeld Disneyblaadje dat hij ergens in een Californische stad in een obscuur stripwinkeltje had gevonden. Maar dit terzijde...
Op het moment dat ik aan de tweede versie van dit verhaal begon, was ik me van dit alles totaal niet bewust. Gewoon een goed, origneel verhaal, dat "Zijne Majesteit Dagobert" en inderdaad niet door Barks getekend, maar wel met een heel bruikbaar stukje Duckstadse geschiedenis. Aan de slag dus met de tweede versie. Het gegeven van Dagobert op zoek naar een schat in het verleden bleef, de opvouwbare tijdpoort van Willie ook, maar natuurlijk moesten wel Fort Duckburg, bij aanvang van het verhaal nog Drakeburg genaamd, en de stichter van Duckstad Cornelis Prul geintroduceerd worden. Daardoor werd de inleiding een strook langer, zodat we nu pas op het midden van pagina 2 de Ducks en het hedendaagse Duckstad voor het eerst te zien krijgen. Van de pagina's daarna waren veel scene's uit de eerste versie nog heel bruikbaar voor de tweede, maar uiteindelijk moest er natuurlijk een heel nieuwe finale rond Fort Duckburg komen en een nieuwe clue die alles met Donald en de benaming van Duckstad te maken heeft, zodat de oorspronkelijke tenpager uiteindelijk een 11-pager zou worden. Natuurlijk blijft het mysterie van de tijdreis-paradox bestaan en de vraag of de Ducks nu een soort alternatief universum hebben gecreerd door hun aanwezigheid in het verlaten, waarin de uitkomst hetzelfde is, maar een aantal details verschillen. De geschiedenis van Duckstad zoals die in 'His Majesty, McDuck' wordt beschreven, is inmiddels vrij algemeen geaccepteerd en staat zelfs beschreven in de Duckipedia op de site van het weekblad Donald Duck (www.donaldduck.nl).
Overigens schreven ook mijn toenmalige collega's Jaap Stavenuiter en Frans Leenheer in 1996 een verhaal over de Slag om Duckstad waarin de Duckstadbrug die in 'De Slag om Fort Drakeburg' nog niet bestaat er ineens wel is en zelfs van vitaal belang is bij het verloop van die slag. Dat verhaal werd met tekeningen van de Nederlandse tekenaar Sander Gulien gepubliceerd in Donald Duck 36-2002.
'De Slag om Fort Drakeburg' werd in de nieuwe versie begin 1994 goedgekeurd en pas nu, 18 jaar later, met tekeningen van diezelfde Sander Gulien gepubliceerd in de Donald Duck van deze week.

2 opmerkingen:

Otto zei

Mijn hemel, 18 jaar later gepubiceerd! Het is wel een enorm leuk verhaal en is zeker tijdloos. Leuk om te lezen hoe het tot stand is gekomen.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Dank je voor de complimenten. Het komt inderdaad heel af en toe voor dat een verhaal een flink aantal jaar blijft liggen, voor het gepubliceerd wordt. Wat daar de precieze redenen van zijn, weet ik eigenlijk ook niet. Wat ik wel weet, is dat Sander het verhaal ergens begin vorig jaar getekend heeft en dat de getekende versie in elk geval niet ouder dan anderhalf jaar is. In die zin valt het dan eigenlijk best wel weer mee. :-)

Hartelijke groeten,

Frank