vrijdag 6 juli 2012

De strips van deze week

Maar liefst vier nieuwe stripverhalen in de nieuw verschenen tijdschriften deze week. Eentje daarvan is eigenlijk wel heel bijzonder, al wist ik dat nog niet toen ik het schreef. Het begon allemaal met een verzoek van de Donald Duck-redactie om naast de verhalen over de vaste characters uit het vrolijke weekblad Donald Duck ook eens verhalen te bedenken over een aantal personages uit verschillende klassieke Disney-tekenfilms. Een van die personages was Robin Hood. De wereld van Nottingham, Sherwood, Prins Jan en Robin Hood inspireerde me vrijwel meteen. Voor het eerste verhaal leek het me wel handig om, net als in de film, Alan-A-Dale aan het begin van het verhaal de situatie in Nottingham uit te leggen en dat meteen ook als onderwerp van het verhaal te gebruiken. Kortom, Prins Jan heeft tijdens de afwezigheid van zijn broer Richard het bewind overgenomen en zuigt de bevolking uit met zware belastingen. Uiteraard stelen Robin Hood het geld weer even hard terug van de rijken en van Prins Jan om het vervolgens uit te delen aan de armen van Nottingham. In dit verhaal wordt Pietertje onterecht beschuldigd van een van die overvallen en belandt in de kerker en zelfs op het schavot. Al is dat laatste slechts een sluw plan van prins Jan om Robin Hood in zijn klauwen te krijgen.
En hoewel de Disneytekenfilm over Robin Hood al uit 1973 stamt en inmiddels ook collega-scenaristen als Jan Kruse en Gaute Moe zich over Robin Hood ontfermd hebben, is dit verhaal, dat deze week op bladzijde 22 t/m 25 van de nieuwe Donald Duck (nr 28-2012) wordt gepubliceerd, officieel de eerste Nederlandse Robin Hood-strip sinds het uitkomen van die film. Toch zit er ook nog een Spaans tintje aan, want het verhaal werd getekend door de Spaanse meestertekenaar Bernado, ofwel: José Rámon Bernadó Kneff. Bernado levert werkelijk een perfecte en schitterend getekende Robin Hood-strip af, waarin het verhaal, de sfeer en de karakters volledig uit de verf komen. En wat dat betreft, kan ik me voor dit verhaal en hopelijke ook voor de komende Robin Hood-verhalen geen betere tekenaar wensen.

(Illustratie: © Holco Publications)

Iemand die, net als Robin Hood, ook nog wel eens in opstand wil komen tegen het gezag, maar dan dat van Oom Karel, de campingeigenaar, is EzelPedro en meer nog eigenlijk Monty, zijn beste vriend. In de gag die deze week gepubliceerd wordt op bladzijde 37 van de nieuwe Penny (nr 14-2012) is het Monty die op het idee komt, om net als de kinderen op de camping, een duik te nemen in het campingzwembad. En ondanks dat EzelPedro en Monty altijd wel proberen mensen na te doen, vindt Oom Karel het helemaal geen goed idee dat er een paard en een ezel tussen zijn campinggasten zwemmen. En hoe zorg je er dan voor dat je op een warme dag toch een koele duik kan nemen, zonder het zwembad uitgestuurd te worden?

Met het zwembad komen we al een beetje in de vakantiestemming. En ook de enige andere gag van deze week, die van Karlijn, Catootje en de Ouders, op bladzijde 24 van de nieuwe Tina (nr 28-2012) heeft daar al een beetje mee te maken. Karlijn zoekt namelijk een baantje voor schooltijd en wel in de ijssalon. Helaas vindt de eigenaar dat hij het in zijn zaak prima alleen af kan, dankzij zijn electronische kassa. Tot er een ongelukje gebeurt met de sleutel van die kassa. Het idee voor deze gag, die overigens grotendeels waargebeurd is, kwam van collega-scenariste Saskia Janssen met wie ik het scenario samen schreef. Het verhaal werd uiteindelijk getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

Echt vakantie wordt het pas in het Nick en Simon-verhaal op bladzijde 48 t/m 50 van diezelfde Tina.
Onze Volendamse striphelden blijken in deze strip de laatste tijd wel heel hard gewerkt te hebben. Gelukkig weet Jaap ze, door een aantal van hun afspraken te verschuiven, bijna een week vrij te bezorgen, zodat ze apart van elkaar even op vakantie kunnen en tot zichzelf kunnen komen. Simon kiest een zonnige bestemming, waar helaas, na aankomst, blijkt dat er buiten het toeristenseizoen niet zo heel veel te doen is. Behalve dan... maar nee, dat moet je zelf maar lezen. Het idee voor dit verhaal kwam van de Tina-redactie en het werd getekend door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: