maandag 21 november 2011

Wisseltrucs

Zwarte Magica wordt 50! Carl Barks creerde Zwarte Magica in 1961 voor het Oom Dagobert ‘The Midas Touch’ (US 36), in Nederland bekend als ‘De magische munten’. Vandaar dat er vorige week al een speciaal album rond Magica’s jubileum werd uitgebracht en vandaar waarschijnlijk dat Magica ook de hoofdrol speelt in een van de verhalen in de nieuwe Donald Duck (nr 47-2011). Het verhaal ‘Het (ver)wisselgeld’ op bladzijde 37 t/m 42, getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien, schreef ik bijna twee jaar geleden in samenwerking met collega-scenarist Remco Polman. Een verhaal waarin een vermomde Magica misbruik maakt van de afwezigheid van Dagobert om de muntenpoetsende Donald een flesje magische muntenpoets aan te smeren. Een smoes die alleen maar gebruikt wordt om het geluksdubbeltje met het toverbrouwsel te bespuiten, want iedere bespoten munt wisselt daardoor van plek met de bespoten munt die Magica in haar handen heeft. Of met een bespoten kroonkurk…

En behalve Magica zijn ook Nick en Simon weer terug van weggeweest. Maar niet voor lang, want na de cd-opnames en de opname van een tv-special, vertrekt Nick meteen op vakantie naar Bali. En dan blijkt een onhandige stagiar de opnames van de tv-special verknoeid te hebben, waardoor alles over moet. En dan is de grote vraag, hoe kom je dan als vakantieganger zo snel mogelijk weer terug in Nederland, als alle vliegtuigen die daarheen vliegen volgeboekt blijken te zijn?
In de credits bij dit verhaal, op bladzijde 48 t/m 50 van de nieuwe Tina (nr 47-2011) werd ook een wisseltruc uitgehaald. Het verhaal wordt namelijk toegeschreven aan collega Ruud Straatman die inderdaad veel van de Nick en Simon-scenario’s op zijn naam heeft staan, maar zoals iedereen hier kan zien, ben ik toch echt de auteur van dit verhaal. Het verhaal werd overigens getekend door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz.

Geen opmerkingen: