vrijdag 11 november 2011

Donald Duck digitaal

Ook de stripwereld gaat met zijn tijd mee. Waar de klassieke stripverzamelaar zijn albums keurig netjes in chronologische volgorde en auteur bij auteur in zijn boekenkast opbergt, neemt de moderne stripverzamelaar zijn hele stripverzameling mee in zijn iPad. Een jaar geleden, in de Por Dios-trein, zag ik voor het eerst zo’n digitaal stripalbum, om precies te zijn Kanaal 13 van Gerard Leever en Jan van Die. Sinds die tijd heeft de ontwikkeling op dat gebied aardig doorgezet en sinds week 40 van dit jaar is ook het Vrolijke Weekblad Donald Duck digitaal te downloaden. De digitale Donald Duck bevat 8 pagina’s meer dan de papieren versie. Maar nu was het voor de papieren Donald Duck-lezer tot nu toe een groot raadsel wat er dan wel op die 8 extra pagina’s te vinden was. Gelukkig brengt I.n.d.u.c.k.s (http://coa.inducks.org/) daar deze week verandering in.
En zo komt het dat ik de gelukkige bezitters van een iPad en andere digitale striplezers van harte de digitale Donald Duck nr 42-2011 kan aanraden.

(Illustratie: José Colomer Fonts, © Disney)

De 8 extra pagina’s openen namelijk met een van mijn eerste Joe Carioca-verhalen. Een verhaal met een klassiek thema, want waarin een onwetende Joe het vriendinnetje van een bokskampioen versiert. En dat zoiets problemen kan geven, moge duidelijk zijn. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en al eerder gepubliceerd in Donald Duck 37-1996 en vorig jaar nog in het Donald Duck Vakantieboek 2010.

En dan de echte klapper, pagina 5 t/m 8 van deze extra pagina’s. Het Oom Dagobertverhaal ‘Kranen met tuiten’. Eén keer raden wie de tekenaar van dit verhaal is. Inderdaad, niemand minder dan… Hans van Oudenaarden. Een verhaal waarin Dagobert na verkoop van zijn olieverwerkende fabrieken op zoek gaat naar nieuwe manieren van geld verdienen. En laat Willie Wortel nu net een kraan uitgevonden hebben, waar werkelijk iedere denkbare vloeistof uit komt, ook benzine! Het verhaal werd midden jaren 90 geschreven door collega-scenarist Evert Geradts, rond diezelfde tijd ook getekend door Hans, en het werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 28-1996. En nu dus in digitale Donald Duck 42-2011.

(Illustraties: Hans van Oudenaarden, © Disney)

En dan tot slot digi-Duck 43-2011. Daar openen de 8 extra pagina’s met Katrien’s dagboek-verhaal waarvoor ik het scenario schreef.
Een verhaal met als thema; roddelen. Het begint met een sollicitatiebrief die per ongeluk in de vuilnisbak waait en eindigt zo’n beetje met Katrien als staatsvijand nummer 1. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 37-1998.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Geen opmerkingen: