donderdag 24 november 2011

De verlanglijstjes top 5

Sinterklaas is in het land, de Winterboeken en anders speciale uitgaves liggen in de winkel, dus hoogste tijd om antwoord te geven op de vraag: wat zet ik op mijn verlanglijstje dit jaar?
Hieronder onze persoonlijke top 5:

5. Donald Duck Winterboek 2012(Illustratie: ©Disney)

Vers van de pers, 144 pagina’s dik met o.a. de Barks-klassieker Het bevroren goud ofwel ‘Frozen gold’ (FC 62) en op bladzijde 78 t/m 81 een vijftien jaar oud verhaal van me met Panchito in de rol van cactuswachter.

(Illustratie: José Carrión, © Disney)

Het idee voor dit verhaal ontstond nadat ik zelf eens zo’n zeldzame cactus mocht bewonderen. Er zit trouwens ook nog een verwijzing in naar een van de baantjes uit een eerder Panchitoverhaal Het verhaal rond de zeldzame cactus werd getekend door de Spaanse tekenaar José Carrión en eerder gepubliceerd in Donald Duck 16-1999.

4. 50 jaar Zwarte Magica
(Illustratie: © Disney)

Eveneens vers van de pers, het album rond het 50 jarig jubileum van Zwarte Magica. Met uiteraard de Barks-klassieker ‘The Midas Touch’, ofwel ‘De magische munten’ (US 36) met het allereerste optreden van Zwarte Magica. Een verhaal dat, hoe kan het ook anders, het openingsverhaal van dit album vormt.

Het 112 pagina’s dikke jubileumalbum wordt besloten met twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. Allereerst, op bladzijde 96 t/m 105 het Oom Dagobertverhaal ‘De geest van de angst’, waarin Magica gebruik maakt van de krachten van deze geest, die in staat is iemand zijn grootste angsten te laten zien. Waarbij Magica er vanuit gaat dat Dagobert grootste angst is dat hij zijn geluksdubbeltje aan haar kwijtraakt. Of dat zo is? Lees en huiver. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 34-2004.

In het verhaal dat meteen daarna volgt, Het verdwaalde dwaallicht op bladzijde 106 t/m 111, probeert Magica opnieuw Dagoberts geluksdubbeltje te pakken te krijgen met behulp van een magisch wezen.

(Illustratie: José Rámon Bernadó Kneff, © Disney)

En wel een dwaallicht, dat de vervelende eigenschap heeft anderen in de war te willen brengen tot in het extreme toe en zich daarom met grote regelmatig in iets of iemand anders verandert, die er volgende ogenblik dan ineens niet meer is. Je zou voor minder aan jezelf gaan twijfelen! Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Rámon Bernadó Kneff en eerder gepubliceerd in Donald Duck 5-2004.


3. De verdronken paarden van Ameland


(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus 1979, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van een vastgelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, geheel uitgevoerd in potlood, vertelt het verhaal van deze ramp, zoals ik die een jaar geleden te horen kreeg van verschillende betrokkenen en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen van de reddingsboot was en bij de ramp twee paarden heeft verloren. Het album, dat destijds op de premiere van de film “Penny’s Shadow’ werd is o.a. te koop op Ameland, maar ook bijvoorbeeld in de Penny Webshop (http://www.penny.nl/shop/catalog/index.php?cPath=68) waar je het los kunt kopen, of cadeau krijgt bij je bestelling van de dvd van “Penny’s Shadow”.


2. De grappigste avonturen van Donald Duck nummer 34(Illustratie: Gerben Valkema en Michel Nadorp, © Disney)
Een dubbeldik album met tien Donald Duckverhalen uit mijn eerste tien jaar als Donald Duck-scenarist.


(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)


Inclusief twee verhalen die ik samen schreef met twee collega-scenaristen, respectievelijk Paul Hoogma en Remco Polman. Zoals in de biografie te lezen valt, begon het destijds allemaal met een scenario van 1 pagina voor de scenariowedstrijd van Donald Duck en Het Stripschap in 1989. Die bewuste gag werd eerder dit jaar nog gepubliceerd in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck’. De verhalen uit “De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34”, allen uit de periode 1990-1999 zijn in feite een logisch vervolg daarop.
Ze laten de eerste wankele schreden op het scenariopad zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het eind van de vorige eeuw. De cover, getekend door Gerben Valkema en Michel Nadorp, verwijst naar het openingsverhaal “Een papegaai met apenstreken” met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.


1. De Bob Evers stripserie(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-trilogie!

Alvast veel plezier met deze boeken!

1 opmerking:

Anoniem zei

Voor wie al deze strips al heeft, is een jaarabonnement op de GRNVLD ook een mooi cadeau.