dinsdag 11 september 2018

Donald, Bob, Max, Hel, Rhonda en andere strips in Veldhoven

(Foto: Rolf Kruger)
Iets meer dan een week geleden vond in Veldhoven de 33ste editie plaats van het Brabants Stripspektakel. En we kunnen wel zeggen dat het een zeer geslaagd stripspektakel was. Dankzij de lift van Ine en Martin was ik vrij vroeg in Veldhoven. We kwamen precies tegelijk met Danker Jan aan bij de Koningshof. Maar Tina-collega Saskia Janssen was nog vroeger en had de eerste Tina Vakantie- en Liefdesboeken al uitgestald in de Donald Duck/Tina-stand.
(Foto: Alex Odijk)
Na een kort rondje over de beursvloer en het begroeten van diverse collega's, stalde ik ook mijn albums uit in de Donald Duck/Tina-stand. En niet veel later kregen we ook gezelschap van Wilma van den Bosch. Intussen richtte Danker Jan zijn eigen stand in, die aan de overkant van de zaal recht tegenover de Donald Duck/Tina-stand. En even na openingstijd kwam IJsbrand ons gedag zeggen, om even later plaats te nemen in de stand van het Stripschap.
(Illustratie: © Sanoma)

Meteen nadat de deuren open gingen trokken we veel belangstelling. De Tinaboeken die Saskia had meegebracht, bleken een schot in de roos. Ik heb dan ook heel wat Karlijns mogen tekenen in de Liefdes- en Vakantieboeken, maar soms ook in schetsboek waar ik Karlijn naast een Catootje van Saskia mocht tekenen. Saskia stuurde bovendien alle bezoekers die een boek bij haar kochten door naar Gerard Leever en René Bergmans, omdat ook hun strips, Suus en Sas en Sfinx, in de Tinaboeken te vinden waren.
(Illustratie: Jan-Roman Pikula, © Disney)

Ook De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 17 bleek pp zaterdag erg populair in Veldhoven. In veel van die albums mocht ik Donald, Dagobert of Kwik, Kwek en Kwak tekenen en zelfs Magica, hoewel ze in het bewuste album niet meespeelt. Ook bij Wilma werd veel om tekeningen van Donald en andere Disneycharacters gevraagd, maar Wilma mocht ook een aantal van haar de kinderboeken signeren waarvoor ze de illustraties had gemaakt en natuurlijk haar nieuwste boekje Bento.
(Foto en illustratie: Danker Jan Oreel)

Intussen was er Danker Jan veel belangstelling voor het gloednieuwe album Tel Israel.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

 Maar ook kwamen er af en toe albums van De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex van Danker Jan naar mij toe, uiteraard gesigneerd en voorzien van een prachtige tekening van Hel en/of Julia.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Bij Max Miller wisselde het. Zo kwamen er natuurlijk mensen met een Max Miller album van IJsbrand naar mij toe, maar andersom kon ik ook mensen met "De Orde van de Blauwe Steen' en "Schaduwspel' naar IJsbrand sturen, waar ze dan vervolgens Max Miller 1: Moordkunsten  konden kopen en laten signeren.. IJsbrand verkocht ook een aantal exemplaren van Achter de Schermen van... Max Miller - Schaduwspel en zelfs een originele tekening.
(Foto: Saskia Janssen)
Ook was er belangstelling voor Bob Evers. Van 'Een overval in de lucht' mocht ik op zaterdag een exemplaar signeren.  Rond de middag kwam ook Henrieke het gezelschap in de Donald Duck/Tina-stand versterken, dit afgewisseld met de signeersessies bij Uitgeverij Cliché, waarvan de stand net aan de andere kant van de muur te vinden was. Voor mij was er even tijd om met Danker Jan en IJsbrand koffie te gaan drinken. Door de drukte aan de verschillende stands was dat trouwens nog best lastig om daar een goed moment voor te vinden.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Na de koffie namen we onze plaatsen weer in. Danker Jan slaagde erin alle Tel Israel-albums die hij in voorraad had te verkopen, zodat het album op zaterdagmiddag in Veldhoven ook echt helemaal uitverkocht was. En ook voor  de Donald Duck, Tina, Hel- en Max Milleralbums was die middag veel belangstelling.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Tegen vijf uur was het tijd om in te gaan pakken en huiswaarts, of in het geval van Wilma en Saskia hotelwaarts te keren, om dan op zondagochtend weer vroeg aanwezig te zijn.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Op zondag was ik de eerste die de Donald Duck/Tina-stand bemande, maar al gauw kreeg ik gezelschap van Wilma en Saskia en later ook van Jan-Roman Pikula. Danker Jan en IJsbrand waren helaas niet op zondag aanwezig in Veldhoven, maar wel Hans, die zondagochtend al vroeg plaatsnam in de stand van Eppo Stripblad voor het signeren van de Dossier Edities van Rhonda 3: Route 66.

Op zondag bleken Donald Duck en Tina nog populairder dan op zaterdag. Zowel De spannendste avonturen van Donald Duck deel 17 als de Tina Vakantie- en Liefdesboeken raakte op zondag volledig uitverkocht in onze stand.
(Foto: Rolf Kruger)

Saskia presteerde het zelfs om drie albums te verkopen in een kwartier tijd. Daarna lag er nog maar een Tina Vakantieboek in de Donald Duck/Tina-stand en ook dat werd even later verkocht, zodat Saskia rond twee uur 's middags helemaal uitverkocht was en de trein naar huis pakte.
(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)

Ook veel belangstelling was er voor het album De spannendste avonturen van Donald Duck deel 16, waarin ik vaak Donald, Dagobert en Kwik, Kwek en Kwak mocht tekenen, en voor de tekeningen en het originele werk van Wilma en Jan-Roman.
 
 Wilma en Jan-Roman wisselden het signeren bovendien af met het geven van een aantal workshops, waarvoor eveneens veel belangstelling was. En uiteraard werd er ook regelmatig gevraagd om Ducktekeningen in de diverse schetsboeken  Bij Hans zag ik voortdurend een rij mensen staan.

(Foto's: Rolf Kruger)

Ongetwijfeld heeft Hans heel wat Rhonda's getekend, maar door de drukte bij onze eigen stand kwam er weinig van om daar te gaan kijken.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Zelf mocht ik ook nog een album van De avonturen van Hel 2: De sibylle-codex en van Nieuwe vrienden signeren. En natuurlijk werden we beide dagen regelmatig voorzien van koffie, thee, cola en water door de medewerkers van het Brabants Stripspektakel. Zo werd het uiteindelijk vijf uur en werd het voor ons allemaal echt tijd om huiswaarts te keren.
(Illustratie: © Sanoma)
Al met al dus twee heel geslaagde dagen in Veldhoven. En daarom wil ik in de eerste plaats natuurlijk Patrick en Herman en alle andere medewerkers van het Brabant Stripspektakel voor de gastvrijheid en de algehele verzorging. En verder Saskia, Wilma, Pascal, Henrieke, Tim, Jan-Roman, Danker Jan, IJsbrand, Joop, Herman, Fons, Dick,, Rob, Eric, Eric, Eric, Gerben, Rene, Fons,  Ed, Andree, Rosie, Anne, Ine, Martin, Kees, Guido, Thomas, Ruud, Ron, Ton, Marc, Caroline en Hans voor de gezelligheid in en om de stand en tijdens het Brabants Stripspektakel.Alex, Saskia en Rolf, dank jullie wel voor de foto's bij deze blogpost. Ine en Martin, bedankt voor het vervoer en de lift van en naar huis, Pascal en IJsbrand, bedankt voor de koffie. En verder iedereen die ons zaterdag en of zondag met een bezoekje aan de stand heeft vereerd. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: