donderdag 2 september 2010

De Grappigste Avonturen van Donald Duck nr 30

Naast de stripreeks ‘De beste verhalen van Donald Duck’ waarin al het werk van Carl Barks te lezen is, is er sinds een aantal jaren ook de serie ‘De grappigste avonturen van Donald Duck’, waarin aandacht is voor het werk van andere Donald Ducktekenaar en binnenkort zelfs het werk van de eerste scenarist.
Sinds vandaag ligt deel 30 van De grappigste avonturen van Donald Duck in de winkel, met daarin 94 pagina’s strips getekend door de Braziliaanse tekenaar Carlos Mota.

(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)

Sinds 2003 tekent Carlos Mota vooral strips voor de Deense en de Nederlandse Disney-uitgevers. Zo tekende hij ook vijf verhalen waarvoor ik geheel of gedeeltelijk het scenario had geschreven. Drie daarvan vind je in het nieuwe Grappigste Avonturenalbum.

Op bladzijde 17 t/m 26 vind je het verhaal ‘Dat had je gedacht!’. Een van de strips met een bekend thema uit de Carl Barks-verhalen: de neefjes willen spijbelen op de eerste schooldag na de vakantie. Helaas vinden ze dit keer een Donald op hun weg die dankzij een uitvinding Willie heeft leren gedachtelezen. Dat lijkt in eerste instantie heel praktisch voor Donald, maar helaas komt er bij gedachtelezen meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken…
Dit verhaal werd al eerder gepubliceerd in Donald Duck 35-2005.

Het tweede dat we in het album tegenkomen, is waarschijnlijk, in elk geval op deze blog, het bekendste verhaal van de drie. Dat is namelijk ‘Paniek in het Vakantieparadijs’ waarvoor ook Hans ooit de schetsen maakte, maar helaas nooit in inkt uitwerkte. Carlos Mota pakt het verhaal jaren later op en maakte er uiteindelijk de strip van die je nu vindt op bladzijde 63 t/m 68 van dit album Kijk en vergelijk nog maar eens:(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)(Schets: Hans van Oudenaarden)


Het verhaal, waarin Dagobert tegen de waarschuwing van de lokale bevolking een vakantieparadijs wil bouwen op een tropisch eiland, werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 49-2005.

En tenslotte, op bladzijde 79 t/m 88 een verhaal dat ik samen met collega-scenarist Paul Hoogma schreef. In navolging van de Honkies en Tonkies van Carl Barks ( uit US 13, Land Beneath the Ground), bedacht Paul de Zinkies, die onder water leven en ervoor zorgen dat schepen spontaan vergaan. Op zoek naar de verloren gegane lading van het VOC-schip ‘Kwaeckenrode’ komen Dagobert, Donald en de neefjes in het land van de Zinkies terug.
(Schets: Paul Hoogma)
En er komen is één, maar er weer vandaan gaan… En dan zit er ook nog stel piraten aan boord van hun eigen schip boven water.
‘De schat van Kwaeckenrode’ werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 5-2005.

Geen opmerkingen: