woensdag 15 september 2010

DAGOBERT

Vorig jaar, zo tegen Vaderdag, verscheen de eerste DONALD, het glossy magazine voor mannen, boordevol volwassen Duckstrips, interviews en reportages. Sinds gisteren is er een tweede editie van deze glossy met als thema: geld en als hoofdfiguur niemand minder dan Dagobert Duck.
De nieuwe Donald bevat o.a. een artikel over de pokerface van Fatima Moreiro de Melo, een beschouwing van Jort Kelder over de aard van de miljonair, een top 13 van golddiggers en natuurlijk vele strips, waaronder maar liefst drie klassiekers van Carl Barks.
Het verhaal ‘A Financial Fable’ (WDC 126) is wereldberoemd geworden, onder meer omdat Carl Barks hier in tien zinderende strippagina’s laat zien hoe het Duckstadse monetaire systeem werkt. En ondanks dat dit verhaal in 1951 voor het eerst werd gepubliceerd, heeft het anno 2010 nog niets aan actualiteit verloren.
Verder bevat de nieuwe DONALD een aantal gags waarin te lezen valt op welke creatieve manieren Dagobert zijn rijkdom zoal weet te vermeerderen, waardoor dus twee klassieke gags van Carl Barks (US 14 en US 42).

(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)

Onnodig te zeggen dat mijn 18 jaar oude gag op bladzijde 123 van deze DONALD daarbij behoorlijk in het niet valt. In wezen is het niet veel meer dan een verstripte mop, uiteraard aangepast aan de Duck-characters. Maar de truc waar Dagobert over vertelt werd door Carl Barks al in de jaren in een verhaal verwerkt (WDC 247, 1961). En dat is volgens mij de enige strip, waarin je kunt zien dat die truc ook echt werkt.
Kortom, deze oude gag blijft eigenlijk alleen leuk omdat hij getekend is door een van Nederlandse beste Donald Ducktekenaar, Mau Heymans.
De grap verscheen al eerder in Donald Duck 21-1997 en later in het album 50 vrolijke stommiteiten van Donald Duck uit 2006.
Het moet gezegd dat Dagobert in de loop der jaren wel meer munt weet te slaan uit die truc. Verdiende hij in 1997 nog F 27,50 met zijn verhaal, in de nieuwe DONALD is dat toch al gauw 28 euro geworden.

Geen opmerkingen: