woensdag 19 augustus 2009

Zelf-de-Bob-Evers-strip-tekenen-10: MEEKIJKEN!!! 2


Stap voor stap neem ik je nu maar es helemaal mee, blogvriend! Stap voor stap door het proces van het maken van zo'n Bob Eversstrip-pagina! Waar is deze blog eigenlijk anders voor?? Toch net of je een beetje over m'n schouder meekijkt in hier de studio, niet? Gewoon alle dagelijkse BE-striptekenaars-handelingen echt op een rijtje. Jaaaaa, dat is dan wel weer mooi van zo'n blog, dat dat hier op deze plek allemaal zo rustig en in detail kan. Hopelijk is het allemaal op een of andere manier interessant voor je.
Okee, de vorige keer liet ik zien hoe ik zo'n A3 vel markerpapier op 100 % volkrabbelde met m'n 1B potloodje. Ik ben trouwens niet erg streng in m'n markerpapierkeuze, hoor. Ik gebruik alles wat ik kan krijgen, zolang het maar lekker glad en dun is.
Nu ga ik het spul vergroten. De computer even als stomme kopieermachine.
Als het tekenvel vol is, leg ik het op de scanner en maak ik er een 150 dpi grayscale jpg van. Dan even in Photshop het formaat vergroten naar 142% en dan de vergrote file meteen weer uitdraaien op de printer. In stukken en brokken op vier A4-tjes. Ik heb nu dezelfde layoutpagina opnieuw, maar dan een stuk groter. De BE-strip wordt dus 142 % groter getekend dan je 'm in druk ziet.
De precieze Photoshophandelingen heb ik hier maar even weggelaten. Ik hoor wel of dat ik nu te snel ga. Bovenstaande vergrotingsstap kan trouwens met vrijwel elk teken/fotoprogramma, denk ik.

AAAH, het mooie tekenpapier! Ik heb nog een voorraadje Schoellershammer 4g. Van die grote losse vellen. Van lompen gemaakt. Glad en stevig, met zo'n merkje op de hoek. 73 bij 51 centimeter. Inmiddels nergens meer te krijgen, dat papier, vanwege de computerisering van het tekenvak. (Over een paar maanden dus echt een keer op zoek naar nieuw papier...)
Maar goed. Op de snijmat met een hobbymesje en metalen lineaal maak ik daar twee . . .

. . .vier stukken van. Genoeg papier voor twee Bob evers pagina's. Verdeeld dan in halve pagina's.

Dan leg ik op de lichtbak m'n ouwe trouwe "kadermatrijs"-papiertje. Een velletje van dat voorgedrukte milimeterpapier, met daarop getekend het precieze formaat van een halve BE-pagina: 33 bij 21,7 cm. Precies haaks. Opgesplitst in twee balkjes van elk 10,6 cm met een tussenruimte van o,5 cm. Voor het gemak heb ik de vertikale helften en derden ook even erin gezet.
Dit stomme velletje is trouwens p r e c i e s even oud als de hele Bob Evers-stripserie. Ik heb het voor alle pagina's gebruikt! Ook voor de aller-eerste. Dit is met recht het BE-moedervelletje!

Low-tech handigheidje. Met een lichtbak en een voorgetekend kader-malletje, hoef je namelijk nooit meer je nieuwe paginakader met een tekendriehoekje moeizaam op te zetten! Gewoon effe overtrekken nu. Altijd haaks en altijd meteen goed.

Hebben we opeens twee halve BE-paginakaders in potlood en die vier A4 computer-uitdraaien. O ja, en die grote lichtbak! Hoe nu verder?
Volgende keer meer . . .

1 opmerking:

Silvio Spotti zei

It is aways great to see how the strip is done.