maandag 17 augustus 2009

Bob Evers in Kampen

Wat was het weer een feest afgelopen zaterdag in Kampen. Prachtig weer, een plein vol met stripmakers aan het water, honderden stripliefhebbers en feestelijke acts op het podium op de achtergrond. Na aankomst was het natuurlijk eerst tijd voor het gebruikelijke rondje koffie en het begroeten van alle vrienden en bekenden.

Om 12.00 uur was er zoals gebruikelijk de officiele opening door burgemeester Oosterhof, die naar we begrepen jammer genoeg met pensioen gaat en daarom het Kamper Stripspektakel voor de laatste keer officieel opende. Na de presentatie van de officiele nieuwe Kamper stripuitgaven, zoals De schat van Sassenpoort door Paul Reichenbach en Arie van Vliet en Zwolse legenden door Paul Reichenbach met illustraties van niemand minder dan Paul Geerts, werden tot onze verrassing ineens ook onze eigen uitgever Ron Streppel en collega-scenariste Patty Klein op het podium gehaald.


Dat alles had te maken met een van de nieuwste uitgaves van Uitgeverij Boumaar (http://www.boumaar.com/), namelijk Annemoon, de prachtige sprookjesachtige, tekstloze jeugdstrip van Patty en tekenaar Piet Wijn die in de periode 1979-1982 in Okki verscheen.
En nu dan zijn eindelijk alle strips gebundeld in een al even prachtig album dat zaterdag op het podium van het Kamper Stripspektakel officieel ten doop werd gehouden en waarbij het officiele eerste exemplaar aan collega Patty Klein werd uitgereikt.
Vanwege de uitgave van Annemoon zou ook Patty zaterdagmiddag in de stand van uitgeverij Boumaar signeren. Na 13.00 uur begon het dan ook heel gezellig met een signeersessie van twee scenaristen. En toen Hans er iets over enen ook bij kwam, werd het vanzelfsprekend nog gezelliger, maar ook wel wat krap in de Boumaarstand.

Hans besloot dan toch een ruimer plekje te zoeken en werd twee stands verderop hartelijk ontvangen door onze vrienden van Stripelmagazine (http://www.stripelmagazine.be/).
In eerste instantie zat Hans daar in zijn eentje, omdat ik in de Boumaarstand meteen vier speciale edities een een softcover te signeren kreeg.

En ja, dat maak je toch eerst af voordat je gaat verhuizen.
Maar zoals jullie zien, ook Hans kon bij Stripelmagazine meteen aan het werk. Nadat ik mijn eerste vijf albums had gesigneerd ben ik Hans gezelschap gaan houden bij Stripelmagazine.
En bij deze wil ik Kurt en Jim dan ook heel hartelijk bedanken voor de ruimte en de genoten gastvrijheid. En Jim, ook van harte bedankt voor het maken van al die prachtige foto's voor en tijdens onze signeersessie. Bij een post over een dag als deze mogen foto's tenslotte zeker niet ontbreken.

Vanaf het moment dat ik Hans gezelschap ging houden, hebben we onafgebroken zitten signeren. En dat terwijl ons nieuwe album toch alweer bijna een jaar uit is. Ongelooflijk!

Bob, Jan, Arie, met z'n tweeen of met z'n drieen, Buikmans, Mevrouw Straperli, muiterkapitein Braggart, Mickey Mouse of Kapitein Abercrombie, je kunt het zo gek niet bedenken of Hans heeft het zaterdag wel voor iemand getekend in een van de albums.

En dan waren er natuurlijk de gebruikelijke Donalds, Dagobert, neefjes, Zware Jongens en zelfs een Hiawatha, in schetsblok, op papier of in de handtekeningenpagina's in het programmaboekje van het Kamper Stripspektakel. Gelukkig werden we gedurende de vier uur durende signeersessie weer regelmatig van koffie, cola, broodjes en andere hapjes en drankjes voorzien.

Al met al dus een heel gezellige maar drukke middag in Kampen. Want al zijn we na enen niet meer van onze plek geweest, tijd om even bij te kletsen met alle lezers aan de stand en met collega's die niet al te ver uit de buurt zaten, was er gelukkig wel. Kortom, te gek dat jullie er allemaal waren. En enorm bedankt!
En tenslotte wil ik dan natuurlijk ook graag Paul Reichenbach en de organisatoren en medewerkers van het Kamper Spektakel voor de uitnodiging, de algehele verzorging van afgelopen zaterdag en de tas met strips en cadeautjes die we na afloop mee naar huis mochten nemen. En vanzelfsprekend wil ik ook burgemeester Oosterhof bedanken voor de officiele opening en de hartelijke ontvangst van alle stripmakers. Zo'n signeermiddag in Kampen aan het water blijft hoe dan ook elk jaar weer iets heel bijzonders.
(Foto's: Jim Bella)

2 opmerkingen:

Otto zei

Bedankt voor het verslag van de beurs in Kampen. Het klinkt weer als een fantasische beurs en er zijn vast heel wat Bob Evers fans bij gekomen. Het is toch of ik er een beetje geweest.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Graag gedaan, dat verslag!

Hartelijke groeten,

Frank