maandag 26 mei 2008

De verovering van de Willi Waw


Hoi allemaal! We hebben gisteren echt een heel gezellige middag gehad. Voor het eerst in ons leven konden we gewoon lekker op een terrasje zitten signeren. En natuurlijk af en toe iets te drinken met een overheerlijke tompoes erbij.
Want ja, het ging natuurlijk gisteren om de presentatie van de aanstaande heruitgave van Tom Poes Weekblad en de nieuwe giclée’s van Tom Poes en Bob Evers. En die giclée’s zijn echt prachtig om te zien. Het mag dan digitaal drukwerk zijn, maar als je het ziet zijn het net schilderijen. Alsof Hans het zo met penseel en olieverf op het doek getoverd heeft.
Prachtig gewoon. Mocht je het gisteren gemist hebben, zorg dan dat je te zien krijgt. Dit mag je echt niet missen!

En dan is het nu echt weer tijd voor de volgende scenario-pagina. We laten de tientallen achter ons en beginnen aan pagina 20. En dat betekent vooral ‘bootje wisselen’!
Waar Abercrombie op de vorige pagina vanaf de Annie Laurie naar de Willi Waw voer, vaart hij op deze pagina samen met de drie muiters Harry, Barney en Mickey Mouse naar de Frisco.
En onze helden maken meteen gebruik van deze ‘opgelegde kans’, zoals Bob het noemt en doen datgene waarvoor ze naar het eiland zijn gekomen. Jawel, beste lezer, Bob en Jan veroveren de Willi Waw!
Wat moet ik er verder nog over zeggen? Dit moet je gewoon lezen. Dit moet je gewoon zien. Hier is pagina 20:

PAGINA 20a:

1. Mickey Mouse steekt bedremmeld het pistool weer in zijn broekzak. Abercrombie kalmeert wat.
MICKEY MOUSE: Sorry, mister. Maar we vertrouwen heus niemand meer tot we weten dat het goed zit. Na al wat wij hebben meegemaakt…

2. Abercrombie biedt zijn hulp aan. De muiters kijken elkaar aan.
ABERCROMBIE: Kan ik jullie ergens mee van dienst zijn? Dan zeg je het maar.
HARRY: Wel, als u…ons zou kunnen helpen aan wat proviand. We zitten erg krap in onze voorraad, ziet u…

3. Abercrombie krabt op zijn hoofd. Er gaat een schok door de drie muiters heen als ze de naam van MacGarrigle horen.
ABERCROMBIE: Daar zitten we zelf niet al te dik in, maar we zullen toch wel een en ander kunne missen, denk ik. Ik zal het even met MacGarrigle overleggen….
MUITERS: !!!

4. Abercrombie loopt in de richting van de touwladder en gebaart de verbaasde muiters mee te komen.

MUITERS: MacGarr…?!
ABERCROMBIE: Weet je wat, ga metéén mee, dan kunnen we het bespreken. Ik heb nog een goeie fles whisky staan.

5. Vanachter de struiken kijken Bob en Hennessey (aan de andere kant van het pad) toe hoe de sloep wordt gestreken richting de Frisco, met daarin de Kanaken, Abercrombie en de drie muiters.
BOB: Wat zeg je me daarvan! Een opgelegde kans voor ons! Thanks, kapitein Abercrombie.


PAGINA 20b:

1. Jan stelt voor over te zwemmen. Bob kijkt hem minachtend aan.
JAN: Zullen we overzwemmen?
BOB: Ben je zot? Dat doe ik op mijn eentje.

2. Bob glijdt het water in. Hij heeft zijn wapens aan Hennessey gegeven. Geen tekst.

3. Bob komt terug met het vlot. Hij houdt zich vast aan het vlot en trapt met zijn benen als een kikker.
BOB: En nu twee aan twee oversteken.

4. Jan en Jack stappen op het vlot. Hennessey geeft hen beiden instructies.
HENNESSEY: Denk eraan dat het een verrassing moet blijven. Sluip op je buik onder de verschansing door, het dek over, en verdwijn dan meteen in de kajuit.
JACK: Okay!

5. Jan en Jack klimmen aan boord, terwijl Bob en Hennessey het vlot naar hen toe halen. Geen tekst.

4 opmerkingen:

IJsbrand Oost zei

Hoi,

Op plaatje 5 zegt Bob '...thanks, kapitein Abercrombie'. Ik kan heel goed iets gemist hebben, maar kent Bob de naam van Abercrombie eigenlijk wel?
Verder beslist mijn complimenten voor zowel de strip als de blog (erg leuk en zeer informatief)!

Groeten,
IJsbrand

Frank Jonker zei

Ha Ijsbrand,

Bedankt voor de complimenten en voor je reactie. Het is zo dat Willy van der Heide in "De strijd om het goudschip" zijn lezers, meer dan in welk Bob Eversverhaal ook, laat raden waar bepaalde personages hun informatie vandaan hebben. Maar in dit geval zou ik zeggen dat het klopt. Kapitein Abercrombie heeft zich op pagina 19b, plaatje 2 voorgesteld als 'Kapitein Abercrombie van de Annie Laurie' en we mogen er toch wel van uit gaan, dat Abercrombie als kapitein een dusdanige stem heeft, dat Bob die naam, schallend over het stille water van de baai, wel opgevangen heeft, daar zo tussen het struikgewas. Ik denk ook wel dat Willy van der Heide dat zo bedoeld heeft. Maar om misverstanden te voorkomen kan het vast geen kwaad als we Abercrombie's naam op pagina 20 van de strip nog eens voorbij laten komen.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Beste Frank,

Ik haak hier, met je welnemen, eens even in. Ik heb ook wat vragen voor je:
Op het derde en vierde plaatje schrikken die muiters nogal van de naam van Macgarrigle. Het lijkt zelfs alsof ze deze naam niet verwachtten. Waarom is dat?
En op de vorige pagina is MacGarrigle nogal aangeslagen dat hij de Willi Waw in de baai ziet. Waarom is dat? De laatste keer dat hij de Willi Waw zag waren BJ&A daar toch de baas aan het spelen? Hij kan toch nog niet weten dat de muiters daarop nu de baas zijn?

Verder alle complimenten voor deze toffe strip, hoor. Ik ga hem op zeker kopen!

Jean-Luc

Frank Jonker zei

Ha Jean-Luc,

Jij ook bedankt voor de complimenten!
De muiters zijn op deze pagina geschokt en meer nog verrast omdat ze eigenlijk geen idee meer hebben wat er nu op de Frisco allemaal aan de hand is. Hun eerste idee (op bladzijde 18) is dat de muiters van de Frisco de Annie Laurie hebben ingepikt. Daarna krijgen ze bezoek van de zeer rechtlijnige kapitein Abercrombie die gezagvoerder blijkt te zijn op de Annie Laurie, waardoor de hele theorie van dat ingepikte schip in duigen valt. En dan horen ze dat McGarrigle, die zijn als mede-muiter beschouwen, nog steeds in de machinekamer van de Frisco staat en het blijkbaar goed met Abercrombie kan vinden.
Maar maak je niet ongerust, op de volgende pagina zit nog een scene waarin de verwarring van Mickey Mouse, Harry en Barney rond Abercrombie, McGarrigle en hun twee schepen, wat meer uit de doeken gedaan wordt. En waarin ze voor zichzelf een niet-kloppende theorie verzinnen over wat er dan de afgelopen maanden zoal op de Frisco gebeurd is.

Wat McGarrigle betreft, die heeft niet alleen de Willi Waw herkend, maar ook de drie muiters die daar aan dek stonden. Ook daarvan hebben we op pagina 21 een scene die dat duidelijk maakt en meteen ook het feit dat McGarrigle er absoluut niet op gebrand is om dat muiterdrietal opnieuw te ontmoeten.

Het is nog even wachten, maar als alles goed gaat verschijnt de scenariopagina met die twee scene's a.s. maandag op deze blog.

Hartelijke groeten,

Frank