maandag 5 mei 2008

Daar zijn ze weer... voor de tweede keer!

Zeg nou zelf, beste bloglezers, de pagina hieronder is toch een waar meesterwerk. Niks gepriegel dus, maar een prachtige, sfeervolle en gedetailleerde pagina. Een feest voor de ware striplezer! Niks mis mee, zou je zo zeggen. En toch, en toch…
Tja, hoe zal ik dat nou uitleggen? Ik heb echt wel m’n best gedaan. Ik heb uren op die pagina zitten turen. Er zelfs een vergrootglas bij gepakt, maar ik zie ze eenvoudigweg niet.
Bob, Jan, Jack en Hennessey, bedoel ik. Ik zie ze niet. Zelfs met de beste wil van de wereld en een elektronenmicroscoop kan ik ze niet ontdekken. En dat terwijl ik ze wél in het scenario heb geschreven!

Okee, we kunnen natuurlijk aannemen dat onze helden zich zo goed verstopt hebben, dat ze in zo’n totaaloverzicht van die baai absoluut niet opvallen. Daar zijn ze immers slim genoeg voor.
Maar ja, het is natuurlijk wel de bedoeling dat onze helden ook echt terugkeren in deze scene.
Dat ze betrokken worden bij hetgeen er gebeurt. In de Frisco-scene die we net achter de rug hebben, ging dat echt niet. Niet alleen omdat het hele gebeuren met McGarrigle en de Frisco enkele honderden mijlen zuidwaarts plaatsvindt, maar meer nog omdat die scene zich eigenlijk afspeelt tijdens de tweede helft van het vorige album. En wat Bob, Jan en Arie toen allemaal beleefd hebben, weten jullie allang.
Vanaf pagina 16 zijn we echter weer terug in het heden, en vanaf nu kunnen we dus alles weer in real-time meemaken. En onze helden ook.

Natuurlijk zet Willy van der Heide in deze scene de camera vooral op de muiters Harry, Barney en Mickey Mouse. Maar tegelijkertijd laat hij Bob, Jan, Jack en Hennessey vanuit hun hinderlaag de gebeurtenissen in de baai scherp volgen, om ze daarna op het juiste moment in actie te laten komen. Dat moeten we in de strip ook hebben. De lezers moeten weten, kunnen zien, dat er daar vier helden in een hinderlaag liggen en dat de actie ieder moment kan losbarsten.

Afijn, we proberen het gewoon nog een keer. We laten Bob, Jan, Jack en Hennessey daar rustig verstopt liggen tussen dat gras en dat struikgewas, maar deze keer zetten we de camera er bovenop. Dan moeten ze toch wel in beeld komen?

Of niet?

Wel toch?

We zullen zien…

PAGINA 17a:

1. Mickey Mouse geeft een paar flinke knepen in Barneys been rond de wond. Barney schreeuwt het uit van pijn.
MICKEY MOUSE: Ik zal je voortaan wekke met een ochtendzoentje en thee met beschuit. Wat denk je dat het hier is? Een rusthuis voor muiters op leeftijd?
BARNEY: WOEA!

2. Barney doet vloekend een nieuw verband om zijn been heen. Het verband bestaat uit een paar repen lakens, gedrenkt in een Superol-oplossing. Mickey Mouse klimt ook naar het dek.
MICKEY MOUSE: Nog een paar daagjes rustig an, maat, dan merk je niks meer van die wond.
BARNEY: (vervloeking van Mickey Mouse)

3. Overshoulder van Mickey Mouse, die over de verschansing heen naar het eiland kijkt. Het strand is op het eerste gezicht verlaten. Harry staat bij de verschansing en draait zich om naar Mickey Mouse.
MICKEY MOUSE: Hè?...Maar…
HARRY: Die donderse vent is wéér te laat. Denkt-ie soms dat we zelf ons eten gaan klaarmaken en koffie zetten? Die rijkeluismanieren van die lui hangen me de keel uit.

4. Totaal van de Willi Waw, gezien vanaf het pad. Tussen het gras en het struikgewas zitten Bob, Jan, Hennessey en Jack verborgen (nu wel duidelijk te zien).
HARRY (vanaf de Willi Waw): Ga mee, Mickey. We gaan die kerel ophalen en een paar flinke trappen verkopen. Dan is ie morgen tenminste wel op tijd.


PAGINA 17b:

1. Beiden beladen met een geweer dalen Mickey Mouse en Harry af naar het vlot. Harry is nog steeds zijn frustraties aan het uiten. Barney staat aan dek achter de verschansing.
HARRY: Ik heb ‘m duidelijk genoeg gezegd dat-ie met zonsopgang hier moest zijn en niet een uur of twee later. Dus waarom is-ie er dan niet?

2. Mickey Mouse en Harry vertrekken met het vlot. Ze trekken aan het strakgespannen touw dat naar de oever loopt.Barney staat bij de verschansing en viert het touw, waarmee de muiters het vlot naar het jacht toehalen. Harry reageert honend.
BARNEY: Blijf niet te lang weg. Ik verveel me toch al rotje hier.
HARRY: Waarom pik je niet een bioscoopje?

3. Het vlot is ongeveer halverwege. Harry blijft foeteren op Jack en Hennessey.
HARRY: Die kerels zullen er van lusten. Ik zal…

4. Close-2-shot van Mickey Mouse en Harry die opschrikken van het geluid van een stoomfluit.
STOOMFLUIT (buiten beeld): TOOEEEET!
MICKEY MOUSE EN HARRY: ??

5. Mickey Mouse en Harry staren elkaar verbijsterd aan.
MICKEY MOUSE: Asjemenou. Heb jij gehoord, wat…
HARRY: Het lijkt wel een stoomfluit. Maar…

Geen opmerkingen: