maandag 23 april 2018

Nieuwe avonturen van Bob, Jan en Arie

Sinds een aantal jaar heeft auteur Peter de Zwaan de draad van de Bob Evers boekenserie weer opgepakt en beleven Bob, Jan en Arie ieder jaar gloednieuwe avonturen. Onlangs zijn deel 60 en 61 verschenen in de serie Bob Evers, plus nog een speciaal Bob Evers verhalenboek, genummerd Extra 2018.
 
In deel 60 'Schatgraven in een stationshal' zetten Bob, Jan en Arie hun speurtocht naar Rafael Dupont en Maikel Landleben voort. Ze komen terecht in plaatsen als Limoges, Brive, Vichy en Gourdon. In een Limburgs treinstation spelen zich wilde taferelen af als Carolus Ratzel opnieuw hun pad kruist. Bob heeft een ontmoeting met een man die bijzondere auto's verzamelt en maakt een rit in een Horch P240. Daarvan is hij zo onder de indruk dat de vondst van een sigarettendoosje met Duponts Belinda geen lampje bij hem doet branden. Uiteindelijk komen Bob, Jan en Arie erachter dat Dupont eigenaar is geweest van het station van Saint-Clair. Eén probleem: in heel Saint-Clair, een gehucht met 150 inwoners is geen station te vinden. De burgemeester schiet hen te hulp en zorgt ongewild voor een finale met kloppartijen op de trappen en wild hak- en breekwerk in een stationshal.

In deel 61 'Het preppaleis van de Holenman' worden Jan en Arie opgezadeld met een opdracht van moeder Roos. In Zwolle krijgen te maken met een vrouw die zich Frederique Oltman noemt en een piano van 200 kilo te koop heeft en met koper Hotze Benjamin die het ding met een bakfiets naar huis vervoert. Meteen na de koop verdwijnt Frederique Oltman uit haar huurhuis met medeneming van een doos met kleding. Niet veel later meldt zich huiseigenaar Freek Oltman, die van geen Frederique weet, maar wel zijn piano terug wil. Hotze slaat met hulp  van Jan en Arie een aanval van Oltman af en gedrieën beginnen ze aan een reis per bakfiets van Zwolle naar Hotzes huis aan de rand van het Drentse Hijkerveld. Ongeveer elke twintig minuten moeten Jan en Arie, die de hulp van Bob inroepen, slag leveren met nieuwe helpers van Oltman. De piano bereikt het huis van Hotze dat onder de grond is gebouwd en de allure heeft van een paleis. Jan ontdekt waarom de piano zo gewild is.  Bob spoort Frederique Oltman op en ontdekt dat ze heel wat meer is dan ze op het eerste gezicht lijkt. Arie en Jan nemen een vogelkijkhut in gebruik als gevangenis en maken zich op voor een rumoerige nacht in het Hijkerveld.

                                                             (Bron illustraties: www.peterdezwaan.nl)

 Het eerste Bob Evers verhalen boek 'Botsingen met oude bekenden'  (met de winnende omslagtekening van Martin 'Yoki' Cobet) bevat vier verhalen. In 'Botsing met een zwendelduo' krijgt Jan een rekening en aanmaning voor gereedschap dat hij niet heeft besteld. Het spoor leidt naar oude bekenden.
In 'De vrouw met de helblauwe ogen' wordt Bob in een Pittsburghs restaurant uitvoerig bekeken door een vrouw met deze omschrijving. Ze is vergezeld van iemand die Bob doet denken aan iemand waar hij het vroeger uitgebreid mee aan de stok heeft gehad.
In 'In het spoor van de sollicitanten' wordt Aries hulp ingeroepen bij het testen van sollicitanten door een privé-detective die hij lang niet heeft gezien. Na een paar dagen merkt Arie dat het niet alleen om een test gaat, maar ook om oplichting.
En tenslotte brengen Bob, Jan en Arie in 'Onweer, een knuffel en een wiel' de nacht door in een trekkerstent op een camping waar twee onweren tegen elkaar botsen. Het gevolg is: regen, wind en hagel waarbij voortenten, afvalbakken en alles wat papier en plastic is het luchtruim kiest. Bob raakt te water en komt boven met een knuffel maar zonder schoen, Jan verliest zijn autosleutels en Arie ziet een raam langs zijn hoofd zeilen.

Meer info over deze nieuwe Bob Evers boeken  en hoe die te bestellen vind je op de site van Peter de Zwaan (www.peterdezwaan.nl). Voor 2019 staat het 62ste deel uit de Bob Evers boekenserie aangekondigd: De gouden greep van Tante Ginny.

Geen opmerkingen: