vrijdag 30 januari 2015

De nieuwste strippublicaties

Het nieuws over de nominatie voor de Stripschapprijzen 2014  verspreidde zich afgelopen week over de diverse stripinformatiesites.

(Illustratie: Eric Heuvel)

Na het Stripschap en Stripspeciaalzaak wijdde ook de site van de Boekenkrant een artikel aan de Stripschapnominaties, waaronder dus Nieuwe Vrienden met een nominatie voor Album van het jaar in de categorie 'Avontuur en vermaak' en 'De Grappigste Avonturen van Donald Duck nr 44',  in de categorie 'Jeugd'. Het complete artikel over de Stripschapnominaties vind je hier: http://www.boekenkrant.com/nominaties-beste-stripalbums-2014-bekend/

Daarnaast is er op de site van de Boekenkrant ook een prachtige tekening van Hans te vinden bij het artikel over de stripredactie, de samenwerking met BNS en het verzoek om alle vragen, opmerkingen en aanvullingen naar Caroline toe te sturen.

En dan vind je deze week in de nieuwe Katrien (nr 1-2015) op bladzijde 31 t/m 34 ook nog een nieuwgepubliceerde strip van me. Een verhaal, getekend door Mau Heymans, dat eerder werd gepubliceerd in Katrien nr 1-2003 en Katrien 1-2009 en dat ik al schreef rond de eeuwwisseling. Een periode waarin er niet alleen voortdurend over de millenniumbug gepraat werd, ook nooit uitgekomen voorspellingen over het einde van de wereld werden gedaan, en in de kranten berichten verschenen over mensen die zouden zijn ontvoerd door ruimtewezens. Op die laatste berichten is dit verhaal gebaseerd.

Opmerkelijk is trouwens dat Donalds tekst in plaatje 6 van pagina 2 met iedere nieuwe publicatie verandert. Zo was de tekst in  het scenario als volgt:


Voor de publicatie in 2003 werd die door of Mau of de redactie veranderd in:
(Pagina 3, plaatje 6 van Donald Duck, ruimtewezens (H 2051) anno 2003, getekend door Mau Heymans, © Disney)

En anno 2009 heeft Donald zijn hormonen beter onder controle en is de tekst veranderd in:(Pagina 3, plaatje 6 van Donald Duck, ruimtewezens (H 2051) anno 2009, getekend door Mau Heymans, © Disney)

Een tekst die anno 2015 weer is veranderd in:
Pagina 3, plaatje 6 van Donald Duck, ruimtewezens (H 2051) anno 2015, getekend door Mau Heymans, © Disney)

(Illustratie: Carl Barks, © Disney)

En om even in Ducksferen te blijven, Stripspeciaalzaak publiceert van week tot week een aantal schurken en feeksen uit de Schurken en Feeksen Top 333. Tot nu toe wisten Govert Goudglans (nr 257), Breitstein (nr 225), Bolle (nr (195), Guus Geluk (nr 140) en Zwarte Magica (nr 105) een plaats te veroveren in de nummers 101-333. Inmiddels is de lijst tot en met nummer 49 bekend en blijken de door Carl Barks bedachte Zware Jongens inderdaad een plek in de top 100 te scoren en wel op nummer 64. De Zware Jongens proberen al sinds 1951 het fortuin van Dagobert Duck te bemachtigen, iets dat gelukkig nooit echt lukt en dat levert dan de Ducktekenaars en schrijvers dan weer heel wat inspiratie op voor nieuwe verhalen.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: