vrijdag 16 januari 2015

Breitstein, Bolle en andere schurken in de Schurken en Feeksen Top 333

Vorig jaar vroeg Stripspeciaal (www.stripspeciaalzaak.be) haar lezers om een top 5 op te stellen met hun favoriete schurken. Dat resulteerde in een top 333 van schurken en feeksen, waarvan inmiddels de nummers 101 t/m 333 bekend zijn. Vorige week kon ik al melden dat Breitstein, onze Duitssprekende schurk van dienst in Bob Evers deel 5: Een overval in de lucht de top 333 gehaald had en wel op nummer 225.

De louche veilinghouder Bolle uit Max Miller 1: Moordkunsten steekt hem echter de loef af, want Bolle eindigt in deze lijst op nummer 195. Geen wonder want Bolle gaat letterlijk over lijken als het om geld gaat.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Bolles laatste optreden tot dusver vond plaats in de aankondigingsplaat voor het tweede Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' waar hij van de regisseur (en tekenaar) van dit verhaal te horen kreeg dat zijn rol (vooralsnog) toch echt was uitgespeeld.

Ook een aantal schurken uit het Duckuniversum hebben de lijst gehaald. En hoe kan het ook anders, stuk voor stuk creaties van de beste Ducktekenaar ooit, Carl Barks. Zo scoort Govert Goudglans, de op-een-na rijkste eend ter wereld en daarmee de grootste concurrentie van Dagobert Duck, een welverdiende 257ste plaats in deze lijst.

Op positie 140 treffen we Guus Geluk aan. Deze keer dus geen eerste prijs voor Guus en dat is misschien maar goed ook. Al blijft Guus met al zijn geluk en zijn passie voor Katrien wel een voortdurende bron van ergernis voor Donald.

Positie 105 in de lijst is voor Zwarte Magica, een karakter waar inderdaad weinig goeds van te zeggen valt.

(Illustraties: Carl Barks, © Disney)

Magica schroomt niet om alle mogelijke magische en niet-magische trucs uit de kast te halen om te proberen Dagobert te beroven van zijn geluksdubbeltje en dat dan om te smelten tot een magisch amulet dat haar de rijkste en machtigste heks ter wereld kan maken. Tot op heden is dat gelukkig nog niet gelukt.

De door Carl Barks bedachte en beruchte Zware Jongens staan nog niet in de lijst, maar we hebben goede hoop dat die de top 100 wel zullen halen. En hoe het zit met de andere schurken uit Bob Evers, Rhonda of Max Miller? We wachten af. Binnenkort meer nieuws op deze blog. De complete lijst tot nu toe vind je op http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers_Schurken&Feeksen.htm

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen: